Thursday, August 1, 2024
Home » Προς νέα παράταση για POS – ταμειακές μηχανές

Προς νέα παράταση για POS – ταμειακές μηχανές

0 comment

Εντός της ημέρας αναμένεται να «κληρώσει» η απόφαση για τη διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τη χρήση POS, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για παράταση. Αυτό, διότι, παρά την προσπάθεια των τελευταίων ημερών, υπάρχουν ακόμα τεχνικά ζητήματα που δεν επιτρέπουν την έγκαιρη ολοκλήρωση του συνόλου των διαδικασιών.

Η προθεσμία που είχε δοθεί εκπνέει σήμερα, ωστόσο για τους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, εάν έχει κατατεθεί αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαΐου.

Οπως και να έχει, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αφού ζυγιστούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν έχουν εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους και τα προβλήματα σύνδεσης και δικτύωσής τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών.

Βάσει αυτών των δεδομένων, αναμένεται να κριθεί εάν η παράταση θα είναι λίγων ημερών ή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος, εάν θα αφορά το σύνολο των επαγγελματιών ή μόνο περιπτώσεις όπου η διασύνδεση δεν είναι εφικτή και εάν θα μετατεθεί και ο χρόνος επιβολής των κυρώσεων και των προστίμων για όσους δεν συμμορφωθούν εγκαίρως. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα υπάρχει ανοχή στα χρηματικά πρόστιμα, η επιβολή των οποίων θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου.

Τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά τις «καμπάνες», σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που προωθήθηκε στη Βουλή, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την 1η Μαρτίου ξεκινούν από 1.500 ευρώ για τη μη εγκατάσταση POS και μπορεί να φτάσουν τα 200.000 ή 300.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τους παρόχους POS.

Με τα σημερινά δεδομένα, μέχρι τώρα θα έπρεπε 400.000 επιχειρήσεις να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που με την εικόνα που υπάρχει στην αγορά μοιάζει απίθανο, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου περίπου το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση. Νέα παράταση για τη διασύνδεση των ταμειακών με POS ζητάει η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) με επιστολή του προέδρου της Ιωάννη Μασούτη στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, τα επιμελητήρια ζητούν χρονική παράταση έξι μηνών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, καθώς έχουν προκύψει προβλήματα με την αγορά και την εγκατάσταση των μηχανημάτων POS, τόσο σε ό,τι αφορά τους χρόνους παράδοσης των μηχανημάτων, όσο και τα στενά χρονικά περιθώρια που δεν επιτρέπουν, σύμφωνα με την ΚΕΕΕ, την έγκαιρη εκπαίδευση των εργαζομένων στο νέο σύστημα. Εξάλλου, η ΚΕΕΕ ζητά από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση για την προμήθεια των POS, καθώς αρκετές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος αγοράς τους.

Η κυβέρνηση, που προς το παρόν μέσω του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να επιλύσει τεχνικά προβλήματα και να επιταχύνει τις διασυνδέσεις, δείχνει να έχει μετατοπιστεί από τη στάση περί αυστηρής τήρησης του χρονοδιαγράμματος, ανοίγοντας πλέον παράθυρο μικρής παράτασης, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το εγχείρημα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More