Tuesday, September 17, 2024
Home » Προς κατεδάφιση η παράνομα ανεγειρόμενη μονή στο Κάβο Γκρέκο

Προς κατεδάφιση η παράνομα ανεγειρόμενη μονή στο Κάβο Γκρέκο

0 comments

Απόρριψη μονομερούς αίτησης της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου από το Διοικητικό Δικαστήριο για αναστολή εκτέλεσης Ειδοποίησης Επιβολής

Στις 25 Ιουλίου 2024 το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε ενδιάμεση απόφαση, με βάση την οποία απορρίπτεται μονομερής αίτηση της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για αναστολή εκτέλεσης σχετικής Ειδοποίησης Επιβολής για κατεδάφιση της μονής που ανεγείρεται παράνομα στο Κάβο Γκρέκο.

Η παράνομη κατασκευή μονής από την Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου γίνεται στην τοποθεσία Μαζερή του Κούκου, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Νάπας, σε τεμάχιο εκκλησιαστικής γης, το οποίο εμπίπτει εντός Πολεοδομικής Ζώνης Προστασίας της Φύσης και Πολεοδομικού Καθεστώτος Ακτής και Περιοχής Προστασίας της Φύσης. Το τεμάχιο εκκλησιαστικής γης είναι περίκλειστο σε κρατική δασική γη, εντός του Κρατικού Δάσους Αγίας Νάπας και του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο. Επιπρόσθετα, εμπίπτει εντός δύο προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης για τους φυσικούς οικότοπους, καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας, και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας για τα άγρια πτηνά.

Με επιστολή του προς τον Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ημερομηνίας 30 Μαΐου 2024, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έθεσε τους οριστικούς όρους για την κατεδάφιση της παράνομης οικοδομής, οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην πτηνοπανίδα.

Στις 10 Ιουνίου 2024, η Επαρχιακή Λειτουργός Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως έστειλε επιστολή στην Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, με την οποία κοινοποίησαν τους εν λόγω «Όρους Κατεδάφισης και Διαχείρισης Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις», όπως αυτοί κοινοποιήθηκαν με την επιστολή ημερομηνίας 30 Μαΐου 2024 του Τμήματος Περιβάλλοντος και ενόψει του όρου για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, ιδιαίτερα στην πτηνοπανίδα, τροποποιώντας την αρχική Ειδοποίησης Επιβολής, ημερομηνίας 28 Μαρτίου 2024, ώστε όλες οι επεμβάσεις και κατασκευές στο εκκλησιαστικό τεμάχιο γης αρθούν εντός του διαστήματος μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2024 και της 31 Αυγούστου 2024.

Το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τη μονομερή αίτηση της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για αναστολή εκτέλεσης της Ειδοποίησης Επιβολής ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2024 για κατεδάφιση της μονής που ανεγείρεται παράνομα στο Κάβο Γκρέκο, σημειώνοντας εμφαντικά ότι «ο χρονικό πλαίσιο ύπαρξης του οικοδομήματος, το στάδιο εκτέλεσής του, η μη χρήση και λειτουργία του κατά τρόπο που να παραπέμπει σε αγαθό άξιο προστασίας αλλά και η ανέγερσή του, χωρίς άδεια και εντός προστατευόμενης περιοχής, είναι όλα (και κάθε ένα) γεγονότα που με απομακρύνουν από την αποδοχή των επιχειρημάτων της» Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Το Διοικητικό Δικαστήριο θεωρεί ότι «ουσιαστικά, το ζήτημα» για την Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, «σε περίπτωση εκτέλεσης της επίδικης κατεδάφισης, η οποία απαιτείται στο παρόν στάδιο να διενεργηθεί από την ίδια, προσλαμβάνει τελικά μόνο διάσταση οικονομικής αξίας, την οποία ακόμα κι αν ήθελε επιτύχει στην προσφυγή της, θα μπορούσε να αποζημιωθεί εφόσον βέβαια πληρούνται και οι λοιπές προς τούτο προϋποθέσεις».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More