Wednesday, October 9, 2024
Home » Προς διαγραφή των προστίμων για πραγματικούς δικαιούχους – Θα αντικατασταθούν με εφάπαξ ποινή €250

Προς διαγραφή των προστίμων για πραγματικούς δικαιούχους – Θα αντικατασταθούν με εφάπαξ ποινή €250

0 comments

Στη διαγραφή προστίμων ύψους €14 εκατ. που επιβλήθηκαν από το Γραφείου Εφόρου Εταιρειών λόγω της εκπρόθεσμης καταχώρησης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων στο ηλεκτρονικό μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, προσανατολίζεται η Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμή έχουν επιβληθεί πρόστιμα €14 εκατ. από τα οποία έχουν πληρωθεί μόλις 600 χιλ. ευρώ. Κατά τη συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ , της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων η οποία προβλέπει τη μείωση της ημερήσιας και της συνολικής ανώτατης χρηματικής επιβάρυνσης που επιβάλλεται σε πρόσωπο το οποίο αρνείται, παραλείπει ή αμελεί να εκπληρώσει υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων για τους πραγματικούς δικαιούχους νομικών οντοτήτων ή εμπιστευμάτων, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί συναινετική φόρμουλα. Συγκεκριμένα στην συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, αποφασίστηκε να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί .

Την ίδια ώρα, όμως, θα επιβληθεί εφάπαξ πρόστιμο που θα κυμαίνεται μεταξύ €200 με €250 το οποίο θα αφορά τόσο το νομικό πρόσωπο όσο και το διευθυντές της εταιρείας. Δηλαδή θα επιβάλλεται μόνο ένα πρόστιμο. Η σχετική πρόταση νόμου θα οδηγηθεί μέχρι το τέλος του μήνα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυβέρνηση συμφωνεί με την φόρμουλα στην οποία κατέληξε το Κοινοβούλιο.

Μείωση μελλοντικών προστίμων

Παράλληλα τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου εξετάζουν και το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται σε όσους δεν συμμορφώνονται με το νόμο από τούδε και στο εξής.

Αυτό που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο το ανώτατο πρόστιμο να κυμαίνεται από €2 χιλ. μέχρι €10 χιλ. Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει όταν μία εταιρεία δεν συμμορφωθεί στην υποχρέωση που έχει εκ του νόμου να καταγράψει στο μητρώο τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών της (η ίδια και οι διευθυντές και ο γραμματέας της), χρηματική επιβάρυνση €200, ενώ για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης επιβαρύνεται με €100, με ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης τις €20.000. Η εκτελεστική εξουσία δεν φαίνεται να συμφωνεί με μείωση των προστίμων στις €2 χιλ. ΗΈφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλώνα Χρυσοστόμου, δήλωσε στην επιτροπή πως ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτιο. Πρότεινε τη μείωση του ημερήσιου και του συνολικού προστίμου κατά 50%. Δηλαδή, το αρχικό πρόστιμο να μειωθεί στα €100, το ημερήσιο πρόστιμο να μειωθεί στα €50 και το συνολικό στις €10 χιλ.Από την άλλη οι δικηγόροι προτείνουν μείωση του συνολικού προστίμου στις €2 χιλ. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας δήλωσε πως η υφιστάμενη νομοθεσία είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα. Όπως είπε τα σημερινά πρόστιμα θα διαγραφούν και τα επιβληθεί ένα εφάπαξ ποσό μέχρι €250, προσθέτοντας πως στο μέλλον θα επιβάλλεται ένα πρόστιμο. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους δήλωσε πως δεν θα πρέπει να επιβάλλεται αυτόματα επιβάρυνση στους πραγματικούς δικαιούχους. Είπε, πως η Κύπρο είναι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει τόσο αυστηρή νομοθεσία.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής δήλωσε πως θα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι πολύ μεγάλα και με πρόταση νόμου θα διαγραφούν. Παράλληλα, είπε, πως εξετάζεται το ύψος των μελλοντικών προστίμων που θα επιβάλλεται.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης , σημείωσε πως χθες άρχισαν η αποστολή των νέων ειδοποιήσεων από το Γραφείο της Εφόρου για να καταχωρήσουν τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων. Όπως είπε, η ευρωπαϊκή οδηγία θα πρέπει εφαρμοστεί με σωστό και λογικό τρόπο για να μην φέρει σε κίνδυνο τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More