Tuesday, September 17, 2024
Home » Προβλήματα λόγω Ερυθράς Θάλασσας

Προβλήματα λόγω Ερυθράς Θάλασσας

0 comments

Συντασσόμενοι με τη Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη άρχισαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στα ανοικτά των ακτών τους στις 19 Νοεμβρίου. Για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους τους ξεκίνησαν στρατιωτικές επιδρομές κατά των Χούθι στις 12 Ιανουαρίου. Στο βασικό μας σενάριο, εκτιμούμε ότι η παρέμβαση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα καταστείλει ή θα αποτρέψει περαιτέρω μεγάλες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία εντός τριών μηνών, προτού συσσωρευτεί υπερβολική μακροοικονομική ζημιά.

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι κρίσιμη δίοδος για το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Περνώντας από αυτή τα πλοία μπορούν συνήθως να κάνουν το ταξίδι από την Κίνα στην Ευρώπη σε 30 έως 45 ημέρες. Εάν πρέπει να κάνουν τη μεγάλη παράκαμψη γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ο χρόνος ταξιδιού τους μπορεί να αυξηθεί κατά 7 έως 20 ημέρες. Υπό κανονικές συνθήκες περίπου το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του 30% της κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων, ρέει μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Εχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την Ευρώπη: στο Αμβούργο, το πιο σημαντικό λιμάνι της Γερμανίας, τα δρομολόγια από την Ασία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται. Επιπλέον, περίπου το 12% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου και το 8% των παγκόσμιων αποστολών LNG περνούσαν από την Ερυθρά Θάλασσα πριν από την τρέχουσα κρίση – με την Ευρώπη, για άλλη μια φορά, ως βασικό προορισμό.

Καθώς τα εμπορικά πλοία αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, οι τιμές αποστολής έχουν αυξηθεί. Εκτιμούμε ότι η πλήρης μετακύλιση υψηλότερων ναύλων θα αύξανε το συνολικό επίπεδο των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.). Ωστόσο, το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα μόνο 0,2 π.μ. τους επόμενους τρεις μήνες. Η συγκρατημένη ζήτηση των καταναλωτών θα αποτρέψει ορισμένες εταιρείες από το να μετακυλίσουν πλήρως το υψηλότερο κόστος μεταφοράς στους καταναλωτές. Επιπλέον, το έκτακτο σοκ στους ναύλους δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού. Αντίθετα, το αποτέλεσμα πιθανότατα θα αντιστραφεί μετά την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα. Επομένως, δεν αναμένουμε σημαντική επίδραση στο χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε σύγκριση με το 2021/22, όταν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εμπόδισαν την οικονομική ανάκαμψη, ο αντίκτυπος των διαταραχών των ναύλων θα είναι πιθανώς πολύ χαμηλότερος τώρα.

Οι Holger Schmieding, Kallum Pickering, Salomon Fiedler είναι επικεφαλής οικονομολόγος, senior οικονομολόγος και οικονομολόγος της Berenberg, αντίστοιχα

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More