Monday, December 16, 2024
Home » Προίκα συντελεστής 30% στον Ακάμα, πλέον έναν όροφο

Προίκα συντελεστής 30% στον Ακάμα, πλέον έναν όροφο

0 comments

Η κυβέρνηση «προστατεύει» τον Ακάμα χαρίζοντας ορόφους, επιπλέον συντελεστή δόμησης 30%, άλλο συντελεστή 5%, ενώ παράλληλα επιτρέπει σε οικιστικές περιοχές τη λειτουργία μικρών καταστημάτων, γραφείων, νηπιαγωγείων, βρεφοκομικών σταθμών, στεγών ηλικιωμένων, μικρών φροντιστηρίων, γυμναστηρίων κ.ο.κ..

Η πιο πάνω πολιτική οριστικοποιήθηκε με τη δημοσίευση και των τροποποιήσεων που έγιναν μετά την εξέταση των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί.

Στο σχέδιο προστέθηκε και νέα παράγραφος (σε σχέση με τις πρόνοιες που είχαν δημοσιευθεί πριν την εξέταση των ενστάσεων) η οποία προνοεί ότι προστίθεται νέα τουριστική Παραλιακή Ζώνη Τ3α3. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, πρόκειται για Τουριστική Ζώνη που εκτείνεται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της κοινότητας Νέου Χωρίου, μεταξύ των περιοχών «Χάλαβρο» και «Λουτρά της Αφροδίτης». Επιτρεπόμενες κατηγορίες ξενοδοχειακών αναπτύξεων: (α) ξενοδοχεία, (β) οργανωμένα διαμερίσματα, (γ) τουριστικά χωριά και (δ) τουριστικές επαύλεις, όπως οι κατηγορίες αυτές προβλέπονται από τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου [30(Ι)/2019].

Σε οικιστικές περιοχές του Τοπικού Σχεδίου μπορούν να δημιουργούνται αγροτουριστικές αναπτύξεις, διάσπαρτα ξενοδοχεία (όπως αποκαλούνται) καθώς και άλλες αναπτύξεις. Συγκεκριμένα στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα αναφέρονται και τα ακόλουθα:

«Σε Οικιστικές Ζώνες είναι επίσης δυνατή η χωροθέτηση μικρών αγροτουριστικών αναπτύξεων. Η προώθηση των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση των οικισμών της περιοχής ενώ δεν θα ανταγωνίζεται τις τουριστικές αναπτύξεις εντός των Τουριστικών Ζωνών. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην προώθηση του «διάσπαρτου ξενοδοχείου» εντός ορίου ανάπτυξης, μια νέα μορφή τουριστικής ανάπτυξης, όπως προβλέπει και το πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως η αρμόδια Πολεοδομική Αρχή είναι δυνατόν να αναπροσαρμόζει τον ανώτατο αριθμό ορόφων της Ζώνης σε ακόμη ένα, νοουμένου ότι δεν επηρεάζεται ο χαρακτήρας της περιοχής και ότι θα μειώνεται ανάλογα, κατά την κρίση της αρμόδιας Πολεοδομικής Αρχής, το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται, σε οικιστικές περιοχές γίνεται χρήση κινήτρων με βάση τα οποία επιτρέπεται αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 30%. Βεβαίως στο κείμενο η παραχώρηση συντελεστή δόμησης κατά 30% παρουσιάζεται ωσάν να τίθενται περιορισμοί, αφού αναφέρεται ότι:

«Η μέγιστη αύξηση του συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να υπερβεί το 30% του ήδη καθοριζόμενου από την Πολεοδομική Ζώνη».

Όσον αφορά τις χρήσεις εντός οικιστικών περιοχών αναφέρεται: «Ενδεικτικά, ως τύποι χρήσεων που είναι δυνατό να επιτραπούν σε Οικιστικές Ζώνες, υπό τις πιο πάνω προϋποθέσεις, αναφέρονται τα μικρά καταστήματα τροφίμων και καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, με εμβαδόν της τάξης των 50 τετραγωνικών μέτρων, γραφεία, νηπιαγωγεία, βρεφοκομικοί σταθμοί, στέγες ηλικιωμένων, μικρής κλίμακας φροντιστήρια, γυμναστήρια, κ.ο.κ., υπό τις προϋποθέσεις των οικείων Κεφαλαίων του Τοπικού Σχεδίου.

Προστίθεται δε, πως «αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των παραδοσιακών προϊόντων για την τοπική οικονομία της περιοχής, είναι δυνατό να επιτρέπεται η χωροθέτηση μικρών εργαστηρίων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων (οικοτεχνίες), υπό τις προϋποθέσεις του οικείου Κεφαλαίου 10 Βιομηχανία, Βιοτεχνία και Αποθήκες».

Σχετικά με τηχωροθέτηση μικρών αγροτουριστικών αναπτύξεων προβλέπεται, πως σε τέσσερα ή περισσότερα οικόπεδα κανονικού μεγέθους, η αρμόδια Πολεοδομική Αρχή είναι δυνατό να επιτρέψει αύξηση του ισχύοντος για την περιοχή ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης σε ποσοστό της τάξης του 5%.

Όπως καταγράφεται,σκοπός των σχετικών προνοιών είναι η προώθηση της υλοποίησης των στόχων της στεγαστικής πολιτικής του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, μέσα από την ενεργοποίηση της αδρανούσας οικιστικής γης, την προσφορά κατοικίας και την ενίσχυση της ενεργειακής πολιτικής του κράτους. Η παροχή των κινήτρων που ακολουθούν έχει ως στόχο την προώθηση της οργανωμένης δόμησης, την προσφορά εναλλακτικού τύπου κατοικίας εντός των υφιστάμενων Οικιστικών Ζωνών, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Από τα πιο πάνω κίνητρα γλύτωσαν οι Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα (Π.Ε.Χ.).

OΔήμαρχος Ακάμα κάνει λόγο για κοινότητες που αδικήθηκαν

Σημειώνεται, πως μετά τη δημοσίευση του τελικού κειμένου προκλήθηκαν αντιδράσεις από το Δήμαρχο Ακάμα κ. Μαρίνο Λάμπρου, ο οποίος δήλωσε στον «Φ» ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο κ. Λάμπρου ανέφερε πως ειδικά στην κοινότητα Ίνειας δεν δόθηκε οποιαδήποτε επέκταση Ζωνών. Όλη-όλη η επέκταση που δόθηκε περιορίζεται στα 40 δεκάρια και μάλιστα όχι προς την πλευρά της παραλίας, η οποία, έτσι κι αλλιώς απέχει οκτώ χιλιόμετρα, είπε ο κ. Λάμπρου. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι υπήρχαν ενστάσεις με το σκεπτικό ότι θα επηρεάζονταν οι χελώνες. Πρόσθεσε δε, πως οι κάτοικοι διερωτώνται πως μπορούν αν επηρεάζονται οι χελώνες από απόσταση οκτώ χιλιομέτρων.

Όπως ανέφερε ο κ. Λάμπρου, ανάλογα παράπονα έχουν και άλλες κοινότητες ενώ σε μικρότερο βαθμό ανάλογη πολιτική εφαρμόστηκε και σε άλλες κοινότητες. Όπως είπε, κάποιες περιοχές στις οποίες υπήρχε δυνατότητα ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας (πρακτική η οποία δεν ευνοείται πλέον) εντάχθηκαν σε γεωργικές ζώνες. Υποδείξαμε ότι από τη στιγμή που εντάχθηκαν σε γεωργικές ζώνες πρέπει να δοθεί νερό για καλλιέργειες και μας είπαν πως δεν υπάρχει νερό, οπόταν το ερώτημα είναι γιατί εντάχθηκαν σε γεωργική ζώνη, είπε.

Μια άλλη πρόνοια του Τοπικού Σχεδίου, αφορά την απαγόρευση δημιουργίας μαρίνων, κυματοθραυστών, θωρακίσεων κ.ο.κ.. Συγκεκριμένα αναφέρεται, πως κατά τη χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας επί του παραλιακού μετώπου Νέου χωριού, που εμπίπτει σε Τουριστική Ζώνη, προβλέπεται όπως εφαρμόζονται τα εξής μέτρα:

(α) Τα έργα ή οι επεμβάσεις επί του παραλιακού μετώπου, να μην επηρεάζουν αρνητικά το τοπίο, την πανίδα ή τη χλωρίδα της ακτής αλλά να προνοούν μέτρα.

(β) Να μη εκτελούνται οποιαδήποτε έργα ακτοπροστασίας επί του παραλιακού μετώπου (μαρίνες, κάθετοι κυματοθραύστες, θωρακίσεις κ.λπ.).

(γ) Τηρούνται ειδικοί όροι σε σχέση με το φωτισμό των οικοδομών, κήπων, δρόμων καθώς και τη φύτευση δενδροστοιχιών, ελαχιστοποιώντας τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

(δ) Η τοπιοτέχνηση της ανάπτυξης και οποιαδήποτε νέα φύτευση σέβονται το οικολογικά ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής, συντηρώντας ως επί το πλείστον στοιχεία της φυσικής χλωρίδας.

Ως προς την κρατική γη (χαλίτικα) ενθαρρύνεται η ενοποίηση τους με ιδιωτικά τεμάχια γης που παρεμβάλλονται ή είναι περίκλειστα, για δημιουργία νέων σημαντικής κλίμακας χώρων πρασίνου και για προστασία του ανάγλυφου του εδάφους. Η υπόλοιπη κρατική γη, που εμπίπτει στα όρια του Τοπικού Σχεδίου, χαρακτηρίζεται στρατηγικό απόθεμα γης και, όπως αναφέρεται, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Σχεδίου.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00