Monday, September 16, 2024
Home » «Πρέπει να υπάρξει απογραφειοκρατία της Κομισιόν»

«Πρέπει να υπάρξει απογραφειοκρατία της Κομισιόν»

0 comments

«Στις ευρωπαϊκές εκλογές την πλήρη υποστήριξή μας θα έχει το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της πολιτικής μας οικογένειας», δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Νικολά Σμιτ, ο οποίος αναμένεται να επικυρωθεί ως υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για την προεδρία της Κομισιόν στο συνέδριό τους στις 2 Μαρτίου. Ο επίτροπος για την Απασχόληση επισημαίνει παράλληλα ότι θα έχει επαφή και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας, μιλά για την προεκλογική του ατζέντα και δηλώνει ότι «μπαίνουμε στις εκλογές για να κερδίσουμε».

Πρόεδρος της Κομισιόν επιλέγεται συνήθως από τη μεγαλύτερη ομάδα. Επιπλέον αναμένεται ότι η τωρινή πρόεδρος θα είναι υποψήφια του ΕΛΚ. Ελπίζετε ότι μπορεί να γίνετε πρόεδρος της Κομισιόν;

Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Μπαίνουμε στις εκλογές για να κερδίσουμε. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αποτελέσματα. Η πρόεδρος όταν εισέλθει στην προεκλογική εκστρατεία θα είναι απλά μια υποψήφια. Θέλω να πείσω τους ανθρώπους ότι η δική μας δουλειά για την Ευρώπη είναι η σωστή όχι μόνο έναντι των ακροδεξιών, αλλά και έναντι του ΕΛΚ και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Γιατί να σας ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι;

Θα ψηφίσουν για ένα όραμα για την Ευρώπη και για κάποιον που το έχει υπηρετήσει πέντε χρόνια, αλλά και για να επαναπροσδιορίσουμε τη λειτουργία της Κομισιόν και τον τρόπο που διοικείται. Θα πρέπει να στηρίζεται περισσότερο σε πιο έντονο και στοχευμένο κοινωνικό διάλογο και με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Πρέπει να δούμε επίσης το πώς κάνουμε τους κανονισμούς, πώς οργανώνουμε τις διαδικασίες, πρέπει να υπάρξει απογραφειοκρατία της Κομισιόν. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναθεώρηση του τρόπου που παράγουμε κανονισμούς.

Είστε μέλος όμως και εσείς της Κομισιόν.

Από τη θέση του επιτρόπου, όχι του προέδρου ή του αντιπροέδρου. Ημουν μέρος του συστήματος ως επίτροπος, τώρα είμαι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Ως πρόεδρος θα δω πώς θα αλλάξω τη διαχείριση της Κομισιόν. Ηδη έχω καλλιεργήσει τον κοινωνικό διάλογο, έχω θεσπίσει νέες πρωτοβουλίες στον κοινωνικό διάλογο, ήμουν στις πιο σημαντικές οδηγίες κοντά στα κράτη-μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους, πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτό, ειδικά για την πράσινη συμφωνία. Αποφασίσαμε τον «διάλογο για τη γεωργία» με τον οποίο συμφωνώ, αλλά γίνεται μόλις τώρα.

Καθώς αυξάνονται οι ανάγκες, πώς θα ξεπεράσετε το πρόβλημα επιπλέον πόρων χρηματοδότησης;

Δεν θα έχουμε τη μεταμόρφωση, στην οποία βρισκόμαστε, χωρίς μεγάλες επενδύσεις. Δεν μιλώ μόνο για δημόσιες, εθνικές επενδύσεις, αλλά και για ιδιωτικές και ευρωπαϊκές. Πώς θα προχωρήσουμε μέχρι το 2040 οπότε θα έχουμε νέους στόχους, χωρίς να σκεφτόμαστε νέες πηγές πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να κάνουμε τη μεταμόρφωση πραγματικότητα, να μετριάσουμε τις συνέπειες και να την καταστήσουμε επωφελή για όλους.

Τι προέχει για εσάς;

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προωθήσει ορισμένα σημαντικά μέτρα στην κοινωνική περιοχή, όπως για κατώτατο μισθό, για καλύτερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τα υπερασπιζόμαστε. Θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε πάλι δίκαιες κοινωνικές, εργασιακές σχέσεις στη βάση του κοινωνικού διαλόγου και της συλλογικής διαπραγμάτευσης για να βελτιωθούν οι μισθοί. Πάμε σε νέο κεφάλαιο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν καλύτερα οι άνθρωποι ότι είμαστε εδώ για να μετριάσουμε τα κόστη και να έχουμε μία δίκαιη κατανομή των ωφελειών, όχι μόνο στην πράσινη συμφωνία, αλλά και στην τεχνολογία, θέλουμε να επενδύσουμε στις δεξιότητες των ανθρώπων. Ζούμε σε ένα περιβάλλον με περισσότερες απειλές, όπου οι άνθρωποι έχουν δικαιολογημένους φόβους. Είναι εύκολο να προσελκύουμε την προσοχή τους σε ζητήματα, όπως τη μετανάστευση, ως μεγάλη απειλή. Θέλω να επαναφέρω τη συζήτηση στα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους. Θα υποστηρίξω δυναμικά ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη στεγαστική κρίση. Συνάντησα πρόσφατα εκπροσώπους πόλεων. Συναντήθηκα με εκπροσώπους της «Housing Europe». Συζητήσαμε λύσεις εθνικές και τοπικές, που πρέπει να στηριχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ακροδεξιοί λένε ότι η στεγαστική κρίση οφείλεται στους μετανάστες. Θα παλέψω κατά τού ότι κάποιοι ψάχνουν αποδιοπομπαίο τράγο. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα βάλουμε στο τραπέζι πραγματικές, συγκεκριμένες λύσεις για τους ανθρώπους στην Ευρώπη σε αντίθεση με αυτούς που κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο τους μετανάστες ή την πράσινη συμφωνία.

Πώς βλέπετε το ζήτημα της διεύρυνσης;

Πρέπει να δουλέψουμε με Ουκρανία και Μολδαβία, να φροντίσουμε τα Βαλκάνια, να κάνουμε καλή προετοιμασία για τις υποψήφιες χώρες. Η διαδικασία δεν μπορεί να είναι νομικίστικη, γραφειοκρατική, πρέπει να συνδέσουμε τις κοινωνίες με την προοπτική της διεύρυνσης, επιμένοντας στο κράτος δικαίου, το οποίο πρέπει να ενδυναμώσουμε και στην Ευρώπη πριν από τις εκλογές. Υπάρχουν φωνές που λένε θα είναι το νέο κοινωνικό ντάμπινγκ. Πρέπει επίσης να αναθεωρήσουμε τους θεσμούς, ειδικά όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία, είναι σημαντικό να παίρνουμε εύκολα αποφάσεις, αλλά και να αναθεωρήσουμε πώς λειτουργούμε ως Ενωση.

Θα χρειαστεί αλλαγή Συνθηκών;

Η αλλαγή Συνθηκών θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

«Θα συνεργαστώ με το ΠΑΣΟΚ»

Ενόψει των ευρωεκλογών ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει παίξει θετικό ρόλο σε πολλούς φακέλους, είναι χώρα θετική στην ΕΕ. Καθώς το πολιτικό τοπίο μετακινείται, υπάρχει ελπίδα για ανανεωμένες δυνάμεις στην πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας και στην Ελλάδα. Στην προεκλογική εκστρατεία θα συνεργαστώ έντονα και θα δουλέψω με αυτούς που είναι στην πολιτική μας οικογένεια, που σημαίνει με το ΠΑΣΟΚ, και θα έχω επαφή με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά αυτοί που είναι μέλη της πολιτικής μας οικογένειας θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστείτε;

Είχαμε πάντα συζητήσεις και επαφές με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, που δεν είναι άμεσα μέρη της πολιτικής μας οικογένειας. Είχαμε διάλογο και επαφή και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το μέλος της σοσιαλδημοκρατικής μας οικογένειας είναι το ΠΑΣΟΚ.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More