Thursday, September 19, 2024
Home » Πράσινη Μετάβαση στις κυπριακές επιχειρήσεις ως στρατηγική ανάγκη

Πράσινη Μετάβαση στις κυπριακές επιχειρήσεις ως στρατηγική ανάγκη

0 comments

Ο επιχειρηματικός κόσμος, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην κυπριακή πραγματικότητα, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πέραν των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών στην σκακιέρα του στρατηγικού τους σχεδιασμού, της ακρίβειας και τις αναπάντεχες προκλήσεις στο οικονομικό πεδίο, όπως η αύξηση του κόστους, η διακύμανση στα επιτόκια, και τη εξεύρεση προσωπικού, προστίθεται και το ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να παραβλέψουν να εντάξουν στην εξίσωση ακόμα ένα σημαντικό παράγοντα.

Η εναρμόνιση των επιχειρήσεων με τις σύγχρονες απαιτήσεις βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, δεν αποτελούν μόνο μια νομοθετική υποχρέωση αλλά και στρατηγική αναγκαιότητα.

Έχοντας ως ορόσημο την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών μέχρι το 2030, οι Κυπριακές επιχειρήσεις καλούνται να βελτιώσουν τις πρακτικές τους και να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή αλλά και περιβαλλοντική πραγματικότητα.

Το 2024 και το 2025 τίθεται σε ισχύ από πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των κυπριακών, η Οδηγία για υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας. Οι επιχειρήσεις, θα καλούνται να προσμετρούν και να υποβάλλουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Το ΚΕΒΕ μέσα από τη διαχρονική του θέση στην υποστήριξη και ανάπτυξη του επιχειρηματικού κόσμου, προτρέπει τις επιχειρήσεις όπως υιοθετήσουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό, βιώσιμες πρακτικές έγκαιρα για αποφυγή οποιωνδήποτε προβλημάτων. Η υιοθέτηση των βιώσιμων πρακτικών αφορά τόσο την εκπαίδευση του προσωπικού τους για ευαισθητοποίηση τους στην αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης, αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών που στοχεύουν στην υλοποίηση των πράσινων πρακτικών. Παράλληλα, την παρακολούθηση και εκμετάλλευση διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων από Ευρωπαϊκούς και Κρατικούς πόρους, που στοχεύουν στην αισθητή μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Ένα από τα σχέδια που είναι διαθέσιμο για υποβολή αιτήσεων, είναι το Σχέδιο Χορηγιών για Ενθάρρυνση της Μείωσης Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου του Άνθρακα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, «Το Σχέδιο επιχορηγεί την εκπόνηση εγγράφων και μελετών, τα οποία περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και απογραφή της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτει από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχέδιο, την επαλήθευση των αποτελεσμάτων με κύριο στόχο την κατάρτιση πλάνου υλοποίησης του, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις/επενδύσεις, που αποσκοπούν σε μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030». Το σχέδιο εμπίπτει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου για την περίοδο 2021-2026, και χρηματοδοτείται από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΚΕΒΕ, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς του συνδέσμους, συμβάλει έμπρακτα στην ευαισθητοποίηση και την εφαρμογή των πρακτικών πράσινης μετάβασης. Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Συμβούλων Επιχειρήσεων Κύπρου, που βρίσκεται κάτω από τη δύναμη του ΚΕΒΕ, αποτελεί το διεθνώς αναγνωρισμένων και πιστοποιημένο Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Συμβούλων για επιχειρήσεις που μπορούν να στηρίξουν τη μελέτη και την υλοποίηση εφαρμογής τέτοιου είδους σχεδίων.

Τα χρονικά πλαίσια για υλοποίηση των δεσμεύσεων μας τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, πλησιάζουν στο προσεχές μέλλον, στην πιο κρίσιμη τους καμπή, όπως η ανάγκη της πράσινης μετάβασης και η υιοθέτηση πιο βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Η προσπάθεια αυτή πρέπει και οφείλει να είναι άμεση, θέτοντας τις βάσεις μέσα από προγράμματα κατάρτισης, τη διεξαγωγή μελετών στο πως μπορούν οι επιχειρήσεις μας να υιοθετήσουν αυτές τις πρακτικές και τη συμπερίληψη τους στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των οργανισμών μας.

Άλλωστε, η Πράσινη Μετάβαση δεν υλοποιείται μέσα από μονοδιάστατες πρακτικές, αλλά έχει ως βάση υλοποίησης μια σειρά από πολυδιάστατες ενέργειες όπως: η ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταφορές και καθαρές τεχνολογίες, βιομηχανική παραγωγή και κυκλική οικονομία.

Εν κατακλείδι, το ΚΕΒΕ, στο πλαίσιο των εργασιών και της συμμετοχής του στο Παρατηρητήριο Πράσινης Επιχειρηματικότητας, αλλά και μέσα από την αμφίδρομη συνεργασία με τους επαγγελματικούς συνδέσμους που έχει στην δύναμη του, όπως ο ΣΕΣΕΚ, παροτρύνει των επιχειρηματικό κόσμο να ενημερωθεί και να διερευνήσει το Σχέδιο Χορηγιών για Ενθάρρυνση της Μείωσης Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου του άνθρακα με νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024.

* Λειτουργός Τμήμα Υπηρεσιών, Εμπορίου και Ψηφιοποίησης ΚΕΒΕ

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More