Χαμένοι στους νόμους και στο Σύνταγμα είναι τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αναφορικά με την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων.
Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ήταν η θέση της Νομικής Υπηρεσίας ότι δεν μπορούν οι βουλευτές να αγγίξουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία θεμελίωσαν οι αξιωματούχοι μέχρι το 2012, χρονολογία κατά την οποία ψηφίστηκε ο νόμος για συνταξιοδοτικά δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων.
Συνεπώς, εξάγεται το συμπέρασμα πως δύσκολα θα υπάρξει ρύθμιση που θα περιορίζει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των σημερινών αξιωματούχων, καθώς μπορεί να κριθεί αντισυνταγματική στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση νόμου των βουλευτών Δημήτρη Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Σταύρου Παπαδούρη, η οποία ενσωματώνει σε νόμο μία συναφή εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Με την πρόταση, η σύνταξη υπαλλήλου του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο οποίος ύστερα από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναλαμβάνει λειτούργημα, αξίωμα ή θέση, είτε στη Δημοκρατία είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναστέλλεται. Προτείνεται επίσης συμψηφισμός της σύνταξης με σύνταξη κερδηθείσα από οποιοδήποτε άλλο ανάλογο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση, έτσι που το ανώτατο όριο σύνταξης που κρατικός αξιωματούχος να δύναται να λάβει να ισούται με τα 2/3 των υψηλότερων συντάξιμων απολαβών αυτού.
Με τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προστατεύεται και δεν επηρεάζεται το δικαίωμα σε θεμελιωθείσα σύνταξη για υπηρεσία σε θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή σε οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, το οποίο ο δικαιούχος κατείχε πριν από την ψήφιση του προτεινόμενου νόμου, η οποία θα καταβάλλεται επιπροσθέτως.
Σημειώνεται ότι, ανάλογες ρυθμίσεις εφαρμόζονται ήδη δυνάμει των διατάξεων του περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου [Αρ. Νόμου 216(1) του 2012], σύμφωνα με τις οποίες θεμελιωθείσα σύνταξη δημόσιου υπαλλήλου, ως προς το ύψος και τον χρόνο καταβολής αυτής για την περίοδο μέχρι την 3″ Δεκεμβρίου 2012, με την ψήφιση του εν λόγω Νόμου δεν έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο επηρεασθεί, αφού η σχετική νομοθεσία είχε τροποποιηθεί μόνο ως προς το ύψος και τον χρόνο καταβολής θεμελιωθείσας σύνταξης για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εντεύθεν.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στην επιτροπή, επέμεινε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία του 2012, που ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους. Όπως είπε, εάν κάποιος δημόσιος υπάλληλος αποχωρήσει από το Δημόσιο για να λάβει κρατικό αξίωμα, θα πάρει τη σύνταξη που κατοχύρωσε μέχρι το 2012 και το το υπόλοιπο ποσό μετά που θα αφυπηρετήσει. «Δεν αγγίζουμε τη σύνταξη που είναι ήδη κατοχυρωμένη, δηλαδή θα πάρεις τη σύνταξη που κατοχύρωσες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 και, το υπόλοιπο, όταν φύγεις».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟΧριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε πως επιθυμία των βουλευτών είναι η συμπερίληψη στην υπό συζήτηση περιοριστική ρύθμιση και των υφιστάμενων κρατικών αξιωματούχων. Όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστούν ένα προς ένα τα σενάρια για τις 30 θέσεις των αξιωματούχων, προσθέτοντας πως οι ρυθμίσεις που θα εξευρεθούν θα ισχύουν για τους υφιστάμενους και τους μελλοντικούς αξιωματούχους.
«Εάν τα δούμε όλα προσεκτικά, νομίζω πως μπορούμε να καταλήξουμε κάπου, για να νιώθουμε μια σχετική βεβαιότητα ότι θα είναι υγιείς οι προτάσεις νόμου» συμπλήρωσε.
Λόγω της περιπλοκότητας του θέματος, την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρία των μελών της επιτροπής, για να συζητήσουν τις προτάσεις νόμου, με στόχο να βρεθεί μια φόρμουλα που θα αφορά όλους τους αξιωματούχους του κράτους.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για άλλη μια φορά τα έβαλαν με την Κυβέρνηση γιατί ακόμη δεν κατέθεσε το νομοσχέδιο. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως το νομοσχέδια βρίσκεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και μελετάται.
Πηγή: philenews.com