Tuesday, September 17, 2024
Home » Πολλές οι ερωτήσεις από ΣΕΚ – ΠΕΟ για το πέναλτι 12%, λίγες οι απαντήσεις από τον αναλογιστή

Πολλές οι ερωτήσεις από ΣΕΚ – ΠΕΟ για το πέναλτι 12%, λίγες οι απαντήσεις από τον αναλογιστή

0 comments

Σωρεία διευκρινίσεων κυρίως για τους συνταξιούχους που θα έχουν όφελος από την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης για πρόωρη συνταξιοδότηση ζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων την Τρίτη.

Όπως, όμως, πληροφορούμαστε, ο αναλογιστής για αρκετά ζητήματα που ζητήθηκαν διευκρινίσεις επιφυλάχθηκε για απαντήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείεται στοιχεία να δημοσιευτούν την Τετάρτη. Επιπρόσθετα, φαίνεται να έγινε εκ πρώτης δεκτό και το αίτημα της ΣΕΚ και της ΠΕΟ για κοστολόγηση δικών τους προτάσεων για το θέμα, που θα έχουν όπως υποστηρίζουν καθολικό όφελος για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, χωρίς κατ ‘ανάγκη να προκύπτει κατάργηση του πέναλτι, με την προϋπόθεση όμως οι προτάσεις τους να κατατεθούν και γραπτώς.

Για το συγκεκριμένο, όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Υπουργός Εργασίας θέλησε να οριοθετήσειεκ νέου τις στοχευμένες αλλαγές που προωθούνται, λαμβάνοντας όπως πληροφορούμαστε τη σύμφωνη γνώμη όλων ότι αυτό που συζητείται και ζητείται δεν είναι η κατάργηση του πέναλτι που αυτόματα θα σήμαινε και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης αλλά η ελάφρυνση ομάδας συνταξιούχων με πολλά χρόνια εισφορών.

Όσον αφορά στην πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για το θέμα που προνοεί ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης για τους επηρεαζόμενους, εφόσον όμως έχουν συμπληρωμένες 40,4 μονάδες στις κοινωνικές ασφαλίσεις, αναφέρθηκε εκ νέου ότι αυτή θα ωφελήσει το 29% των 38.121 ατόμων που έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στο 63ο έτος της ηλικίας τους από το 2013 έως το 2022 και έχουν υποστεί την αναλογιστική μείωση του 12%.

Συνολικά, πρόκειται σε πρώτη φάση να επωφεληθούν όπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας 11.049 συνταξιούχοι εκ των 8.582 άνδρες 2.467 γυναίκες – περισσότερες από όσες με την προηγούμενη πρόταση – όπως αναφέρθηκε μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις- με μηνιαίο όφελος 60 ευρώ περίπου.

Η αύξηση των συντάξεων για 11 χιλιάδες συνταξιούχους βάσει της πρότασης του Υπουργείου θα γίνει με την εξαίρεση από την αναλογιστική μείωση του μέρους της σύνταξης που αντιστοιχεί στο εκάστοτε ύψος της πλήρους βασικής σύνταξης, που ανέρχεται σε 484 ευρώ για το 2024 και εκτιμάται σε 512 ευρώ για το 2025. Το ετήσιο κόστος της πρότασης του Υπουργού ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 13 εκατ. ευρώ της προηγούμενης πρότασης τους που ωφελούσε λιγότερα άτομα.

Με αφορμή δε την αναλογιστική μελέτη που παρουσίασε χθες ο αναλογιστής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, που παρείχε και τεχνοκρατική υποστήριξη προς το Υπουργείο Εργασίας και τις αναφορές σε αυτήν δυνητικά δικαιούχων ανά κατηγορία και επαγγελματικό κλάδο, ζητήθηκε να ετοιμαστούν συγκεκριμένα στοιχεία για ενημέρωση όλων των κοινωνικών εταίρων καθώς η εντύπωση που προκλήθηκε με βάση τη μελέτη είναι πως μεγάλο όφελος θα έχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους διευκρινίστηκε χθες πως περιλαμβάνονται και οι ωρομίσθιοι κυβερνητικοί αλλά και ο χρηματοοικονομικός τομέας.

Γι’ αυτό και ζητήθηκε να υπάρξει από τον αναλογιστική μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για όλους όσοι θα έχουν όφελος με την πρόταση σε πρώτη φάση– τις 11 χιλ. περίπου όσον αφορά την επαγγελματική τους κατηγορία. Όπως αναφέρθηκε από τον αναλογιστή, ζητήθηκε επίσης όπως κοστολογήσει και επανέλθει σε σχέση με προτάσεις της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, τις οποίες οι δύο συντεχνίες αναμένεται να καταθέσουν και γραπτώς. Η φιλοσοφία των προτάσεων και των δύο συντεχνιών είναι διαφορετική από αυτήν του Υπουργείου Εργασίας καθώς προβλέπουν ελάφρυνση μεν αλλά όλων των επηρεαζόμενων. Με τη ΣΕΚ να προτείνει συνοπτικά μείωση του πέναλτι σταδιακά για όλους τους επηρεαζόμενους και σε όλη τη σύνταξη που λαμβάνουν ανά κάποια χρόνια προκειμένου σε βάθος χρόνου ει δυνατόν να εκλείψει. Η δε πρόταση που φαίνεται να ζητά η ΠΕΟ να εξεταστεί και να κοστολογηθεί είναι η αναλογιστική μείωση σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης να είναι διαφορετική για τον καθένα και εξαρτάται από τα χρόνια εισφορών έκαστου εργαζομένου.

Παραμένουν οι αντιδράσεις

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η ΣΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της, σε σχέση με τη νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας, για την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12%. Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ΣΕΚ έθεσε διευκρινιστικά ερωτήματα, για τα οποία ο αναλογιστής επιφυλάχτηκε να απαντήσει, ενώ επιβεβαιώνει πως ζητήθηκε, επίσης, να μελετηθεί η κατατεθειμένη πρόταση του κινήματος, η οποία βασίζεται σε μια διαφορετική φιλοσοφία από την προσέγγιση του Υπουργού Εργασίας και η οποία εδράζεται στη φιλοσοφία και στη λογική της αναλογικότητας. Στόχος, αναφέρει η ΣΕΚ , η κάλυψη του συνόλου των επηρεαζόμενων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), χωρίς αυτό να προϋποθέτει την όποια αρνητική επίδραση στο υφιστάμενο όριο συνταξιοδότησης και στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΣΕΚ επαναλαμβάνει ότι συνεχίζει να διαφωνεί έντονα ως προς το γεγονός πως:
⦁ Η πρόταση δεν καλύπτει το σύνολο των επηρεαζόμενων, αφήνοντας εκτός 7 στους 10 συνταξιούχους.
⦁ Η αφαίρεση των πιστώσεων δημιουργεί ανομοιόμορφα δεδομένα και διακρίσεις.
⦁ Η πρόταση δεν περιλαμβάνει τα επαγγέλματα για τα οποία ο υπουργός διατείνεται πως καλύπτονται και η οποία δεν ανταποκρίνεται στην προσδοκία της «στόχευσης».
⦁ Δημιουργούνται συνθήκες εμφανούς έμφυλης διάκρισης, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι πιστώσεις μητρότητας και τέκνων.

Καταληκτικά, η συντεχνία ζητά τη συνέχιση του διαλόγου, ευελπιστώντας στη συνολική διευθέτηση του θέματος, μακριά από τις όποιες επικοινωνιακές ή άλλες πρακτικές και στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου.

Αρνητική στην πρόταση του υπουργού παραμένει και η ΠΕΟ, καθώς μεταξύ άλλων η γ.γ. της συντεχνίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους υποστήριξε και δημόσια πως αυτή φαίνεται να ωφελεί περισσότερο την κατηγορία που ανήκει στη δημόσια διοίκηση και άμυνα και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας περαιτέρω πως η αφαίρεση πλήρως των πιστώσεων από την πρόταση προκαλεί νέες στρεβλώσεις και πλήττει κυρίως τις γυναίκες.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More