Αναδρομικές αυξήσεις θα μπορούν να λάβουν συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που έχουν αποχωρήσει με το ειδικό προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με μικρότερα όρια ηλικίας και είχαν μείνει εκτός αυξήσεων. Τώρα θα μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά τις αυξήσεις για το ήμισυ της σύνταξής τους. Δηλαδή θα μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση 7,75% από το 2023 και 3% για το 2024 στο 50% της σύνταξης που λαμβάνουν, σύμφωνα με το άρθρο 134 του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
Η διάταξη προστέθηκε με το άρθρο 134 στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, προκειμένου να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα παίρνουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι τραπεζικοί που αποχώρησαν με ειδικό καθεστώς, λαμβάνοντας με μικρότερα όρια ηλικίας πλήρες ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης σε ένα ποσό. Για τους εν λόγω συνταξιούχους δεν προβλεπόταν αύξηση, διότι δεν υπήρχε ανάλογη διάταξη στον νόμο 4387/2016. Για τον λόγο αυτόν δεν πήραν και την αύξηση 7,75% για το 2023. Με τη διάταξη που μπαίνει στο ασφαλιστικό νομοθετείται και ισχύει αναδρομικά από 1ης/1/2023 η αύξηση για το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση σε ολόκληρη τη σύνταξη όταν πιάσουν τα όρια ηλικίας που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους και περάσουν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.
Ελλειψη ενσήμων
λόγω Covid
Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως στον τουρισμό, την εστίαση, τα θεάματα αλλά και άλλους κλάδους που λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις ασφάλισης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, μπορούν με ευνοϊκότερους όρους να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη σύνταξης είναι ο ασφαλισμένος να συμπληρώνει 100 ένσημα κατ’ έτος τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο 121 του μίνι ασφαλιστικού που κατατέθηκε στη Βουλή, η αναζήτηση της πενταετίας του ασφαλιστικού δεσμού εκτείνεται για ένα επιπλέον έτος. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι πριν από την 1η/1/1993, που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, σε περίπτωση που δεν συμπληρώνουν 100 ημέρες ασφάλισης εντός του έτους 2020 (χρονιά Covid) θα έχουν τη δυνατότητα λήψης μειωμένης σύνταξης με βάση τα ένσημα που συμπλήρωσαν το 2019.
Eπίσης με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
n Ενοποιούνται οι προϋποθέσεις για συντάξεις λόγω θανάτου σε τέκνα. Με αυτόν τον τρόπο, ορφανά τέκνα που έχαναν τη σύνταξη θανάτου του γονέα τους μόλις συμπλήρωναν τα 18 τους έτη (εάν ο θάνατος γονέα είχε επέλθει προ του 2016 και δεν σπούδαζαν) πλέον θα τη λαμβάνουν για έξι επιπλέον χρόνια, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ο θάνατος του γονέα επήλθε μετά το 2016. Επίσης, στις ορφανικές συντάξεις επεκτείνεται στο Δημόσιο και στο πρώην ΝΑΤ η εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που ο θανών γονέας προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, η οποία προβλέπει ότι τα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα με βαριά αναπηρία λαμβάνουν το 100% της σύνταξης των γονέων τους (από 50% που ισχύει με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
n Παγώνει έως και τον Σεπτέμβριο του 2025 η αύξηση του επιτοκίου που ισχύει στις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επιτόκιο ρύθμισης θα είναι στο 5,5% για ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις και για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Με το πάγωμα του επιτοκίου ωφελούνται και οι νυν οφειλέτες, που δεν θα έχουν επιβάρυνση στις δόσεις τους από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και οι μελλοντικοί οφειλέτες που θα κάνουν αίτηση για ρύθμιση χρεών έως τον Σεπτέμβριο του 2025 και θα κλειδώσουν όλες τις δόσεις τους με επιτόκιο 5,5%.
Επικουρικές fast track
Σε όλα τα Ταμεία καθιερώνεται η έκδοση επικουρικής σύνταξης με 15ετία, αφού προηγουμένως εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν διαδοχική στην επικουρική και οι ασφαλισμένοι σε ταμεία ΔΕΚΟ και Δημόσιο που για να πάρουν επικουρική πρέπει να έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης με την κύρια σύνταξη, δηλαδή 35ετία, διαφορετικά θα περιμένουν το 67ο έτος. Τώρα θα παίρνουν την επικουρική με πλήρες ποσό και με όσα χρόνια ασφάλισης έχουν, αρκεί να πιάνουν τη 15ετία.