Την ποινή της απόλυσης επέβαλε σε δύο δημοσίους υπαλλήλους κατά το 2023 η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή στα πλαίσια της δικαιοδοσίας της, κάτι που συμβαίνει σπάνια.
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το 2023, από το 2019 που καταγράφονται τα στοιχεία, μέχρι και πέρσι, είναι η πρώτη φορά που η ΕΔΥ επιβάλλει την αυστηρότερη των ποινών σε δημοσίους υπαλλήλους.
Σημειώνεται ότι για το 2023 ηΕΔΥεπέβαλε ακόμα την ποινή της αναγκαστικής αφυπηρέτησης σε τρεις περιπτώσεις, την ποινή της υποβάθμισης σε κλίμακα σε μια περίπτωση, και την αυστηρή επίπληξη σε δυο περιπτώσεις.
Συνολικά δηλαδή επιβλήθηκαν οκτώ ποινές για ολόκληρη την περσινή χρονιά. Σημειώνεται ότι οι ποινές τις οποίες μπορεί η Επιτροπή να επιβάλει σε περίπτωση καταδίκης υπαλλήλου, είναι οι εξής: (α) Επίπληξη, (β) αυστηρή επίπληξη, (γ) πειθαρχική μετάθεση, (δ) διακοπή ετήσιας προσαύξησης, (ε) αναβολή ετήσιας προσαύξησης, (στ) χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις απολαβές τριών μηνών, (ζ) υποβιβασμός στη μισθοδοτική κλίμακα, (η) υποβιβασμός σε κατώτερη θέση, (θ) αναγκαστική αφυπηρέτηση και (ι) απόλυση.
Πέραν των πιο πάνω, με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 84 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων, όταν ποινική καταδίκη υπαλλήλου καταστεί τελεσίδικη, η Επιτροπή ζητά γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσον τα αδικήματα για τα οποία ο υπάλληλος καταδικάστηκε ενέχουν έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα.
Σε περίπτωση καταφατικής γνωμάτευσης, η Επιτροπή, βασιζόμενη στα ευρήματα του ποινικού δικαστηρίου, επιβάλλει στον υπάλληλο την πειθαρχική ποινή που κρίνει αρμόζουσα, αφού του δώσει την ευκαιρία να ακουστεί.
Κατά τη διάρκεια του 2023, η Επιτροπή είχε ενώπιόν της προς εκδίκαση οκτώ πειθαρχικές υποθέσεις. Οι τέσσερις υποθέσεις ολοκληρώθηκαν εντός του 2023, ενώ οι τέσσερις εξακολουθούσαν να εκκρεμούν στο τέλος του υπό ανασκόπηση έτους. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή, με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 84 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων, επιλήφθηκε εντός του 2023 τεσσάρων υποθέσεων μετά από ποινική καταδίκη υπαλλήλων.
Πέραν των ποινών, σημειώνεται ότι η παραίτηση των δημοσίων υπαλλήλων από τη θέση τους είναι επιτρεπτή μόνο ύστερα από άδεια της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 52 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, υπάλληλος που παραιτείται από τη θέση του, χωρίς την προηγούμενη άδεια της Επιτροπής, θεωρείται απών από το καθήκον χωρίς άδεια και υπόκειται σε πειθαρχική δίωξη.
Κατά τη διάρκεια του 2023, η Επιτροπή επέτρεψε σε 54 υπαλλήλους να παραιτηθούν από τη Δημόσια Υπηρεσία, σε σύγκριση με 52 υπαλλήλους που είχαν παραιτηθεί με άδεια της Επιτροπής κατά το 2022. Πρόσθετα, η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για την αφυπηρέτηση των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά τη διάρκεια του 2023, αφυπηρέτησαν, με αποφάσεις της Επιτροπής 376 δημόσιοι υπάλληλοι, έναντι 309 που είχαν αφυπηρετήσει κατά το 2022. Ειδικότερα, όσον αφορά στους 376 υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν, οι 246 έφυγαν λόγω ορίου ηλικίας, οι 101 λόγω οικειοθελούς πρόωρης αφυπηρέτησης, οι 14 για λόγους υγείας και οι υπόλοιποι 15 δυνάμει του άρθρου 53 (1) (στ).
Πηγή: philenews.com