Friday, November 22, 2024
Home » Ποιες είναι οι αιτίες των υψηλών τιμών – Αποκαλυπτική έκθεση της ΤτΕ

Ποιες είναι οι αιτίες των υψηλών τιμών – Αποκαλυπτική έκθεση της ΤτΕ

0 comments

Είναι η Ελλάδα μια σχετικάακριβήχώρα με βάση με το επίπεδο τωνμισθώντης; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θα επιχειρεί να απαντήσει έκθεση τηςΤτΕ και να συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για χαμηλότερες τιμές. Με βάση τα προκαταρκτικά συμπεράσματα από την έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχουν περιέλθει σε γνώση του «ΟΤ», έχουν εντοπιστεί μια σειρά από σοβαρά εμπόδια στη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων αλλά και μεγάλη συγκέντρωση σε νευραλγικούς κλάδους, η οποία νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό.

Τα παραπάνω έρχονται επίσης με φόντο τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έκθεσης ανταγωνιστικότητας του Ινστιτούτου IMD (International Institute for Management Development) της Ελβετίας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχασε έδαφος και υποχώρησε στην 49η θέση το 2023 από την 46η που κατέλαβε το 2021!

«Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές στρεβλώσεις που υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων και την ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας.

Το παρελθόν… ξαναχτυπά

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φρόντισε … δια της πλαγίας οδού να ανατρέψει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που αποδεδειγμένα παρήγαγαν αποτελέσματα. Και παραμένουν ως έχουν μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως λέει, είναι η ανατροπή μεταρρυθμίσεων που είχαν γίνει την περίοδο 2010 – 2014 για την εξοικονόμηση φαρμακευτικής δαπάνης.

Ενδεικτικά αναφέρει πως η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε –για δικούς της λόγους- να υπολογίζει την τιμή των φαρμάκων με βάση την χαμηλότερη στην Ευρωζώνη των 19 χωρών, και όχι των «27» όπως ήταν μέχρι τότε. Κάτι που υποστηρίζει πως εκτόξευσε τις τιμές των φαρμάκων κατά 15% και μαζί την φαρμακευτική δαπάνη κατά 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, αν ληφθούν υπόψη και άλλες μεταρρυθμίσεις που ανετράπησαν.

Άλλη μια σοβαρή στρέβλωση σύμφωνα με την ΤτΕ είναι η «επανεμφάνιση» φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι επιβαρύνουνπροϊόντακαι υπηρεσίες και αυξάνουν τις τελικές τιμές, εις βάρος του καταναλωτή. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του φόρου 2% που επιβάλλεται σε όσα προϊόντα ενσωματώνουν σκληρό δίσκο, όπως τα κινητά τηλέφωνο, τα tablets και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και αποδίδεται στην εταιρεία προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Πρόκειται για έναν φόρο που αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία και έρχεται να επιβαρύνει με περιττά λειτουργικά έξοδα τις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας αναπόφευκτα την τιμολογιακή πολιτική τους. «Τα συγκεκριμένα προϊόντα βρίσκονται στην καρδιά της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και φυσικά δεν σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα όταν κάποιο κατάστημα αναπαράγει μουσική», σημειώνει με έμφαση το στέλεχος της ΤτΕ.

Άλλη μια σοβαρή στρέβλωση σύμφωνα με την ΤτΕ είναι η «επανεμφάνιση» φόρων υπέρ τρίτων

Υπερβολική δύναμη σε… λίγους

Την ίδια στιγμή, η δεσπόζουσα θέση που διατηρούν κάποιες επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό και συντηρεί τις τιμές σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, η εν εξελίξει έρευνα της ΤτΕ έχει εντοπίσει και προβλήματα όσον αφορά στις πληρωμές των προμηθευτών από τους λιανεμπόρους τροφίμων.

Όπως λένε πηγές της ΤτΕ, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά στην εξόφληση των μικρότερων προμηθευτών, οι οποίοι υποκύπτουν στην διαπραγματευτική δύναμη των πολύ ισχυρότερων εμπορικών εταίρων τους, οι οποίοι παρακάμπτουν –μέσω διμερών συμφωνιών- ετεροβαρών εταίρων, την ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει την εξόφληση των προμηθευτών σε 60 ημέρες.

«Προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να καταδείξουμε τις δυνάμεις που οδηγούν κάποιους ομίλους να ποδηγετούν την αγορά, εις βάρος, σε τελική ανάλυση, της οικονομίας», υπογραμμίζουν.

Στο σημείο αυτό, δεν παραλείπουν να επισημάνουν και την κατάσταση που διαμορφώνεται στον υψηλά συγκεντρωμένο τραπεζικό κλάδο, λέγοντας πως δρομολογείται η ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω της ενδυνάμωσης και συγχώνευσης μικρότερων τραπεζών. «Χρειαζόμαστε μείωση των περιθωρίων μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων, τα οποία είναι από τα υψηλότερα, αν όχι τα υψηλότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Και αυτό μπορεί να προέλθει μόνο από την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο.

Όχι στον εφησυχασμό

Κύκλοι προσκείμενοι στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα επισημαίνουν ότι με απλές παρεμβάσεις και με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, να συγκρατηθούν οι τιμές και να βελτιωθεί έτσι και το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

«Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ. Τώρα είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές και να εκμεταλλευτούμε το γεγονός πως η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο ραντάρ ισχυρών ξένων επενδυτών, όπως φάνηκε και από την υψηλή ζήτηση για την διάθεση των ποσοστών του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες», επισημαίνουν.

Υπογραμμίζουν πως το διεθνές περιβάλλον είναι εύθραυστο με δυο πολεμικά μέτωπα σε πλήρη εξέλιξη, Ουκρανία και Γάζα και την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα να διασαλεύει το παγκόσμιο εμπόριο. Για αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Αντίθετα, όπως λένε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόοδος που έχει επιτύχει η χώρα και να κερδίσει παραπάνω βαθμίδες στην επενδυτική αξιολόγηση.

Η έκθεση της ΤτΕ, η οποία θα είναι επικαιροποίηση υφιστάμενης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

Πηγή: ot.gr

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More