Thursday, September 19, 2024
Home » Ποια τρόφιμα κρατούν στα ύψη τις τιμές τους

Ποια τρόφιμα κρατούν στα ύψη τις τιμές τους

0 comments

Ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο, αλλά ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στις ψηλές θερμοκρασίες, που επηρεάζουν την παραγωγή.

Το θετικό είναι ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο του 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2024 και μειώθηκε στο 1,5%, από 2,1% τον Ιούλιο και 2,6% τον Αύγουστο του 2023.

Το αρνητικό είναι ότι οι τιμές βασικών προϊόντων έχουν διπλασιαστεί και ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν αντιπροσωπεύει την άνοδο τιμών που καταγράφεται και γίνεται αισθητή κυρίως στη μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη.

Για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών στο ελαιόλαδο αυξήθηκε 62,39% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023) και εξακολουθεί να σπάει ρεκόρ ανατιμήσεων στον κατάλογο των προϊόντων, με αποτέλεσμα η τιμή για ένα παραδοσιακό και αναγκαίο προϊόν διατροφής να είναι απλησίαστη για μεγάλη ομάδα καταναλωτών.

Σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, ο δείκτης τιμών στις πατάτες παρουσίασε αύξηση 29,23% τον Αύγουστο, στα φρέσκα λαχανικά εκτός πατατών 18,82%, στα φρέσκα φρούτα 6,17%, έλαια και λίπη 10,31%, αναψυκτικά 4,69%, ψωμί 3,48%, διατηρημένο γάλα 2,87%, μπύρα 2,37%, βοδινό και μοσχάρι 2,35%.

Και κάποιες μειώσεις

Υπάρχουν και προϊόντα των οποίων οι τιμές μειώθηκαν: γαλακτοκομικά προϊόντα -3,87%, καφές , τσάι, κακάο -3,96%, κατεψυγμένα ψάρια -4,73%, ζυμαρικά -5,22%, βούτυρο -6,38%, πουλερικά 7,99%, ζάχαρη -27,58%.

Τα καλά νέα για τους καταναλωτές είναι ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών στην κατηγορία του ηλεκτρισμού υποχώρησε 1,94% σε ετήσια βάση και 0,57% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών των πετρελαιοειδών μειώθηκε 2,18% σε ετήσια βάση και 1,24% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στο νερό η αύξηση του δείκτη ήταν ελάχιστη 0,21% σε ετήσια βάση ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο η τιμή παρέμεινε σταθερή.

Στην κατηγορία στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο, η άνοδος του δείκτη τιμών ήταν 1,12% σε ετήσια βάση και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε υποχώρηση 0,14%.

Ανατιμήσεις αρκετά τσουχτερές φαίνεται από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ότι υπήρξαν σε κάποιες υπηρεσίες. Ο δείκτης τιμών σε εστιατόρια και ξενοδοχεία αυξήθηκε 5,62% σε ετήσια βάση και 0,53% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης της εκπαίδευσης είχε άνοδο 2,42% και 0,04% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών στην αναψυχή και ο πολιτισμός αυξήθηκε 1,91% και 0,63% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η τιμοληψία διενεργείται μόνο στις αστικές περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου. Για κάθε πόλη οι αυξομειώσεις των τιμών κατά προϊόν κάθε μήνα σταθμίζονται ανάλογα με τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές στάθμισης για τις τέσσερις επαρχίες: Λευκωσία 42%, Λεμεσός 30%, Λάρνακα 18% και Πάφος 10%.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More