Thursday, September 19, 2024
Home » Ποια θα είναι η γενιά του 70% των πελατών αγοράς ακινήτων ως το 2025

Ποια θα είναι η γενιά του 70% των πελατών αγοράς ακινήτων ως το 2025

0 comments

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα, τόσο από αγοραστές όσο και από κατασκευαστές, είναι πώς θα κινηθεί η κτηματαγορά και τι μπορούμε να αναμένουμε τα επόμενα χρόνια, αντλώντας συμπεράσματα από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Στην ανάλυση market insight report για το πρώτο εξάμηνο του 2024 το οποίο εκδόθηκε από το γραφείο Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων, αναφέρεται ότι οι γενιές Millennials (Gen Y) και Gen Z πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 70% των πελατών της αγοράς ακινήτων έως το 2025. Αποκαλούνται «Millennials» ή «Generation Y» και θεωρούνται η γενιά με τα περισσότερα προσόντα που έχει εισαχθεί ποτέ στον επαγγελματικό στίβο. Είναι οι high-tech νέοι -οι γεννημένοι από το 1982 και μετά- που με τη διορατικότητα, τον ενθουσιασμό και τον ρεαλισμό που τους διακρίνει, δίνουν το δικό τους στίγμα σε αυτό που ονομάζουμε καριέρα.

Γεννημένοι μεταξύ 1996 και 2012, τα μέλη της γενιάς Gen Ζ διαμορφώνουν το δικό τους προφίλ: κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό. Και έχουν σημαντικές διαφορές από τις προηγούμενες γενιές. Τα προβλήματα και οι προσδοκίες τους βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας του αύριο.

Στην ενότητα του report, νέα στοιχεία και τάσεις, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η τεχνολογία έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας αγοράς ακινήτων, επιβάλλοντας την ανάγκη για τα υψηλότερα πρότυπα σε 2D / 3D εικονικές φωτογραφίες, βίντεο και ηλεκτρονικές περιηγήσεις. Οι αγοραστές προτιμούν πλέον επισκέψεις εικονικής περιήγησης, συσκέψεις ζουμ για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, εξατομικευμένα βίντεο που μπορούν να μοιραστούν με την οικογένεια και τους φίλους, την αναζήτηση υπηρεσιών και αγαπημένων τοποθεσιών μέσω των χαρτών Google / Google Earth κ.λπ.

Στο report αναφέρεται ότι «τα επόμενα δύο χρόνια, ηκυπριακή αγορά ακινήτων αναμένεται να σημειώσει μέτρια ανάπτυξη καθώς τα υψηλά επιτόκια σταθεροποιούν τη ζήτηση. Οι συνεχιζόμενες ξένες επενδύσεις, υποκινούμενες από τις περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αν και η αγορά θα αντιμετωπίσει προκλήσεις από το αυξανόμενο κόστος κατασκευής και τις ρυθμιστικές αλλαγές.

Το πρόγραμμα διαμονής στην Κύπρο, γνωστό ως «χρυσή βίζα», υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη αυτής της ξένης επένδυσης. Εν τω μεταξύ, το αυξανόμενο κόστος κατασκευής επηρέασε περαιτέρω τις νέες εξελίξεις, συμβάλλοντας στην ανοδική πίεση στις τιμές των ακινήτων. Αυτή η δυναμική παρουσιάζει ξεχωριστές επιπτώσεις για διάφορους ενδιαφερόμενους. Οι ντόπιοι αγοραστές βρίσκουν την ιδιοκτησία κατοικίας πιο δύσκολη λόγω των υψηλών τιμών των ακινήτων και των αυξημένων επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Αντίθετα, η Κύπρος παραμένει ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές, προσφέροντας πολλά υποσχόμενες αποδόσεις των επενδύσεων». Στην έρευνα του γραφείου σημειώνεται ότι «η παροχή πολλών και σημαντικών υπηρεσιών και ανέσεων έχει πλέον καταστεί απαραίτητη. Απαιτείται μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αναζήτηση στέγης. Οι έμπειροι αγοραστές/επενδυτές είναι πολύ απαιτητικοί στην αναζήτησή τους και δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια, προτιμώντας ακίνητα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κοντά σε κοινότητες που δεσμεύονται να χρησιμοποιούν βιώσιμες πρακτικές και είναι φιλικές προς την οικογένεια και τα ζώα».

Σημειώνεται επίσης ότι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και fintech που μετακινούνται στην Κύπρο ενώ ενισχύει την οικονομία, έχει κάνει τα πράγματα δύσκολα για τους ντόπιους που αναζητούν ένα διαμέρισμα για ενοικίαση. Αντίθετα, για τους κατασκευαστές, η υψηλή ζήτηση, ειδικά σε περιοχές όπως η Λεμεσός, η Πάφος και η Λάρνακα, παρουσιάζει κερδοφόρες ευκαιρίες παρά την πρόκληση των αυξημένων κατασκευαστικών δαπανών.

Δεν θα είναι όλα ρόδινα

H αγορά ακινήτων της Κύπρου αναμένεται να συνεχίσει την δυναμική της πορεία τα επόμενα χρόνια, ωστόσο δεν θα είναι όλα ρόδινα, με την ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό να είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση των αλλαγών και των προκλήσεων που έρχονται, αναφέρει ο Κυριάκος Κοιλιάρης Chief Marketing Officer. Ταυτόχρονα υποδεικνύει, οι αλλαγές στους κανονισμούς της ΕΕ θα πιέσουν τον κατασκευαστικό τομέα να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα βιώσιμα και οικολογικά φιλικά ακίνητα. Συμπερασματικά σημειώνει «οι ενδιαφερόμενοι στην αγορά ακινήτων του νησιού πρέπει να αναγνωρίσουν τα σημάδια και να συνεργαστούν για να χαράξουν ένα στρατηγικό σχέδιο, και να μην περιμένουν μέχρι να είναι πολύ αργά».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More