Monday, September 16, 2024
Home » Ποια είναι η θέση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ για τα 100 εκατ. στο καλώδιο;

Ποια είναι η θέση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ για τα 100 εκατ. στο καλώδιο;

0 comments

Έγινε και γίνεται μεγάλη συζήτηση για την απόφαση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να μην παραχωρήσει στον ΑΔΜΗΕ τα 100 εκατ. που είχε αιτηθεί ως δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά να τα διαθέσει, αν κρίνει την επένδυση βιώσιμη και επικερδή, για να αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector, θυγατρική για την ώρα του ΑΔΜΗΕ.

Επίσημα είχε αναφερθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση πως η απόφαση να μη δοθούν ως δώρο στον ΑΔΜΗΕ τα δανεικά 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σκοπό να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση. Με τα 100 εκατ. είναι πιθανό η Κύπρος να αποκτήσει το 33% των μετοχών της Great Sea Interconnector, αν το μετοχικό της κεφάλαιο περιοριστεί τελικά στα 300 εκατ. Συνεπώς, θα έχει λόγο και ρόλο στο έργο, που θα καθορίσει τα ενεργειακά της χώρας για 35 χρόνια.

Είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη μελετά τη μετοχική συμμετοχή στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης;

Ανεπίσημες πληροφορίες του Φιλελευθέρου από μερικές πηγές αναφέρουν πως την απόφαση να μη χορηγηθεί το δάνειο της Κύπρου από το Ταμείο Ανάκαμψης ως χορηγία – δώρο προς τον φορέα υλοποίησης την πήρε αρχικά η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, της ΕΕ και την επέβαλε στη σημερινή Κυβέρνηση.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι ενδεχόμενη χορηγία προς τον ΑΔΜΗΕ και τον Great Sea Interconnector θα συνιστούσε μη νόμιμη κρατική ενίσχυση και θα απορριπτόταν από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού το γενικότερο αίτημα του χαμηλότοκου δανεισμού των 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οριστικοποιήθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να μην προχωρήσει στην παραχώρηση της χορηγίας και σήμερα εξετάζει, με τη βοήθεια συμβούλων, το ενδεχόμενο συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο (στη βάση μελέτης κόστους-οφέλους) της εταιρείας, προσφέροντας με άλλο τρόπο – αποδεκτό από την ΕΕ- τη βοήθεια στον φορέα υλοποίησης.

Υπό τα δεδομένα όμως όπως έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο θα εξαρτηθεί και από τις τελικές τοποθετήσεις του ΑΔΜΗΕ και κυρίως της ΕΕ ως προς τον γεωπολιτικό κίνδυνο για το έργο, εν ολίγοις από τις διασφαλίσεις που θα δοθούν ή δεν θα δοθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ και των δύο εμπλεκόμενων κρατών -και εν μέρει από τον επενδυτή- ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και οι δαπάνες των καταναλωτών ηλεκτρισμού σε Κύπρο και Ελλάδα για την εκτέλεση της διασύνδεσης θα έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More