Η ΡΑΕΚ κατά κύριο λόγο και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ευρύτερα εγκλωβίζονται όλο και περισσότερο στη μέγγενη των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΑΔΜΗΕ -σε κάποιο βαθμό και από την ελληνική Κυβέρνηση- για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων για την προώθηση του έργου της ηλεκτρικής διαδύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.
Μέσα στον Αύγουστο η ΡΑΕΚ καλείται να πάρει δύο αποφάσεις που θα επηρεάσουν σε βάθος δεκαετιών τους καταναλωτές ρεύματος, σε κάποιες χρονικές φάσεις αρνητικά και σε κάποιες άλλες ενδεχομένως θετικά: Η πρώτη απόφαση αφορά την έναρξη ή όχι από τον Ιανουάριο του 2025 της χρέωσης των καταναλωτών με ένα τέλος που θα κυμαίνεται από 0.6 σεντ έως 1 σεντ την κιλοβατώρα για τα χρόνια πριν τη λειτουργία της διασύνδεσης (μετά τη διασύνδεση το τέλος αναμένται να φθάσει περίπου στο 1.7 σεντ την κιλοβατώρα (με προοπτική όμως να μειωθεί το κόστος του ρεύματος κατά περίπου 30%).
Η δεύτερη απόφαση αφορά την αποδοχή ή όχι του αιτήματος του ΑΔΜΗΕ να δεσμευτεί η ΡΑΕΚ στο ρυθμιστικό πλαίσιο πως αν το έργο διακοπεί ή ακυρωθεί (π.χ. με ευθύνη της Τουρκίας) το κόστος των έργων που θα έχουν γίνει θα το επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι καταναλωτές και όχι ο επενδυτής.
Ενόψει αυτών των πολύ σημαντικών αποφάσεων, τα πλείστα κόμματα κρατούν αποστάσεις και αποφεύγουν να τοποθετηθούν ευθέως.
Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα κόμματα, το ΑΚΕΛ διά του γενικού του γραμματέα εξέφρασε πρόσφατα στήριξη στην πραγματοποίηση της διασύνδεσης, την οποία χαρακτήρισε ωφέλιμη για τους καταναλωτές ρεύματος, αλλά τόνισε πως η πληροφόρηση που υπάρχει σήμερα και κυρίως η εκκρεμούσα αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο φορέας υλοποίησης δεν επιτρέπουν για την ώρα πιο συγκεκριμένες και τελικές τοποθετήσεις.
Πολύ πιο ασαφής είναι η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ. Η ηγεσία του κόμματος απέφυγε τις τελευταίες πολλές εβδομάδες να τοποθετηθεί επί των θεμάτων που εκκρεμούν και για τα οποία αναμένονται αποφάσεις.
Η επιλογή της ηγεσίας να μην τοποθετείται ευθέως δεν εμποδίζει όμως τον βουλευτή Αμμοχώστου και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκο Χατζηγιάννη να ηγείται, κατ’ ουσία, του στρατοπέδου που απορρίπτει -όταν δεν πολεμά- την ηλεκτρική διασύνδεση, ταυτιζόμενος πλήρως με τα οικονομικά συμφέροντα ιδιωτών παραγωγών και επίδοξων παραγωγών αλλά και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Χατζηγιάννη εναντίον της προώθησης της διασύνδεσης είναι σχεδόν καθημερινές και σίγουρα περισσότερες από τις παρεμβάσεις των άμεσα επηρεαζόμενων επιχειρήσεων.
Σχετικά πρόσφατα υπήρξε δυναμική παρέμβαση και από τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μάλιστα είχε προειδοποιήσει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση όπως προωθείται δυνατό να αποδειχθεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη χώρα.
Εν μέσω των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων του Κυριάκου Χατζηγιάννη εναντίον του καλωδίου υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθείται σήμερα, η κοινή γνώμη δεν μπορεί να διαμορφώσει άποψη ως προς τη θέση του επίσημου Δημοκρατικού Συναγερμού.
Όμως, πριν από 13 μήνες, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ασκούσε έμμεση κριτική στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για καθυστερήσεις που, όπως σημείωνε, παρατηρούνταν στην πραγματοποίηση της ημεκτρικής διασύνδεσης.
Έχει μεγάλη σημασία να αναφερθεί πως εκείνη η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, με την οποία γινόταν γνωστό πως οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για τη διασύνδεση από την Κυβέρνηση θα εγγράφονταν αυτεπαγγέλτως από το κόμμα στην Επιτροπή Ενέργειας για συζήτηση, είχε εκδοθεί ΠΡΙΝ αλλάξει ο φορέας υλοποίησης και πριν αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης της διασύνδεσης ο ΑΔΜΗΕ. Όταν εκδιδόταν η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, φορέας υλοποίησης ήταν ακόμα η κυπριακή εταιρεία EuroAsia Interconnector, στην οποία είχαν ανάμειξη από διάφορες θέσεις και προβεβλημένα στελέχη του ΔΗΣΥ. Η αλλαγή φορέα (έναντι 48 εκατ. ευρώ που πλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ στη EuroAsia) έγινε τον Οκτώβριο του ’23.
Εκείνη η ανακοίνωση (11/7/23) σημείωνε τα ακόλουθα:
«Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας (EuroAsia interconnector) και το ενδεχόμενο ακύρωσης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου, μας προβληματίζουν και ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα το εγγράψουμε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για ενημέρωση και αυτεπάγγελτη εξέταση.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινού ενδιαφέροντος και έχει λάβει χορηγία €657 εκ. Επίσης, για το έργο αυτό έχει συμπεριληφθεί κονδύλι ύψους €100 εκ. στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το έργο συνεπάγεται τεράστια οφέλη για την Κύπρο αφού θα σπάσει την ενεργειακή απομόνωσή μας αλλά και θα υπηρετήσει τον στόχο της ενεργειακής μετάβασης.
Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν η εν λόγω υποδομή να υλοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων όχι μόνο για να μην χαθεί η ευρωπαϊκή χορηγία αλλά και για τα ευρύτερα οφέλη που προκύπτουν».
Προφανώς έχει μεγάλη σημασία για την κοινή γνώμη -και όχι μόνο- να γνωστοποιηθούν και σε αυτή τη δύσκολη φάση οι θέσεις του ΔΗΣΥ για την ηλεκτρική διασύνδεση. Εξακολουθεί να ισχύει η ανακοίνωση του Ιουλίου του ’23 ή σήμερα υιοθετεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ τις θέσεις του κ. Χατζηγιάννη και των παραγωγών ενέργειας, που ανησυχούν για τον ανταγωνισμό που δυνατό να δεχθούν μετά τη λειτουργία της διασύνδεσης, με ορατό το ενδεχόμενο της μείωσης των τιμών ανά κιλοβατώρα;
Πηγή: philenews.com