Saturday, November 23, 2024
Home » Πληθωρισμός «τραπεζικής απληστίας»

Πληθωρισμός «τραπεζικής απληστίας»

0 comments

Το ΚΕΠΕ προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού χρέους των ελληνικών νοικοκυριών – των οποίων η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται – συνιστά ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για την Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να επιδεινώσει τη θέση της χώρας σε όρους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Οπως αναφέρει σε ειδική ανάλυση για τις τράπεζες το ΚΕΠΕ, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν από τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τη διάμεσο και μέση τιμή της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, πιθανότατα εκμεταλλευόμενες την υψηλή συγκέντρωση και τον χαμηλό ανταγωνισμό στον εγχώριο κλάδο – απαλλαγμένες πια από τα κόκκινα δάνεια τα οποία μεταφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ισολογισμούς τους στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις – και επωφελούμενες από τις αυξήσεις επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ, κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις στο καθαρό επιτοκιακό έσοδο και υψηλές τιμές καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και, κατά συνέπεια, σημαντικά κέρδη (εκτιμώνται κοντά στα €7,53 δισ. τη διετία 2022-2023, ύστερα από μία ετήσια αναγωγή των κερδών του 9μήνου 2023). Αυτή η υπέρμετρη συσσώρευση κερδών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπορεί να ονομαστεί και πληθωρισμός της «τραπεζικής απληστίας». Στην ανάλυση, σημειώνει ότι όλα αυτά παρατηρούνται στην Ελλάδα, η οποία κατέχει διαχρονικά το 3ο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (26,3% το 2022) από το 2015 που ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων από την Eurostat. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών επανέρχεται το 2022 σε αρνητικά επίπεδα στο -4,03%.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή η μείωση του κόστους ρεύματος

Προς συζήτηση στη Βουλή εισήχθη η ρύθμιση της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες. Τα μέτρα στηρίζονται σε διμερείς μακροχρόνιες (τουλάχιστον 10ετούς διάρκειας) συμβάσεις προμήθειας αγροτικού ρεύματος από μονάδες ΑΠΕ. Η τροπολογία προβλέπει τη σύνδεση των εν λόγω μονάδων ΑΠΕ στα δίκτυα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπήρχαν ως το τέλος του 2023, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει το κόστος των τόκων. Προβλέπεται επίσης να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα για τις μονάδες ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν και ενεργές βιομηχανίες. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ρύθμιση χωρίζεται σε δύο στάδια: για τα πρώτα δύο χρόνια και για τα οκτώ χρόνια που ακολουθούν μέχρι την ολοκλήρωση της δεκαετίας. Κατά τα πρώτα δύο χρόνια οι τιμές θα διαμορφωθούν διαφορετικά, ανάλογα με το αν ο κάτοχος της σύνδεσης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή όχι. Συνεργατικά σχήματα αγροτών ή κάτοχοι συνδέσεων που ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πληρώνουν 9,3 λεπτά του ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές το κόστος ανεβαίνει στα 10,5 λεπτά/κιλοβατώρα. Για τους λοιπούς κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή θα διαμορφωθεί στα 9,8 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές το κόστος θα ανέβει στα 11 λεπτά/κιλοβατώρα. Για τα υπόλοιπα οκτώ έτη, η τιμή θα είναι ενιαία για όλους και θα διαμορφώνεται στα 9 λεπτά/κιλοβατώρα για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παρόχων.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More