Monday, December 23, 2024
Home » Πιο περιζήτητοι ακόμα, υδραυλικοί και «πράσινοι» τεχνίτες

Πιο περιζήτητοι ακόμα, υδραυλικοί και «πράσινοι» τεχνίτες

0 comments

Ούτε στο προσεχές μέλλον αναμένεται να διευκολυνθεί η αναζήτηση μαστόρων για τα υδραυλικά ή για διορθώσεις των απαραίτητων πλέον κλιματιστικών, καθώς οι εν λόγω τεχνίτες περιλαμβάνονται στα επαγγέλματα με μεγάλη συμμετοχή στην πράσινη οικονομία, για τα οποία θα προκύψουν μεγάλες ανάγκες στον τόπο.

Αυτό προκύπτει μέσα από έρευνα τηςΑρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), που είχε στόχο τον εντοπισμό των αναγκών σε πράσινα επαγγέλματα και δεξιότητες στην κυπριακή οικονομία για περίοδο 2024-2030.

Στακυπριακά πράσινα επαγγέλματα, με προοπτική έως το τέλος της δεκαετίας, τα περισσότερα απαiτούν την κατοχή πτυχίου, ενώ κάποια άλλα δεξιότητες που προφανώς απαιτούν με τη σειρά τους κατάρτιση, βάσει της ίδιας έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στην παρουσία και του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου. Συνοπτικά, από την έρευνα προκύπτει πως τα 29 επαγγέλματα που έχουν σήμερα πολύ μεγάλο βαθμό συμμετοχής στην πράσινη οικονομία της Κύπρου θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ανάγκες μέχρι και το 2030.

Αυξητική η τάση

Στην έρευνα της ΑνΑΔ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η συνολική απασχόληση στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με συμμετοχή στην πράσινη οικονομία της Κύπρου την περίοδο 2024-2030 προβλέπεται ότι θα εμφανίσει αυξητική τάση.

Αυτό, προστίθεται, θα έχει ως αποτέλεσμα το 2030,να φτάσει στις 122.315 άτομα ή σχεδόν ένας στους τέσσερις απασχολουμένους να εργάζεται σε τομείς με συμμετοχή στην πράσινη οικονομία.

Συγκεκριμένα, η ετήσια συνολική ζήτηση εκτιμάται στις 3.125 άτομα ή 2,7% και αποτελεί το 24,8% των συνολικών αναγκών της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο μεγαλύτερος, με αισθητή διαφορά, αριθμός απασχολουμένων στους πράσινους τομείς θα εργοδοτείται στον τομέα των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις απασχολουμένους της πράσινης οικονομίας θα εργοδοτείται στον τομέα αυτό, παρουσιάζοντας επίσης και τις μεγαλύτερες ετήσιες συνολικές ανάγκες απασχόλησης με 873 άτομα ή 2,3% κατά την περίοδο 2024-2030.

Η έρευνα οριοθετεί και τις δραστηριότητες της πράσινης οικονομίας που όπως αναφέρει εμπίπτουν σε δύο ομάδες: τις δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας και τις δραστηριότητες διαχείρισης πόρων. Σημειώνει ότι οι δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας περιλαμβάνουν τεχνολογίες, αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται ειδικά με την προστασία του περιβάλλοντος από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, με την πρόληψη/μείωση των φαινομένων ρύπανσης ή την επαναφορά και διόρθωση της περιβαλλοντικής ζημιάς όπου αυτή συμβεί. Οι δε δραστηριότητες διαχείρισης πόρων περιλαμβάνουν τεχνολογίες, αγαθά και υπηρεσίες για τη μείωση των αναγκών χρήσης μη ανανεώσιμων πόρων.

Τα πράσινα επαγγέλματα

Στην έρευνα της ΑνΑΔ αναφέρεται πως στην Κύπρο η πράσινη οικονομία αποτελείται από 29 τομείς οικονομικής δραστηριότητας και 59 επαγγέλματα από όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της οικονομίας. Από τα 59 πράσινα επαγγέλματα τα 29 εξ αυτών καταγράφουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυπριακή πράσινη οικονομία. Η ΑνΑΔ τα χωρίζει σε τρεις ομάδες που αφορούν η πρώτη τους πτυχιούχους, η δεύτερη τους τεχνικούς βοηθούς και η τρίτη τους τεχνίτες. Αναλυτικά τα 29 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην πράσινη οικονομία της χώρας είναι τα εξής:

  • Πτυχιούχοι: Μετεωρολόγοι, Χημικοί, Σύμβουλοι γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, Ειδικοί προστασίας του περιβάλλοντος, Μηχανικοί παραγωγής, Πολιτικοί μηχανικοί, Μηχανικοί περιβάλλοντος, Μηχανολόγοι μηχανικοί, Χημικοί μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, Ηλεκτρονικοί μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Σχεδιαστές, Πολεοδόμοι και συγκοινωνιολόγοι, Ειδικοί περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας και υγιεινής, Σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών και Ειδικοί βάσεων δεδομένων και δικτύων.
  • Τεχνικοί βοηθοί: Τεχνικοί βοηθοί χημείας και φυσικών επιστημών, Τεχνικοί βοηθοί πολιτικών μηχανικών, Τεχνικοί βοηθοί ηλεκτρολόγων μηχανικών, Τεχνικοί βοηθοί ηλεκτρονικών μηχανικών, Τεχνικοί βοηθοί μηχανολόγων μηχανικών, Χειριστές μηχανημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και Χειριστές μηχανημάτων αποτέφρωσης και επεξεργασίας νερού.
  • Τεχνίτες: Τεχνίτες μονώσεων, Τεχνίτες τζαμιών, Υδραυλικοί και εγκαταστάτες σωληνώσεων, Μηχανικοί κλιματιστικών και ψυκτικών εγκαταστάσεων και Ηλεκτρολόγοι κτηρίων.

Η σχέση πτυχιούχων και τεχνιτών

Σχετικά με τα 59 επαγγέλματα με συμμετοχή στην πράσινη οικονομία, ο μεγαλύτερος αριθμός των απασχολουμένων εντοπίζεται και σήμερα στην επαγγελματική κατηγορία των Πτυχιούχων. Ο αριθμός τους, όμως από 41.048 άτομα το 2024 (44,2% του συνόλου των πράσινων τομέων οικονομίας), θα ανέλθει στις 47.695 άτομα το 2030 (46,5% του συνόλου), παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της περιόδου 2024-2030 (16,2%).

Εξίσου σημαντική είναι η απασχόληση στην επαγγελματική κατηγορία των Τεχνιτών, όπου το 2024 ο αριθμός των απασχολουμένων θα φτάσει στις 29.631 άτομα (31,9% του συνόλου) και το 2030 στις 31.617 άτομα (30,8% του συνόλου), σημειώνοντας άνοδο 6,7%. Ακολουθούν, με αξιόλογο αριθμό απασχολουμένων, οι Τεχνικοί βοηθοί.

Το 2024 οι απασχολούμενοι θα βρίσκονται στις 7.932 άτομα (8,5% του συνόλου), ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται ότι θα αυξηθούν στις 8.392 άτομα (8,2% του συνόλου), σημειώνοντας αύξηση 5,8%. Έπονται οι Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς, όπου το 2024 προβλέπεται ότι θα απασχολούνται 6.828 άτομα (7,4% του συνόλου), ενώ το 2030 θα ανέλθουν στις 7.129 άτομα (6,9% του συνόλου) με αύξηση 4,4%, παρά τη διαχρονική μείωση του μεριδίου τους στη συνολική απασχόληση. Σημαντικός αριθμός ατόμων εκτιμάται επίσης ότι θα εργάζονται στην επαγγελματική κατηγορία των Ανειδίκευτων εργατών, όπου το 2024 η απασχόληση θα φθάσει στις 6.141 άτομα (6,6% του συνόλου) και το 2030 στις 6.456 άτομα (6,3% του συνόλου), εμφανίζοντας αύξηση 5,1%.

Μεγάλη η ανάγκη και για κατάρτιση

Η μικρή εκπροσώπηση ανειδίκευτων εργατών στα πράσινα επαγγέλματα -κατά κύριο λόγο εργάτες στην ανακύκλωση, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων- καθιστά σχεδόν επιτακτική την ανάγκη προώθησης προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες, αναδεικνύοντας έτσι και το ρόλο της ΑνΑΔ.

Όπως εξάλλου αναφέρει η ίδια η Αρχή στην μελέτη της, ο εφοδιασμός του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε πράσινα επαγγέλματα με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑνΑΔ καταγράφει και συγκεκριμένες εισηγήσεις που αποσκοπούν στην έγκαιρη και προγραμματισμένη αντιμετώπιση της μελλοντικής κατάστασης στην αγορά εργασίας από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Οι εισηγήσεις αφορούν στην ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Σε σχέση μάλιστα με την ανάγκη κατάρτισης η ΑνΑΔ κρούει το κώδωνα προς όλους τους αρμοδίους.

Όπως σημειώνει στην έρευνα της το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού 25-64 χρονών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών (44,9% το 2022), καθιστά αναγκαία την εντατική προώθηση δράσεων και μέτρων από τους αρμόδιους φορείς με πρωτοστάτες το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), το ΥΕΚΑ, την ΑνΑΔ και το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00