Friday, September 20, 2024
Home » Περιμετρικός Δρόμος Λευκωσίας: Την Πέμπτη δίνεται στην κυκλοφορία – Με 16 μήνες και 16 μέρες καθυστέρηση

Περιμετρικός Δρόμος Λευκωσίας: Την Πέμπτη δίνεται στην κυκλοφορία – Με 16 μήνες και 16 μέρες καθυστέρηση

0 comments

Mε καθυστέρηση 16 μηνών και 16 ημερών, την προσεχή Πέμπτη 8 Αυγούστου, αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία η πρώτη φάση του Περιμετρικού δρόμου Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Λευτέρης Ελευθερίου, απομένουν εργασίες στον αυτοκινητόδρομο και στον κυκλικό κόμβο Τσερίου οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν προτού παραληφθεί ο δρόμος. Και αυτό για να παρέχεται ασφάλεια στους χρήστες του Περιμετρικού. Στις εναπομείνασες εργασίες, ειδικά στον κόμβο Τσερίου αναμένεται ασφαλτόστρωση και ολοκλήρωση των πεζοδρομίων καθώς ολοκλήρωση των εργασιών κάθετης και οριζόντιας σήμανσης. Επίσης, εκκρεμούν εργασίες που αφορούν υποδομές διαφόρων υπηρεσιών.

Επισκεφθήκαμε την περιοχή του κόμβου Τσερίου, όπου ειδικά τις τελευταίες μέρες εντάθηκαν οι εργασίες, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο για το οποίο ο εργολάβος πληρώνει πέναλτι €5.500 την ημέρα. Όλα έδειχναν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου, με τον κόμβο Τσερίου να χρησιμοποιείται αν και τα οχήματα είναι μειωμένα σε σχέση με το τι θα ισχύει από το Σεπτέμβρη όταν επιστρέψουν και οι τελευταίοι παραθεριστές.

Αν τελικά το έργο παραδοθεί στις 8 Αυγούστου, το πέναλτι θα ανέλθει σε €132.000.

Όπως έγραψε ήδη το Philenews, ο εργολάβος είχε ζητήσει μεγάλη παράταση, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Μεταφορών κ. Αλέξης Βαφεάδης.

Το θέμα εξετάστηκε και από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και τελικά, στον εργολάβο δόθηκε (σε πρώτη φάση) παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Ακολούθησε νέα παράταση 128 ημερών, οπόταν το έργο θα παραδιδόταν στις 16 Ιουνίου του 2024.

Ο εργολάβος επικαλούμενος δυσμενείς καιρικές συνθήκες υπέβαλε αίτημα για επιπρόσθετη παράταση χρόνου και η Τ.Ε.Α.Α. ενέκρινε παράταση μέχρι τις 25 Ιουνίου 2024.

Ο εργολάβος υπέβαλε νέα αιτήματα παράτασης χρόνου μέχρι τις 5 Αυγούστου 2024 για γεγονότα από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι και πρόσφατα (όπως επιπρόσθετες εργασίες που προέκυψαν) και για δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες) από την 1η Μαρτίου 2024. Τα αιτήματα παράτασης χρόνου εξετάστηκαν από Τ.Ε.Α.Α. και Κ.Ε.Α.Α. και εγκρίθηκε παράταση χρόνου μέχρι τις 15 Ιουλίου 2024. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, και μέχρι και την ολοκλήρωση/ παράδοση του έργου, θα αποκόπτονται ποινικές ρήτρες για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ύψους €5.500/ημέρα.

Σημειώνεται, πως αν και τα εργοτάξια στην οικοδομική βιομηχανία αναστέλλουν τις εργασίες τους τον Αύγουστο, η ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου και το πέναλτι των €5.500 ημερησίως, οδήγησαν σε επίσπευση των εργασιών. Εργασίες εκτελέστηκαν και το τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Η φάση Α1 (που ολοκληρώνεται τώρα) περιλαμβάνει το τμήμα από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Λεμεσού μέχρι τη λεωφόρο Τσερίου και είναι συνολικού μήκους 7,4 χλμ.

Η επόμενη φάση προσφοροδοτήθηκε ήδη και αφορά το τμήμα από τους κυβερνητικούς οικισμούς της Ανθούπολης μέχρι και το δρόμο Λακατάμιας-Δευτεράς. Οι προσφορές λήγουν 20 Σεπτεμβρίου και η κατακύρωση της προσφοράς αναμένεται μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους ή και αρχές του νέου έτους, οπόταν θα αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα. Ακολούθως, το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα προκηρυχθεί η φάση Γ από τον κόμβο της Ανθούπολης μέχρι και τον κυκλικό κόμβο της κοινότητας Εργάτες.

Στόχος είναι όπως όλες οι φάσεις του Περιμετρικού ολοκληρωθούν την περίοδο μεταξύ 2030-2032.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More