Sunday, December 22, 2024
Home » Παυλόπουλος, Βενιζέλος Φορτσάκης αποδομούν το νέο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης

Παυλόπουλος, Βενιζέλος Φορτσάκης αποδομούν το νέο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης

0 comments

Στα «κάγκελα» βγαίνει η αγορά, με τον νέο φορολογικό νόμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες να δυναμιτίζει το κλίμα στις τάξεις των μικρομεσαίων που διατρανώνουν σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους, διαμηνύοντας παράλληλα πως ο «αγώνας τώρα αρχίζει».

Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή των επιτηδευματιών προανήγγειλε προσφυγή στα δικαστήρια για την «αντισυνταγματικότητα» του νέου νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων- Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων, εστίασαν, από τη νομική σκοπιά, στις «μαύρες τρύπες» του νέου νόμου, με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Προκόπη Παυλόπουλο να θέτουν ζήτημα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Παυλόπουλος: Ομολογεί το κράτος την ανικανότητά του να εισπράξει φορολογητέα ύλη

Στην τοποθέτησή του, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακαδημαϊκός και επίτιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε ότι «ορισμένες διατάξεις του νέου νόμου εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας», με τον ίδιο να σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι δυνατόν ένας φορολογικός νόμος να φορολογεί τεκμαρτό εισόδημα, οφείλει να φορολογεί το πραγματικό εισόδημα».

«Από εκεί και πέρα, και αυτό είναι κρίσιμο, η φορολογική αρχή πρέπει μονομερώς να ελέγχει την ειλικρίνεια των δηλωθέντων εισοδημάτων. Το κράτος μπορεί να επιβάλει τεκμήρια, αλλά αυτά πρέπει να είναι μαχητά», όπως είπε.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Τι δηλώνει με αυτό το νομοσχέδιο που σήμερα είναι νόμος του κράτους το ελληνικό δημόσιο; Την ‘πτώχευση’ του συστήματος της φορολογίας στην Ελλάδα. Ομολογεί το κράτος την ανικανότητά του να εισπράξει φορολογητέα ύλη. Την αδυναμία του και από πλευράς υπηρεσιών και από πλευράς δυνατοτήτων σε ό,τι αφορά στην τεχνική του ελέγχου».

«Καθιστά τους Έλληνες, μιλώ στη συγκεκριμένη περίπτωση τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξ ορισμού ενόχους ψευδών δηλώσεων και με βάση αυτό το τεκμήριο που δεν ταιριάζει σε κράτος δικαίου αλλά σε αστυνομικό κράτος πραγματικά», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «επιχειρεί να εξορθολογήσει ένα φορολογικό σύστημα, όπου η φοροδιαφυγεί προέρχεται από οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες».

Η κδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών

Βενιζέλος: Ο νέος νόμος προσκρούει και στην κοινή πείρα, αλλά και στη νομολογία του ΣτΕ

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί ο νομοθέτης να ισοπεδώνει με την νομοθεσία συλλήβδην τους φορολογούμενους», ενώ δήλωσε πως «αν δεν καταπέσει δικαστικά ο νέος νόμος, δεν θα έχουμε πετύχει κανενός είδους νίκη».

«Έχει πει η νομολογία του ΣτΕ κάτι πολύ σημαντικό: Ότι η εισαγωγή ενός τεκμηρίου το οποίο είναι μαχητό δεν συνιστά αυτό που συνήθως λένε οι νομικοί, αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Δεν μετατίθεται το βάρος της απόδειξης για την φορολογητέα ύλη από τη φορολογική διοίκηση στον φορολογούμενο. Το βάρος της απόδειξης εξακολουθεί να το φέρει η φορολογική διοίκηση», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.

Και προσέθεσε: «Το μαχητό τεκμήριο, έχει πει η νομολογία του ΣτΕ, συνιστά κανόνα εκτίμησης των αποδείξεων εν τέλει από το δικαστή, αλλά όχι ριζική αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Εδώ νομίζω ότι θεμελιώνεται με απλό και πρακτικό τρόπο αυτό που ακούσαμε να λέγεται τεκμήριο φορολογικής ειλικρίνειας. Το βάρος της απόδειξης εξακολουθεί να βαραίνει την φορολογική Αρχή. Έστω και αν εισάγονται ειδικότεροι κανόνες».

«Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας αποδέχεται την ευχέρεια του νομοθέτη να θεσπίσει φορολογικά τεκμήρια και να ασκεί έλεγχο για φοροδιαφυγή, αυτά όμως τα τεκμήρια οφείλουν να ανταποκρίνονται σε αυτό που ο δικαστής προσλαμβάνει σαν κοινή πείρα. Τα τεκμήρια οφείλουν να είναι μαχητά, το βάρος όμως της απόδειξης της ενδεχόμενης ανειλικρίνειας το φέρει η φορολογική αρχή, όχι ο ελεγχόμενος», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο νέος νόμος «προσκρούει και στην κοινή πείρα, αλλά και στη νομολογία του ΣτΕ, καθώς εξομοιώνει φορολογικά μισθωτούς – ελεύθερους επαγγελματίες, πρόκειται όμως για δύο διαφορετικά οικονομικά υποκείμενα. Το να λέει το κράτος στον φορολογούμενο ‘έλα να σε ελέγξω αν αμφισβητήσεις το τεκμήριο’, παραβιάζει τουλάχιστον δύο θεμελιώδη δικαιώματα, της δικαστικής ακρόασης και της δίκαιης δίκης. Παράλληλα, ο νομοθέτης σε ‘απειλεί’ αν θέλεις να αντιστρέψεις το τεκμήριο επιχειρώντας να κάνει μία συναλλαγή με τον φορολογούμενο».

Φορτσάκης: Δεν μπορεί ο έλεγχος να είναι απειλή

Τέλος ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ομότιμος καθηγητής Φορολογικού Δικαίου ΕΚΠΑ, πρώην βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα νέα τεκμήρια, όπως είναι διατυπωμένες οι διατάξεις του νόμου, είναι ουσιαστικά αμάχητα, αν και θεωρητικά είναι μαχητά».

«Δεν είναι δυνατόν να σου λέει το κράτος ‘πλήρωσε αν θες να αποφύγεις τον έλεγχο και τους μπελάδες’, δεν μπορεί ο έλεγχος να είναι μία απειλή από την πλευρά του κράτους. Πρέπει να δώσουμε βάση στις έννοιες της φορολογικής δικαιοσύνης και της καλλιέργειας της φορολογικής συνείδησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00