Friday, September 20, 2024
Home » Παρέκκλιση ευρωπαϊκής οδηγίας για αποθήκευση ενέργειας, αλλά με άδεια της ΡΑΕΚ

Παρέκκλιση ευρωπαϊκής οδηγίας για αποθήκευση ενέργειας, αλλά με άδεια της ΡΑΕΚ

0 comments

Αυτόματα πήρε παρέκκλιση η Κυπριακή Δημοκρατία από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορά τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναφορικά με την ιδιοκτησία, ανάπτυξη, διαχείριση ή λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας.

Σχετική επιστολή προώθησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, τα οποία ζητούσαν ενημέρωση για το αίτημα που υπέβαλε η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( ΕΕ), προκειμένου να απαλλαγεί από την υποχρέωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών από τρίτα μέρη για την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία εγκαταστάσεωναποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε οι συγκεκριμένες ενέργειες να διεκπεραιωθούν από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τον περασμένο Δεκέμβριο υπέβαλε μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στην ΕΕ αίτημα για παρέκκλιση από το άρθρο 40 της Οδηγίας, σχετικά με τους κανόνες για την εσωτερική αγορά ενέργειας, βασιζόμενη στην ύπαρξη ουσιαστικών προβλημάτων στη λειτουργία του μικρού απομονωμένου συστήματος της Κύπρου.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε απαντητική επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι στη βάση του λεκτικού της Οδηγίας, παρέχεται στην Κύπρο αυτόματη παρέκκλιση από την απαίτηση υποβολής προσφορών, τόσο όσον αφορά το άρθρο 40 παράγραφος 4, δηλαδή την προμήθεια επικουρικών υπηρεσιών από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, όσο και όσον αφορά το άρθρο 54».

Όμως, διευκρινίζει πως η «η Κύπρος, προτού επιτρέψει στον διαχειριστή μεταφοράς της να έχει στην ιδιοκτησία του, να αναπτύσσει, να διαχειρίζεται και να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας χωρίς προηγούμενη πρόσκληση, η ΡΑΕΚ πρέπει να έχει αξιολογήσει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας παρέκκλισης, δηλαδή ότι η ανάθεση τέτοιων εγκαταστάσεων ή μη συχνοτικών βοηθητικών υπηρεσιών στον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς είναι απαραίτητη για την αποδοτική, αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του συστήματος μεταφοράς στην Κύπρο και θα πρέπει να έχει δώσει την έγκριση της».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη Δημοκρατία δεν μπορεί να λάβει την αναγκαία απόφαση πριν τις 14 Ιουλίου, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία της ΕΕ. «Μέχρι τότε, η Κύπρος θα επωφελείτο ήδη από την αυτόματη παρέκκλιση στην τροποποιημένη οδηγία για την ηλεκτρική ενέργειας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα χωριστής παρέκκλισης βάσει του άρθρου 66» τονίζεται.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Ενέργειας υπογραμμίζει ότι λόγω του ότι η Οδηγία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα, ισχύει η αυτόματη παρέκκλιση για τη Δημοκρατία, προσθέτοντας πως το «αίτημα που υποβλήθηκε για παρέκκλιση συγκεκριμένων άρθρων από την οδηγία είναι πλέον άνευ αντικειμένου.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More