Μπορεί να υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις από κάποια κόμματα για τις αυξήσεις 1,5% που θα δοθούν στους εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ωστόσο το νομοσχέδιο θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσει τον σκόπελο της Βουλής.
Και αυτό γιατί μόνο ο ΔΗΣΥ δήλωσε δημόσια πως θα το καταψηφίσει. Τα υπόλοιπα κόμματα, παρά την «γκρίνια» βουλευτών για έλλειψη ικανοποιητικής παραγωγικότητας στην κρατική μηχανή και για οριζόντιο όφελος από τις αυξήσεις, θα ανάψουν αργά ή γρήγορα το πράσινο φως στην κυβερνητική πρόταση.
Το νομοσχέδιο πιθανό να εγκριθεί προς το τέλος Οκτωβρίου, ώστε το Γενικό Λογιστήριο να περιλάβει την αύξηση στη μισθοδοσία του μήνα.
Η χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σημαδεύτηκε από την έντονη αντιπαράθεση του ΔΗΣΥ και της ΣΕΚ. Στον χορό των αντιπαραθέσεων μπήκαν και οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες κάλεσαν τον ΔΗΣΥ να σεβαστεί τη συμφωνία που έγινε μεταξύ των συντεχνιών και της Κυβέρνησης.
Η αντιπαράθεση Χάρη – ΣΕΚ
Αφορμή που πυροδότησε τις αντιδράσεις των συντεχνιών ήταν μια θέση που διατύπωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιαδης, ο οποίος υποστήριξε πως το εργασιακό σύστημα της Κύπρου οδήγησε σε εκτροχιασμό την οικονομία.
«Όσες ανακοινώσεις εκδοθούν (από ΣΕΚ), θα διαφυλάξουμε αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα και η Βουλή θα πράξει αυτά που δικαιούται» τόνισε. Υπέδειξε, παράλληλα, πως πως από το 2017 μέχρι το 2023 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 35% με 40%, λόγω της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων. Διερωτήθηκε εάν η αύξηση στους μισθούς 1,5% συνάδει με το προσχέδιο των διαπιστώσεων του ΔΝΤ, το οποίο διεξάγει μελέτη για το κρατικό μισθολόγιο. Άμεση ήταν αντίδραση του Γενικού Γραμματέα της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέα Ηλία, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για την τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ. Είπε ειδικότερα: «Εκπλήσσομαι γιατί ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το εργασιακό σύστημα οδήγησε στην οικονομική κρίση. Κύριε Γεωργιάδη, δεν είναι έτσι τα πράγματα». Παράλληλα, ο κ. Ηλία είπε πως απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας πως, εάν δεν ήταν οι συντεχνίες των εργαζομένων, η χώρα δεν θα έβγαινε στα τρία χρόνια από το μνημόνιο. Ο κ. Ηλία κάλεσε τα κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να διαφυλάξουν το εργασιακό σύστημα της Κύπρου, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο.
Οι άλλες οργανώσεις
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, ανέφερε πως είναι απαράδεκτη η θέση του ΔΗΣΥ ότι το σύστημα των εργασιακών σχέσεων έχει εκτροχιάσει την οικονομία. «Οι θυσίες των εργαζομένων αλλά και η συνετή πολιτική και υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι που κράτησαν αυτό το χρονικό διάστημα τον τόπο».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, δήλωσε πως είναι μικρό το ποσοστό αύξησης στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ύψους 1,5%, την ώρα που στην οικοδομική και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες.
Ο πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, Πρόδρομος Χριστοφή, είπε πως οι αυξήσεις δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, προσθέτοντας πως, από την στιγμή που υπάρχει συμφωνία, ο κόσμος (οι επηρεαζόμενοι) περιμένει να εγκριθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο, αλλιώς θα απογοητευθεί.
Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντική συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την εργατική ειρήνη, τονίζοντας πως δεν θα δοθούν μεγάλες αυξήσεις.
Άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου είπε πως οι μέσες μηνιαίες απολαβές για το 2020-2023 ανήλθαν στις €2.360, ενώ το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που οι μηνιαίες απολαβές του είναι κάτω από το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται στο 44%.
Διαφωνεί με κλιμακωτή αύξηση
Βουλευτές ζήτησαν όπως η αύξηση να δοθεί κλιμακωτά, δηλαδή να λάβουν λιγότερα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε υψηλές κλίμακες, κάτι με το οποίο διαφώνησε το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως λέχθηκε, κάτι τέτοιο μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες.
Πηγή: philenews.com