Monday, September 9, 2024
Home » Παράθυρο για εξαγορές τραπεζών στην Ελλάδα

Παράθυρο για εξαγορές τραπεζών στην Ελλάδα

0 comments

“Θησαυρό” φαίνεται πως έχουν ανακαλύψει οι τράπεζες στο asset management, θέτοντας το συγκεκριμένο κανάλι στον “πυρήνα” της στρατηγικής τους και προσδοκώντας σε περαιτέρω αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων μέσα από συνεργασίες ή και εξαγορές “παικτών” της αγοράς, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος.

Προς επίρρωση, αύξηση των επίμαχων εργασιών κατέγραψαν στο α’ εξάμηνο του 2024 οι Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες άνοιξαν πρώτες χθες, Τετάρτη, το “χορό” των αποτελεσμάτων, ενώ εξίσου υψηλές εκτιμάται πως θα είναι και οι επιδόσεις των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, οι οποίες παίρνουν “σκυτάλη” τις επόμενες δύο ημέρες.

Πιο αναλυτικά, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 27% σε ετήσια βάση, στα 10,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας ήδη το στόχο που είχε τεθεί για το σύνολο του 2024 (10,2 δισ. ευρώ), συνέπεια των αμοιβαίων κεφαλαίων, της διαχείρισης κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών και του private banking. Ο CEO της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, δε, μιλώντας προσφάτως, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε εντός είτε και εκτός Ελλάδος. “Εάν μας ενδιέφερε κάτι στο εξωτερικό θα ήταν στο κομμάτι του asset management. Δεν θέλουμε να κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Θέλουμε να χτίσουμε την προσπάθειά μας βήμα – βήμα, όπως κάναμε στην Ελλάδα που πλέον τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ από τρία δισ. ευρώ το 2019. Αυτός είναι ένας τομέας που γενικά μας ενδιαφέρει. Κοιτάμε και θα δούμε τι θα προκύψει”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εξαγοράσει την Iolcus, γεγονός που επιβεβαιώνει την έμφαση που δίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στη Eurobank, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 32,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2024, ενώ επιπρόσθετα, το ενεργητικό και παθητικό των private banking πελατών σε επίπεδο Ομίλου ενισχύθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο και ανήλθε σε 12,2 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών στον τομέα του asset management, είτε στην Ελλάδα ή εκτός αυτής, χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη τη συνεργασία με τη Eurizon στον επίμαχο τομέα. “Το asset management γίνεται ολοένα πιο κεντρικό στη στρατηγική μας, διαθέτοντας ακόμη ένα αναγνωρισμένο portfolio στους πελάτες μας”, σημείωσε.

Η Eurobank, άλλωστε, έχει επεκτείνει τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής διαχείρισης σε όλους τους ιδιώτες πελάτες της, μέσω της νέας υπηρεσίας των Personal Investment Portfolios. Συγκεκριμένα, μέσα από το e-Banking ο κάθε πελάτης της τράπεζας μπορεί να κάνει επενδυτικές συναλλαγές online εύκολα και με ασφάλεια: επιλογή επενδυτικής στρατηγικής, αρχική ή πρόσθετη επένδυση, με διασπορά χαρτοφυλακίου, ενώ η παρακολούθηση γίνεται από τους ειδικούς.

Στρατηγική συνεργασία με τη UniCredit και στο σκέλος του asset management έχει συνάψει η Alpha Bank, ενισχύοντας το εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της. Πριν από λίγο διάστημα οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο διάθεσης της οικογένειας Αμοιβαίων Κεφαλαίων UniCredit onemarkets, τα οποία, όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, είναι ήδη διαθέσιμα μέσα από το δίκτυό της, ενώ το μέλλον επιφυλάσσει και περαιτέρω συνεργασία επί αυτής της βάσης.

Τα έσοδα από προμήθειες

Αυξημένα, τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση, ήταν το α’ εξάμηνο του 2024 τα έσοδα από προμήθειες, ως απόρροια και της ενίσχυσης των εργασιών διαχείρισης περιουσίας.

Για την Τράπεζα Πειραιώς τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 325 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, εκ των οποίων τα 179 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (+27% σε τριμηνιαία και 32% σε ετήσια βάση). Η αύξηση στο τρίμηνο προήλθε από τις εργασίες καρτών, τις προμήθειες χρηματοδοτήσεων, τις μεταφορές κεφαλαίων (εισαγωγές/εξαγωγές, εμβάσματα, επιταγές) και τη διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Όσον αφορά στο ποσοστό τους ως προς το ενεργητικό, αυτό ανήλθε σε 0,85%, επωφελούμενα από τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

Η Eurobank από την πλευρά της, εμφάνισε αυξημένα κατά 4,7% σε ετήσια βάση καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες τους πρώτους έξι μήνες του 2024, “αγγίζοντας” τα 283 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του δικτύου και τη διαχείριση περιουσίας, αντιστοιχώντας σε 71 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More