Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, με διαφάνεια, διασφάλιση ποιότητας και προσήλωση στη δεοντολογία και τη λογοδοσία
Συνέντευξη στο Insider της Καθηγήτριας Τατιάνας Συνοδινού (Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων) – Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σε 5 ή 10 χρόνια θα βιώνουμε και θα μιλούμε για ένα τελείως διαφορετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, εκτιμά η Καθηγήτρια και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τατιάνα Συνοδινού, μιλώντας στο Insider για τις καταιγιστικές αλλαγές που φέρνει και στην εκπαίδευση η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Τα πανεπιστήμια, αναφέρει, θα μπορούν να προσφέρουν πλήρως εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες, όπου συστήματα που βασίζονται σε ΤΝ θα καθοδηγούν τις φοιτήτριες/ές στην εκπαίδευσή τους, προσαρμοζόμενα στα δυνατά και στα αδύνατα σημεία τους. Η ΤΝ θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με την εικονική πραγματικότητα για να δημιουργήσει εντυπωσιακά περιβάλλοντα μάθησης, όπως εικονικά εργαστήρια ή ιστορικές προσομοιώσεις, δίνοντας τη δυνα- τότητα σε φοιτήτριες/τές να βιώσουν πολύπλοκα σενάρια.
Η κ. Συνοδινού διαβεβαιώνει πως η ΤΝ αξιοποιείται ήδη από αρκετές/ούς διδάσκουσες/οντες στα μαθήματά τους, αλλά αυτό προς το παρόν βασίζεται σε ατομικές πρωτοβουλίες. «Στόχος μας», αναφέρει «είναι η επιμόρφωση όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας στη χρήση εργαλείων ΤΝ, που βελτιώνουν την εκπαιδευτική εμπειρία και η ευρύτερη αξιοποίησή της τόσο κατά τη διδασκαλία όσο και κατά την διεξαγωγή έρευνας».
Τι αλλάζει στην ανώτερη εκπαίδευση η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι μια από τις πιο επιδραστικές τεχνολογίες της εποχής μας, μέσω της δυνατότητάς της να αναπαράγει γνωστικές λειτουργίες της ανθρώπινης ευφυΐας, όπως η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.
Στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι προοπτικές που διανοίγονται είναι πολυδιάστατες και εντυπωσιακές. Από την εξατομικευμένη μάθηση, την ενίσχυση της έρευνας και της διεπιστημονικότητας και τον εξορθολογισμό και την αυτοματοποίηση διοικητικών λειτουργιών, εφαρμογές ΤΝ δύναται να επιφέ- ρουν σημαντικές αλλαγές.
Τα πανεπιστήμια καλούνται να προχωρήσουν σε καινοτόμες προσεγγίσεις με επίκεντρο την αξιοποίηση της ΤΝ. Καλούνται, επίσης, να προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις και να διαμορφώσουν νέα μοντέλα και πρακτικές έρευνας, διδασκαλίας και μάθησης, που θα λειτουργήσουν ως πυλώνες εξέλιξης.
Πώς διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου τις προοπτικές και τις προκλήσεις που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη; Πώς αξιοποιείται και πώς θα την αξιοποιήσετε περαιτέρω στο μέλλον, καθώς θα αναπτύσσεται;
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές συ- ζητήσεις μέσω της Ad Hoc Επιτροπής για την αξιοποίηση της ΤΝ στην ακαδημαϊκή διεργασία. Η Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει συστάσεις για την αξιοποίηση της ΤΝ στην εκπαιδευτική διεργασία, οι οποίες με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η ΤΝ αξιοποιείται ήδη από αρκετές/ούς διδάσκουσες/οντες στα μαθήματά τους, αλλά αυτό προς το παρόν βασίζεται σε ατομικές πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι η επιμόρφωση όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας στη χρήση εργαλείων ΤΝ, που βελτιώνουν την εκπαιδευτική εμπειρία και η ευρύτερη αξιοποίησή της τόσο κατά τη διδασκαλία όσο και κατά την διεξαγωγή έρευνας.
Η ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Στα αρχικά στάδια της κυκλοφορίας εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είχαμε δει πολλά φαινόμενα χρήσης της από μαθητές και φοιτητές ως εύκολη λύση για τις εργασίες και τις μελέτες τους. Άλλαξε αυτό; Πώς χρησιμοποιούνται οι τεχνολογικές εξελίξεις στην άντληση γνώσης από τους σπουδαστές;
Η χρήση εργαλείων ΤΝ ως εύκολη λύση για παραγωγή εργασιών και μελετών είναι μια πραγματικότητα, η οποία δεν πρόκειται να ανατραπεί. Το φαινόμενο της λογοκλοπής δεν είναι νέο. Αυτό, όμως, που παλαιότερα γίνονταν αποκλειστικά με ανθρώπινη μεσολάβηση (ανάθεση εκπόνησης εργασιών, επί πληρωμή ή όχι, σε τρίτους), τώρα μπορεί να γίνει ιδιωτικά και
Είναι το πρώτο σημαντικό ρυθμιστικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τις τεχνολογίες ΤΝ, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή προς την ηθική διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης σε μεγάλη κλίμακα.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα πρέπει να εφαρμόσουν δεοντολογικά πρότυπα και αξιολόγηση κινδύνου στην έρευνα στο πεδίο της ΤΝ. Περαιτέρω, ο Κανονισμός ταξινομεί ως «υψηλού κινδύνου» συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της πρόσβασης στην εκπαίδευση (απόφαση εισδοχής), για την αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων (βαθμολόγηση) ή για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των φοιτητριών/ών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (proctoring, εντοπισμός εξαπάτησης).
Αυτές οι περιπτώσεις χρήσης εξακολουθούν να επιτρέπονται, αλλά απαιτούνται αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου και επιμέλειας.
Η έρευνα που εστιάζει σε ΤΝ υψηλού κινδύνου υπόκειται σε αυστηρότερη κανονιστική ρύθμιση. Ειδικότερα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαφάνεια και την επεξήγηση των συστημάτων, μέσω σαφούς τεκμηρίωσης της λειτουργίας τους, τακτικών ελέγχων και συνεχούς παρακολούθησης, ενώ τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ακριβή και ενημερωμένα. Ερευνήτριες/ές, ακαδημαϊκό προσωπικό και φοιτήτριες/ές θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να διεξάγουν αξιολογήσεις κινδύνου για έργα ΤΝ και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο.
ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ
Αντιλαμβανόμαστε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ετοιμάσει κάποιες οδηγίες προς φοιτήτριες/τές και το ακαδημαϊκό προσωπικό για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Τι προνοούν αυτές οι οδηγίες και πόσο ικανοποιητική θεωρείτε την εφαρμογή τους;
Οι συστάσεις αφορούν το γενικό πλαίσιο χρήσης της ΤΝ στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη διαφάνεια στη χρήση της και, παράλληλα, τη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς επίσης και τη δεοντολογική χρήση και λογοδοσία.
Ως γενικό πλαίσιο, οι συστάσεις ενθαρρύνουν τον πειραματισμό με διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία ΤΝ για την υποβοήθηση της διαδικασίας κατανόησης και μάθησης, δεδομένου ότι η αξιοποίηση των εργαλείων αυτών δεν παραβιάζει ισχύουσες αρχές δεοντολογίας.
Παράλληλα, οι συστάσεις τονίζουν τη σημασία της εφαρμογής της κριτικής σκέψης και την κατανόηση των ενίοτε σοβαρών αδυναμιών των εργαλείων ΤΝ. Ως εκ τούτου, το ακαδημαϊκό προσωπικό προτρέπεται να επιτρέψει την χρήση εργαλείων ΤΝ από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές για σκοπούς αναζήτησης και διασταύρωσης πληροφοριών, στο βαθμό που η χρήση αυτή συμβάλλει στην επίτευξη των μαθησιακών στόχων.
Οι συστάσεις αποσκοπούν, επίσης, στη διασφάλιση της διαφάνειας της χρήσης της ΤΝ και της ποιότητας της εκπαιδευτικής διεργασίας. Συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση εργαλείων TN είναι η ρητή και επακριβής αναφορά στο εργαλείο ΤΝ και στον τρόπο που αξιοποιήθηκε.
Ιδιαίτερα σημαντικές για την αξιοποίηση της ΤΝ είναι η δεοντολογική χρήση και λογοδοσία. Ειδικότερα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές καλούνται να αξιοποιούν τα εργαλεία ΤΝ με μεγάλη προσοχή αναφορικά με δεδομένα που υποβάλλονται σε αυτά, όπως, για παράδειγμα, δεδομένα προσωπικού ή εμπιστευτικού χαρακτήρα και δεδομένα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Το ίδιο ισχύει και για τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση των εργαλείων αυτών, αφού σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η ορθότητα, η αμεροληψία και η επικαιροποίηση του παραγόμενου περιεχομένου, μέσω της αντιπαραβολής με έγκυρες πηγές επιστημονικής γνώσης. Οι συστάσεις επισημαίνουν, παράλληλα, ότι η αυτούσια αντιγραφή αποτελεσμάτων από εργαλεία ΤΝ απαγορεύεται, τόσο για τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης όσο και βάσει των Πειθαρχικών Κανόνων του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η εκπόνηση και η εφαρμογή των συστάσεων συνοδεύεται αδιαμφισβήτητα από πολλές προκλήσεις. Καταρχήν, οι συστάσεις είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και επεξεργασία με στόχο να ανταποκρίνονται σε νέες εξελίξεις και δεδομένα. Ειδικά στον τομέα αυτό, η ρύθμιση δεν μπορεί να είναι στατική και είμαστε σε εγρήγορση για την επικαιροποίηση και περαιτέρω βελτίωση των συστάσεων αυτών. Παράλληλα, στο παρόν στάδιο οι συστάσεις λειτουργούν περισσότερο ως μέσο ευαισθητοποίησης ακαδημαϊκών και φοιτητριών/ών για τα ζητήματα που ανακύπτουν και ως καθοδήγηση προς την κατεύθυνση μιας ακαδημαϊκής κουλτούρας κατανόησης των νέων δεδομένων. Οπότε, η εφαρμογή τους στοχεύει να έχει πρωτευόντως παιδαγωγικό και όχι κατασταλτικό χαρακτήρα.
EΔΡΑ ΧΜ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Μαθαίνουμε ότι έγινε πρόσφατα μια σημαντική δωρεά για την ίδρυση ακαδημαϊκής έδρας στο ΠΚ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πείτε μας περισσότερα για τη δωρεά και την αξιοποίησή της από το πανεπιστήμιο.
Πρόκειται όντως για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Η Έδρα ΧΜ στην Τεχνητή Νοημοσύνη προβλέπει την πλήρη χρηματοδότηση μιας θέσης Καθηγήτριας/Καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για δέκα χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης από τον όμιλο εταιρειών XM.
Η ίδρυση της Έδρας αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη. Ο κάτοχος της Έδρας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη έρευνας αιχμής στον τομέα της ΤΝ. Μέσω της Έδρας XM αναμένουμε, επίσης, να προσελκύσουμε, πέραν της/του Καθηγήτριας/Καθηγητή που θα στελεχώσει την Έδρα, ταλαντούχες/ους ερευνήτριες/ές που θα υλοποιήσουν τις δράσεις της Έδρας.
Η ανάπτυξη έρευνας αιχμής στο πεδίο της ΤΝ εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς δράσεις ευρύτερης αξιοποίησης της ΤΝ στην υποδομή του Πανεπιστημίου, μέσω της ανάπτυξης σε ερευνητικό επίπεδο εφαρμογών που διευκολύνουν την παροχή υπηρεσιών στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε εξωτερικούς εταίρους.
Επιπλέον, η Έδρα XM αναμένεται να λειτουργήσει ως πυλώνας συνέργειας του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον όμιλο εταιρειών XM, παρέχοντας ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση της έρευνας μέσα από διδακτορικά προγράμματα ή άλλα ερευνητικά προγράμματα, τη συνεργασία μεταξύ του ομίλου εταιρειών ΧΜ και του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσω της τοποθέτησης και πρακτικής άσκησης φοιτητριών και φοιτητών, την εργοδότηση αποφοίτων και την εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου εταιρειών XM σε θέματα ΤΝ.
Επίσης, η Έδρα XM θα προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων του εξωτερικού, με στόχο την αναγνώριση της Έδρας ως διεθνούς πόλου αριστείας και πρωτοποριακής έρευνας στο πεδίο της ΤΝ.
Με όλες αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, πώς βλέπετε να διαμορφώνονται το πανεπιστημιακό περιβάλλον και η εκπαίδευση τα επόμενα χρόνια; Πόσο διαφορετικά θα είναι τα πανεπιστήμια σε 5 ή 10 χρόνια; Πόσο έτοιμη είναι η Κύπρος να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς εξέλιξης και αλλαγών;
Σε 5 ή 10 χρόνια θα βιώνουμε και θα μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Τα πανεπιστήμια θα μπορούν να προσφέρουν πλήρως εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες όπου συστήματα που βασίζονται σε ΤΝ, θα καθοδηγούν τις φοιτήτριες/ές στην εκπαίδευσή τους, προσαρμοζόμενα στα δυνατά και στα αδύνατα σημεία τους. Η ΤΝ θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με την εικονική πραγματικότητα, για να δημιουργήσει εντυπωσιακά περιβάλλοντα μάθησης, όπως εικονικά εργαστήρια ή ιστορικές προσομοιώσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε φοιτήτριες/τές να βιώσουν πολύπλοκα σενάρια.
Η ΤΝ αναμένεται να ενσωματωθεί στην ερευνητική διαδικασία, καθιστώντας την ταχύτερη, πιο αποτελεσματική και πιο συνεργατική. Θα βοηθήσει τις/τους ερευνήτριες/ές στην επεξεργασία και ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, στον εντοπισμό προτύπων και στη δημιουργία νέων γνώσεων. Ρομπότ και τα συστήματα που τροφοδοτούνται με ΤΝ θα συνδράμουν σε επιστημονικά πειράματα και στη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων εργασιών.
AI chatbots και εικονικοί βοηθοί θα μπορούν να απαντούν σε απλά ερωτήματα φοιτητριών/ών αναφορικά με τις εγγραφές, οικονομική βοήθεια ή ακαδημαϊκή καθοδήγηση. Ευρύτερα, και με επίκεντρο την κοινωνική προσφορά, τα πανεπιστήμια μπορεί να λειτουργούν ως κέντρα δια βίου μάθη- σης που προσφέρουν μικροδιαπιστευτήρια (micro credentials) που υποστηρίζονται από την ΤΝ.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΤΝ μέσω καινοτόμων εφαρμογών και προγραμμάτων σπουδών που θα επικεντρώνονται στην βέλτιστη δεοντολογική αξιοποίηση της ΤΝ και στην απόκτηση εφοδίων και δεξιοτήτων που θα ανταποκρίνονται σε σύγχρονα δεδομένα και απαιτήσεις.
Η Κύπρος μπορεί να παρακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς εξέλιξης και αλλαγών, καθώς διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και την επιστημοσύνη που θα μπορούσε να υποστηρίξει και να προάγει δράσεις και εφαρμογές ΤΝ.
Η ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια μιας σωστής κουλτούρας αξιοποίησης της ΤΝ και της τεχνολογίας ευρύτερα είναι το πρώτο βήμα. Απαραίτητο είναι, ωστόσο, να δοθούν οι κατάλληλοι πόροι και να υπάρξει κατάλληλος στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να μην ξεπεραστούμε από τις εξελίξεις. Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η ίδρυση μιας Εθνικής Αρχής ΤΝ, η οποία θα μπορούσε να έχει τον κεντρικό στρατηγικό και συντονιστικό ρόλο για όλες αυτές τις δράσεις.
Πηγή: philenews.com