Thursday, September 19, 2024
Home » Παίξτε το κουίζ της Eurostat με τα κατορθώματα των Ευρωπαίων!

Παίξτε το κουίζ της Eurostat με τα κατορθώματα των Ευρωπαίων!

0 comments

Σε ποια χώρα της Ευρώπης πωλείται φθηνότερα το κρέας; Ποια χώρα της ΕΕ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών που μετακινείται μέσω θαλάσσης; Από ποια αφρικανική χώρα εισάγει η ΕΕ τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που περιλαμβάνονται σε κουίζ της Eurostat και οδηγούν σε πολλά χρήσιμα και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις χώρες της Ευρώπης. Ποιος είπε ότι τα στατιστικά είναι βαρετά;! Μόνοι ή με παρέα, μπορούν όλοι να δοκιμάσουν αυτό το εργαλείο, το οποίο λειτουργεί ως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων, με τη διαφορά ότι θέλει οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού.

Το κουίζ είναι διαθέσιμο στο linkhttps://ec.europa.eu/eurostat/cache/quiz/, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ που καλύπτουν 9 ενότητες που είναι διαθέσιμες στη βάση δεδομένων της Eurostat. Για να ολοκληρωθεί το κουίζ, ο παίκτης πρέπει να απαντήσει σωστά τουλάχιστον σε μία ερώτηση ανά στατιστικό θέμα. Για κάθε στατιστικό θέμα υπάρχουν τρεις προσπάθειες για να λάβει ο παίκτης τη σωστή απάντηση. Ο «Φ» παρουσιάζει το ενδιαφέρον παιχνίδι γνώσεων και τις σωστές απαντήσεις, για να δώσει μια γεύση για το τι πρέπει να απαντήσει ο παίκτης ή οι παίκτες.

Ξέρατε ότι….

Στην ενότητα οικονομία και χρηματοοικονομικά, μια από τις ερωτήσεις είναι «σε ποιον τομέα πραγματοποιούνται οι περισσότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ;». Η απάντηση έχει τρεις επιλογές: υγεία, κοινωνική προστασία και εκπαίδευση. Η σωστή απάντηση είναι η δεύτερη επιλογή και με το πάτημα του κουμπιού εμφανίζεται μια πράσινη φατσούλα και η αναφορά «σωστό». Η πλήρης απάντηση είναι «οι περισσότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης (20% του ΑΕΠ) πραγματοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής προστασίας (8% στην υγεία, 5% στην εκπαίδευση)».

Στην ενότητα γενικές και περιφερειακές στατιστικές, ο παίκτης πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα «ποια περιφέρεια έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών ανά 100,000 κατοίκους». Η απάντηση έχει τρεις επιλογές: Αττική (Ελλάδα), Bratislavský kraj (Σλοβακία), Ciudad de Ceuta (Ισπανία). Η σωστή απάντηση είναι «η Αττική έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών (804) ανά 100,000 κατοίκους (Ciudad de Ceuta 763 και Bratislavský kraj 679)».

‘Άλλο ερώτημα είναι «ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών που παράγονται ανά άτομο; Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία;». Η σωστή απάντηση είναι «η Ιρλανδία έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών που παράγονται ανά άτομο, με 74 kg ανά κάτοικο (Εσθονία 38 kg, Λετονία 26 kg)».

Επίσης, ποια περιφέρεια έχει το υψηλότερο ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Sostinės regionas (Λιθουανία), Swietokrzyskie (Πολωνία); Η σωστή απάντηση είναι η πρώτη επιλογή «η περιφέρεια Sostinės regionas στη Λιθουανία έχει το υψηλότερο ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: 62% του πληθυσμού ηλικίας 25-64 ετών (Βουδαπέστη 56% και Swietokrzyskie 31%)».

Σε ποια χώρα το κρέας είναι φθηνότερο; Ουγγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία; Το σωστό είναι η τρίτη επιλογή και αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «η Ρουμανία έχει το χαμηλότερο επίπεδο τιμών για το κρέας — 37% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (Λιθουανία 27% και Ουγγαρία 23% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ)».

– Ποια χώρα «έχει το χαμηλότερο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ;». Οι επιλογές είναι Λουξεμβούργο, Εσθονία, Βουλγαρία και η σωστή απάντηση είναι «η Εσθονία έχει το χαμηλότερο ακαθάριστο δημόσιο χρέος, με 19% του ΑΕΠ (Βουλγαρία 23%, Λουξεμβούργο 25%)».

– Ποια χώρα έχει τα υψηλότερα έσοδα γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ; Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία; Η σωστή απάντηση είναι «η Γαλλία έχει τα υψηλότερα έσοδα γενικής κυβέρνησης: 54% του ΑΕΠ (Βέλγιο 50%, Πορτογαλία 44%)».

Στην ενότητα πληθυσμός και κοινωνικές συνθήκες, μια από τις ερωτήσεις γνώσεων είναι «ποια χώρα χορηγεί ιθαγένεια σε περισσότερους αλλοδαπούς; Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία;». Η σωστή απάντηση είναι «η Ιταλία χορηγεί ιθαγένεια σε περισσότερους αλλοδαπούς (214.000 άτομα) – (Ισπανία 182.000, Γερμανία 167.000)».

– Πόσοι νέοι ηλικίας 15 έως 29 ετών ζουν στην ΕΕ; Οι επιλογές των απαντήσεων είναι: Πάνω από 70 εκατομμύρια, από 50 έως 70 εκατομμύρια, κάτω από 50 εκατομμύρια. Σωστή απάντηση: Η πρώτη επιλογή: «στην ΕΕ ζουν πάνω από 70 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-29 ετών».

– Πόσοι περίπου είναι οι κάτοικοι της ΕΕ; Πάνω από 400 εκατομμύρια, από 300 έως 400 εκατομμύρια, κάτω από 300 εκατομμύρια. Η σωστή απάντηση είναι η πρώτη επιλογή «ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια κατοίκους».

Νέοι και ανεργία

– Ποια χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό νέων που ζουν με τους γονείς τους; Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία; Η σωστή απάντηση είναι «η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό νέων ηλικίας 18-24 ετών που ζουν με τους γονείς τους (96%), (Πορτογαλία 94%, Ελλάδα 91%)».

– Ποια χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων; Γερμανία, Σλοβενία, Μάλτα; «Η Γερμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (6%) όσον αφορά τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, (Μάλτα 9%, Σλοβενία 10%)».

– Ποια χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών που ζουν σε πόλεις; Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος; Η σωστή απάντηση είναι «η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών (60%) που ζουν σε πόλεις (Μάλτα 47%, Πορτογαλία 46%)».

– Ποια χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων στον κτηματομεσιτικό τομέα; Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία; Η σωστή απάντηση είναι η πρώτη επιλογή «η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό, με 233.000 κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις (Πολωνία 66.000, Ουγγαρία 42.000)».

– Ποιος είναι ο μεγαλύτερος λιμένας ως προς τη διακίνηση εμπορευμάτων; Αμβέρσα-Μπριζ (Βέλγιο), Ρότερνταμ (Ολλανδία), Αμβούργο (Γερμανία); Η σωστή απάντηση είναι «το Ρότερνταμ είναι ο μεγαλύτερος λιμένας ως προς τη διακίνηση εμπορευμάτων (427 εκατ. τόνοι) (Αμβέρσα-Μπριζ 254 εκατ. και Αμβούργο 103 εκατ.)».

– Σε ποια περιφέρεια είναι πιο διαδεδομένη η διαδικτυακή τραπεζική; Moravskoslezsko (Τσεχία), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), Hovestaden (Δανία); Η σωστή απάντηση είναι «η περιφέρεια Hovestaden στη Δανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων (97%) που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τις τραπεζικές συναλλαγές τους (Moravskoslezsko 81% και Σάλτσμπουργκ 78%)».

– Ποια περιφέρεια έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης; Όλαντ (Φινλανδία), Βρέμη (Γερμανία), Καμπανία-Αρδένες (Γαλλία). Η σωστή απάντηση είναι «η περιφέρεια Όλαντ στη Φινλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης: 90% του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών (Βρέμη 74 % και Καμπανία-Αρδένες 72%)».

– Ποια χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό εκτάσεων βιολογικής γεωργίας; Αυστρία, Λετονία, Σλοβενία; Η σωστή απάντηση είναι «η Αυστρία έχει το υψηλότερο ποσοστό εκτάσεων βιολογικής γεωργίας, οι οποίες καλύπτουν το 26% του συνόλου των χρησιμοποιούμενων γεωργικών εκτάσεων (Λετονία 15%, Σλοβενία 11 %)».

– Ποια χώρα έχει τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις; Φινλανδία, Σουηδία, Ισπανία. Η σωστή απάντηση είναι «η Σουηδία έχει τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις, οι οποίες καλύπτουν 28,0 εκατ. εκτάρια (Φινλανδία 22,4 εκατ. εκτάρια και Ισπανία 18,6 εκατ. εκτάρια)».

Μας κερδίζει στους περιβαλλοντικούς φόρους η Ελλάδα

– Σε ποια χώρα τα αλκοολούχα ποτά είναι ακριβότερα; Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία; Η σωστή απάντηση είναι «η Φινλανδία έχει το υψηλότερο επίπεδο τιμών για τα αλκοολούχα ποτά (113 % πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ) (Ιρλανδία 110% και Σουηδία 52% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ)».

– Από ποια αφρικανική χώρα εισάγει η ΕΕ τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά; Αλγερία, Μαρόκο, Νότια Αφρική; Η σωστή απάντηση είναι «μεταξύ των αφρικανικών χωρών, η ΕΕ εισάγει τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο».

– Ποια χώρα έχει τα υψηλότερα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους σε ποσοστό του ΑΕΠ; Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα; Η σωστή απάντηση είναι «η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους (5,6% του ΑΕΠ) – (Βουλγαρία 4,8%, Κύπρος 2,2%)».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More