Wednesday, October 2, 2024
Home » Πάνω από 1.5% η αύξηση για χαμηλόμισθους στο Δημόσιο – Θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ο ΔΗΣΥ

Πάνω από 1.5% η αύξηση για χαμηλόμισθους στο Δημόσιο – Θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ο ΔΗΣΥ

0 comments

Μεγαλύτερη του 1,5% θα είναι η αύξηση των μισθών στους χαμηλόμισθους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Κατά τη συζήτηση, σήμερα, του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για την παραχώρηση γενικών αυξήσεων στην κρατική μηχανή ύψους 1,5% από την 1η Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κλεοπάτρα Χαραλάμπους, ανέφερε πως για όσους είναι στη δεύτερη βαθμίδα της Α6 κλίμακας και άνω η μισθολογική αύξηση θα είναι 1,5%.

Ωστόσο,για όσους είναι κάτω από τη δεύτερη βαθμίδα, η αύξηση θα είναι 2,1%, ενώ για τους χαμηλόμισθους η αύξηση θα είναι 2,4%. Δηλαδή, το κατώτατο όριο των γενικών αυξήσεων επί των βασικών ετήσιων μισθών κάτω των €22,085 θα είναι €331.38 το χρόνο.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, η αύξηση θα λάβουν οι ωρομίσθιοι θα περιληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο.

Εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών την έγκριση του νομοσχεδίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, καθώς μέσα του μήνα ετοιμάζονται οι μισθοί και οι αυξήσεις θα ισχύσουν από 1η Οκτωβρίου ’24.

Δικαιολογούνται οι αυξήσεις

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, δήλωσε πως το θετικό πρόσημο της οικονομίας, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ακρίβεια δικαιολογούν την παραχώρηση γενικών αυξήσεων στους εργαζόμενους, μετά από 15 χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ Πρόδρομος Χριστοφή, είπε πως την Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλεόνασμα ύψους €700 εκατ., επισημαίνοντας πως όταν υπάρχουν πλεονάσματα δίνονται αυξήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου, δήλωσε πως το ελάχιστο ποσό αύξησης που θα λάβουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στις κατώτατες κλίμακες είναι €27 με €30 το μήνα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Αντρέας Ηλία, ανάφερε πως οι αυξήσεις είναι απόρροια των θυσιών που έκαναν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.

Εκπρόσωπος της ΟΑΣΟ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επαναφορά των γενικών αυξήσεων.

Κομματικές ανησυχίες

Η πλειοψηφία των βουλευτών εξέφρασε δυσαρέσκεια για την παραχώρηση αυξήσεων την ώρα που αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο το κρατικό μισθολόγιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥΧάρης Γεωργιάδης, ανάφερε πως είναι ανησυχητικός ο ρυθμός αύξησης του κρατικού μισθολογίου, το οποίο το 2020 ήταν €2.76 δισ. και φέτος θα αυξηθεί στο €3,7 δισ. Ο κ. Γεωργιάδης άφησε αιχμές γιατί οι αυξήσεις δίνονται την στιγμή που η κυβέρνηση κάλεσε το ΔΝΤ και την ΕΕ για να διεξάγουν μελέτη για εξορθολογισμό του μισθολογίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, διερωτήθηκε ποιος είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός του κράτους για το κρατικό μισθολογίου. Όπως είπε, αυξήθηκαν οι τιμές των προϊόντων πέραν του 25%, την ώρα που τερματίζεται και ο μηδενικός ΦΠΑ. Ο κ. Χριστοφίδης ζήτησε και ενημέρωση για τους χαμηλόμισθους Α1-2-5-7.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, διερωτήθηκε εάν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση του μισθολογίου στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή, βλέποντας τι επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, ο κόσμος είναι ήδη στα κάγκελα, αλλά εάν ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο θα μας φτύνουν».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης κατηγόρησε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί αθέτησαν την υπόσχεση για τους χαμηλόμισθους. Επίσης, διερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης της παραγωγικότητας στο Δημόσιο.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε γιατί στις ψηλές συντάξεις των κυβερνητικών η αύξηση να φτάσει στο 1,5%.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise