Εντυπωσιακή είναι πλέον η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην Ελλάδα αφού πάνω από τους μισούς Ελληνες, όλων των ηλικιών, επιλέγουν να κάνουν με αυτόν τον τρόπο τις καθημερινές τους αγορές, όταν μία δεκαετία πριν ήταν λιγότεροι από τρεις στους δέκα.
Η εξοικείωση των Ελλήνων με την τεχνολογία αλλά και η ευκολία που παρέχει έχουν κάνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών καθημερινότητα και, παρά το γεγονός ότι ακόμα ο τζίρος είναι χαμηλός, σε σχέση με τις αγορές από τα φυσικά καταστήματα, ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών και ειδικότερα οι νεότεροι το επιλέγουν για τις αγορές τους.
Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 53,3% των ελλήνων καταναλωτών επέλεξε το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Αύξηση αγορών
Σε σύγκριση με ένα έτος πριν καταγράφεται αύξηση 4%, ενώ αύξηση 104,8% καταγράφεται σε σύγκριση με το 2013.
Είδη ένδυσης και υπόδησης και φαγητό ντελίβερι ήταν οι πρωταθλητές των online παραγγελιών. Αναφορικά με τα άτομα που αγόρασαν ή παρήγγειλαν μέσω Διαδικτύου φυσικά προϊόντα σχεδόν οκτώ στους δέκα αγόρασαν είδη ένδυσης (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών ενδυμάτων), είδη υπόδησης και αξεσουάρ, ενώ πάνω από τέσσερις στους δέκα φαγητό που διανέμεται (delivery) από εστιατόρια, αλυσίδες ταχυφαγείων, catering κ.λπ.
Σχεδόν τρεις στους δέκα (27,2%) αγόρασαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ, ενώ το 25,3% καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς ή υγείας. Οι αγορές σε είδη σουπερμάρκετ ήταν περιορισμένες καθώς λιγότεροι από δύο στους δέκα προτίμησαν να αγοράσουν τρόφιμα ή ποτά διαδικτυακά.
Από τα προϊόντα που αγοράζονται σε ψηφιακή μορφή το 26,3% πραγματοποίησε αγορές ταινιών ή σειρών, είτε ως υπηρεσία μετάδοσης (streaming) είτε ως ψηφιακό αρχείο που μεταφορτώνεται, ενώ 13,1% αγόρασαν μουσική. Επίσης το 8,4% αγόρασε λογισμικό για Η/Υ ή άλλες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμίσεων, και 6% παιχνίδια για κινητά, tablet, Η/Υ ή κονσόλες παιχνιδιών.
Οσο για τις υπηρεσίες, οι τέσσερις στους δέκα έλληνες διαδικτυακοί αγοραστές επέλεξαν συνδρομές Internet ή συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, 32,3% εισιτήρια για πολιτιστικά γεγονότα ή αναψυχή (κινηματογράφο, θέατρο, συναυλίες κ.ά.), 22,% συνδρομή για ηλεκτροδότηση, ύδρευση, φυσικό αέριο κ.λπ. και ένα μικρό ποσοστό 11,8% εισιτήρια για αθλητικά γεγονότα.