Στις 29 Αυγούστου 2024 ο Φιλελεύθερος έγραψε ότι «η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) έκανε (σ.σ. εκείνη τη μέρα) το επόμενο βήμα για την απεμπλοκή από το πολυδάπανο αδιέξοδο στην ολοκλήρωση και λειτουργία του τερματικού εισαγωγής και επαναεριοποίησης υγροποιημαένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό».
Τι ακριβώς είχε κάνει η κρατική εταιρεία; Δημοσίευσε διαγωνισμό για την αγορά υπηρεσιών διαχειριστή έργου (project manager), για να βγάλει άκρη με το… χάος που άφησε πίσω της η λεγόμενη κοινοπραξία CMC, δηλαδή η κινεζική κρατική εταιρεία CPP.
Ήταν όντως το πρώτο βήμα της ΕΤΥΦΑ για να βγούμε από το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν τα έργα στο Βασιλικό. Μόνο που από τότε… δεν έγινε άλλο ουσιαστικό βήμα. Εκείνος ο διαγωνισμός, για έναν project manager, δεν έχει οδηγήσει ακόμα σε επιλογή αναδόχου. Μας λέχθηκε ότι είμαστε κόντά σε μια απόφαση, αλλά το «κοντά», όταν μιλάμε για δημόσια υπηρεσία ή κρατική εταιρεία, είναι ακόμα πιο σχετική έννοια απ’ ότι συνήθως.
Και δυστυχώς, ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η επιλογή του διαχειριστή του ημιτελούς έργου, δεν θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της προβλήτας ή των άλλων χερσαίων υποδομών για την υποδοχή και μεταφορά του φυσικού αερίου στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Θυμίζουμε πως, βάσει του διαγωνισμούτου περασμένου Αυγούστου, ο διαχειριστής θα κληθεί να αξιολογήσει τη σημερινή κατάσταση του έργου και να καταγράψει τις υπολειπόμενες εργασίες στα διάφορα μέρη του και θα εργαστεί για την προκήρυξη προσφορών μεταξύ εργολάβων για την ολοκλήρωση των κατασκευών. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο project manager θα πρέπει να εργαστεί για τη σύνταξη Όρων Εντολής και Αντικειμένου Εργασιών για νέο ανάδοχο εργολάβο, που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου, για τη γενική οργάνωση και σύνταξη των συμβάσεων για τα κατασκευαστικά έργα και για συμμετοχή στην αξιολόγηση προσφορών για την επιλογή νέων εργολάβων.
Πέρασαν τέσσερις γεμάτοι μήνες χωρίς να καταλήξει ο διαγωνισμός για την εξεύρεση υπεύθυνου για το έργο. Ακόμα και αν γίνει η επιλογή εντός του Ιανουαρίου, πόσους μήνες θα χρειαστεί άραγε ο ανάδοχος για να «μετρήσει» και να αξιολογήσει το έργο που έγινε και κυρίως αυτό που υπολείπεται και πόσους άλλους μήνες για να ετοιμάσει όρους για έναν νέο κατασκευαστικό διαγωνισμό, μεταξύ εργολάβων; Και πόσους (άλλους) μήνες θα χρειαστούν οι ενδιαφερόμενοι για να καταθέσουν προσφορές και να περάσουν αυτές από αξιολόγηση, έως ότου ληφθεί απόφαση για τον εργολάβο ή την κοινοπραξία της προτίμησης της ΕΤΥΦΑ;
Έως πρόσφατα λεγόταν αρμοδίως ότι υπήρχε η δυνατότητα τα έργα να επαναρχίσουν και να είναι σε τροχιά ολοκλήρωσης «προς το τέλος του 2025». Αν ακολουθηθούν όμως όλες αυτές οι διαδικασίες, όπως προβλέπει ο νόμος περί δημοσίων συμβάσεων, χωρίς επίσπευση ή χωρίς κάποιου είδους ταχύρρυθμες (και νόμιμες) ρυθμίσεις, είναι πιθανό προς το τέλος του 2025 να είμαστε απλώς κοντά… στην επιλογή εργολάβων. Για να αρχίσουν δουλειά.
Υπάρχει, ναι, το στοιχείο της υπερβολής. Όχι μεγάλης όμως. Όταν για την επιλογή project manager χρειαστήκαμε τέσσερις μήνες και δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ετοιμασία, προκήρυξη και αξιολόγηση ενός κατασκευαστικού (άρα πιο περίπλοκου) διαγωνισμού θα γίνει μέσα σε 4-5 μήνες.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως Υπουργείο Ενέργειας, ΔΕΦΑ, ΕΤΥΦΑ, Ελεγκτική Υπηρεσία, Γενικό Λογιστήριο (αρμόδια αρχή για δημόσιες συμβάσεις) και όποια άλλη αρμόδια Αρχή θα προβληματιστούν για την ανάγκη να εξευρεθούν νόμιμες αλλά και ταχύρρυθμες διαδικασίες -δεν υπάρχουν στο οπλοστάσιο του κράτους;- ώστε η επιλογή των εργολάβων που θα αναλάβουν την αποπεράτωση του τερματικού να γίνει χωρίς τις καθυστερήσεις που δικαιολογημένα προβλέπει σήμερα κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής.
Διαφορετικά, το κράτος θα παραμείνει εκτεθειμένο και μαζί του και η σημερινή Κυβέρνηση. Η οποία δεν προκάλεσε το φιάσκο, αλλά καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να το διαχειριστεί χωρίς άλλη ζημιά για το δημόσιο συμφέρον, τους καταναλωτές ρεύματος και την οικονομία. Ο απεγκλωβισμός του Προμηθέα ήταν θετική εξέλιξη. Αλλά δεν αρκεί για να απεμπλακούμε από αυτή την υπόθεση. Χρειάζονται αποφάσεις νόμιμες, αλλά με συναίσθηση του επείγοντος του πράγματος. Διότι ο χρόνος είναι χρήμα.
ΥΓ Για τη συνεχιζόμενη οξείδωση – φθορά των απροστάτευτων μεταλλικών κατασκευών της «παρατημένης» προβλήταςπου μουλιάζει στο Βασιλικό υπάρχει κάποιος στην ΕΤΥΦΑ ή αλλού να μας πει κάτι;
Πηγή: philenews.com