Monday, September 16, 2024
Home » Ο Τραμπ δεν κατάφερε να γίνει ενωτικός ούτε για μία…ομιλία

Ο Τραμπ δεν κατάφερε να γίνει ενωτικός ούτε για μία…ομιλία

0 comments

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την πανωλεθρία στο ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν και τη δική του γενναία ανταπόκριση στην πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του μετατρέποντάς τα σε ανεκτίμητο πολιτικό πλεονέκτημα: Το μομέντουμ. Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, έσφυζε την τελευταία εβδομάδα από ενέργεια, ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση που προσφέρει το μομέντουμ. Το συναίσθημα αυτό ήταν τόσο παρορμητικό που ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Τραμπ νιώθουν ότι ο πρώην πρόεδρος ενδέχεται να επανεκλεγεί με άνετη νίκη παίρνοντας τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

“Ενότητα”

Έτσι, όταν οι εκδηλώσεις έφτασαν στο τέλος τους το βράδυ της Πέμπτης, οπρωταγωνιστής του σόου είχε την ευκαιρία να εκφωνήσει μια κεντρική πανηγυρική ομιλία σε prime-time δίνοντας τη δυνατότητα στο κόμμα του να κερδίσει ανεξάρτητους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους που αποξενώθηκαν από τον διχασμό που ο Τραμπ έχει υποδαυλίσει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η “ενότητα” ήταν ένα από τα συνθήματα των Ρεπουμπλικάνων αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η ενότητα και η στρατηγική πήγαν στον κάδο των αχρήστων μόλις ο Τραμπ άρχισε να μιλάει. Η ομιλία του ήταν ιδιαίτερα βαρετή και εγωκεντρική. Ο Τραμπ είναι 78 ετών, γεγονός που μπορεί να πλήττει τα επίπεδα ενέργειας. Ίσως να αντιμετώπιζε σωματικό ή συναισθηματικό τραύμα που προκλήθηκε από τον πυροβολισμό από τον οποίο ευτυχώς επέζησε.

Κομβικός πολιτικός παράγοντας;

Είναι επίσης πιθανό η ομιλία να μην αποτελέσει κομβικό πολιτικό παράγοντα. Παρόλα αυτά, η όλη κατάσταση απέδειξε ότι αν δοθεί αρκετός χρόνος στον Τραμπ, θα υπενθυμίσει πόσο εντελώς άξεστος, εγωπαθής και τρελός είναι. Αυτού του είδους το άτομο έχει αποδειχθεί ότι είναι ελκυστικός ηγέτης για μια σημαντική μερίδα των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Ο Τραμπ ίσως χρειαστεί να είναι κάποιος άλλος από αυτόν που είναι και από αυτό που έδειξε στην ομιλία του στο συνέδριο, αν θέλει σοβαρά να είναι ένας υποψήφιος που θα προσφέρει ενότητα σε μια διχασμένη Αμερική.

“Με μεγάλη ταπεινότητα, σας ζητώ να είστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον της χώρας”, είπε ο Τραμπ στις αρχές μιας ομιλίας που τελικά θα διαρκούσε πάνω από 90 λεπτά. “Να είστε ενθουσιασμένοι”.

Ο Τραμπ προέβη σε κάποιες αρχικές ταπεινές δηλώσεις, αναφέροντας ότι “η διχόνοια και ο διχασμός στην κοινωνία μας πρέπει να θεραπευτούν”. Αλλά η ταπεινότητα τελικά υποχώρησε. Ο ενθουσιασμός απουσίαζε κατά τη διάρκεια ορισμένων από τα πιο κουραστικά τμήματα του σόου του Τραμπ.

Έτσι, ο Τραμπ – αφού παρουσιάστηκε από μαι σειρά καλλιτεχνών και επιχειρηματιών που περιλάμβαναν τον Χαλκ Χόγκαν και τον Ντάνα Γουάιτ – εκμυστηρεύτηκε στους παρευρισκόμενους ότι μπορεί να λείπει στον φίλο και ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Ενώ μιλούσε για μετανάστες και φρενοκομεία, αναφέρθηκε εν συντομία στον Χάνιμπαλ Λέκτερ, έναν φανταστικό κατά συρροή δολοφόνο για τον οποίο έχει μια αδιευκρίνιστη εμμονή.

Επίθεση στους Δημοκρατικούς

Η ομιλία του Τραμπ δεν χρειαζόταν να μετατραπεί σε μία ακόμη ρητορική για την καταλληλότητά του να ασκήσει το αξίωμά του. Το πρώτο μέρος επικεντρώθηκε στη δοκιμασία του την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας. Την περιέγραψε γλαφυρά για ένα ακροατήριο έτοιμο να απορροφήσει κάθε λεπτομέρεια εμπειρίας του. Ο Τραμπ εκμυστηρεύτηκε ότι η ανάμνηση της επίθεσης ήταν πολύ οδυνηρή για να την επαναλάβει ποτέ ξανά δημοσίως.

Αλλά λίγο μετά, ο Τραμπ, ο οποίος μοιράστηκε επίσης φιλανθρωπικά συναισθήματα από τη Βίβλο και τον Αβραάμ Λίνκολν, άρχισε να επιτίθεται στους Δημοκρατικούς. Η Νάνσι Πελόζι θεωρήθηκε “τρελή”. Και η ρήξη του με τους Δημοκρατικούς έγινε πιο αναγκαία, όπως είπε, από την απειλή που αποτελούσε το κόμμα για τη δημοκρατία.

“Εγώ είμαι αυτός που σώζει τη δημοκρατία”

“Εγώ είμαι αυτός που σώζει τη δημοκρατία”, υποστήριξε ο Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης, παρά τον ρόλο του στην πολιορκία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 – και την πιο πρόσφατη άρνησή του να επιβεβαιώσει αν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024 σε περίπτωση που χάσει.

“Και τότε είχαμε αυτό το φρικτό, φρικτό αποτέλεσμα που δεν θα αφήσουμε ποτέ να ξανασυμβεί. Το αποτέλεσμα των εκλογών”, είπε. “Δεν θα το αφήσουμε ποτέ να ξανασυμβεί. Χρησιμοποίησαν τον κορονοϊό για να εξαπατήσουν. Δεν πρόκειται ποτέ να το αφήσουμε να ξανασυμβεί”.

Υποσχέσεις

Η εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων και η πάταξη παράνομης μετανάστευσης ήταν δύο θέματα της ομιλίας που απέσπασαν δυνατά χειροκροτήματα κάθε φορά που αναφερόταν σε αυτά.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα μειώσει άμεσα τον πληθωρισμό. Αυτό δεν βρίσκεται σχεδόν καθόλου στον έλεγχό του, αλλά οι δασμοί, οι οποίοι βρίσκονται στον έλεγχό του όμως, τείνουν να είναι έντονα πληθωριστικοί επειδή εμποδίζουν το ελεύθερο εμπόριο – και ο Τραμπ ζήτησε μαζικές αυξήσεις δασμών. Οι αντιφάσεις περισσεύουν.

Μομέντουμ

Σίγουρα, μεγάλο μέρος του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων ήταν επιτελεστικό. Ολόκληρη η εκδήλωση κύλησε με χειρονομίες και αόριστες πολιτικές ρητορικές που σίγουρα δεν θα διευθετηθούν μέχρι να γίνει πρόεδρος ο Τραμπ. Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν την απόλυτη εξουσία στο κόμμα. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πραγματικά του Τραμπ – κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για κανέναν στο Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς περνάει από ένα είδος πολιτικού εμφυλίου πολέμου σε μια προσπάθεια να πειστεί ο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα επανεκλογής του. (σ.σ. Ο Μπάιντεν εν τέλει αποσύρθηκε το βράδυ της Κυριακής ώρα Ελλάδας).

Μια ομιλία δεν πρόκειται να αλλάξει το μομέντουμ της προεδρικής κούρσας, ανεξάρτητα από το πόσες φορές ο Τραμπ είπε ψέματα ή παραποίησε θέματα που αφορούν τον Μπάιντεν ή μέχρι την εξωτερική πολιτική (το έκανε περισσότερες από 20).

Και όμως, οι ασυναρτησίες είναι οι πιο Τραμπικές μορφές προεκλογικής ρητορικής, και ο Τραμπ βρέθηκε σε ένα περιβάλλον που απαιτούσε να ενισχύσει το παιχνίδι του. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δεδομένου ότι η στάση του κόμματός του για την ενότητα δεν έχει σταθερές βάσεις.

Παρόλα αυτά, ο πιο επιφυλακτικός Τραμπ δίνει σαφώς τη θέση του στον πιο οικείο Τραμπ όπως τον ξέρουμε. Υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι που δεν ενδιαφέρονται για αυτόν τον Τραμπ και το μομέντουμ μερικές φορές εξατμίζεται γρήγορα στις προεδρικές αναμετρήσεις.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

BloombergOpinion

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More