Tuesday, September 24, 2024
Home » Ο Πρόεδρος συναντάται σήμερα με τον CEO της TAQA για το καλώδιο

Ο Πρόεδρος συναντάται σήμερα με τον CEO της TAQA για το καλώδιο

0 comments

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας newmoney.gr, το οποίο επιβεβαιώνεται και από αρμόδια κυβερνητική πηγή στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον CEO του ενεργειακού κολοσσού TAQA, κρατικής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με θέμα συζήτησης τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, από την TAQA και κρατικό φορέα της Κυπριακής Δημοκατίας, για συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα του Great Sea Interconnector.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε μεταβεί προ δεκαπενθημέρου στα ΗΑΕ και είχε επαφές με την ηγεσία της χώρας για την περιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κρατών στον ενεργειακό τομέα και δη την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Επιπλέον, το περασμένο Σάββατο δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Προέδρου στο ελληνικό OPEN, όπου δήλωσε ότι υπάρχουν προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Tον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Yπουργείου Eνέργειας της Κύπρου και του ΑΔΜΗΕ με την TAQA, για την προώθηση επενδύσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης. Εκείνης της υπογραφής ακολούθησε επίσκεψη αντιπροσωπίας της TAQA στην Κύπρο και συνάντησής της με τον υπουργό Ενέργειας και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, τόσο για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο και για άλλες κοινές επενδύσεις που ενδιαφέρον την εταιρεία.

Αύριο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει κοινή συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία θα συζητηθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση, για την οποία φέρεται να ενδιαφέρεται η γαλλική πλευρά. Πέραν της γεωπολιτικής σημασίας του έργου, η εταιρεία Nexans που κέρδισε το συμβόλαιο του 1.4 δισ. για την κατασκευή του καλωδίου είναι γαλλική.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More