Thursday, January 9, 2025
Home » Ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά η ακρίβεια μένει

Ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά η ακρίβεια μένει

0 comments

Τα νέα για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Κύπρο είναι πολύ θετικά, όπως αποτυπώνεται στους αριθμούς και στα χαρτιά. Στο 2,2% διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στην Κύπρο για τον Αύγουστο, όσο και ο μέσος όρος της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ τον Ιούλιο ήταν 2,4% και 3,1% τον περσινό Αύγουστο.

Το θέμα όμως είναι τι νιώθουν οι καταναλωτές, αν ληφθεί υπόψη ότι τον προηγούμενο μήνα, τουλάχιστον για ορισμένα είδη διατροφής, οι ανατιμήσεις ήταν πολλαπλάσιες από την εκτίμηση της Eurostat και της Στατιστικής Υπηρεσίας. Από την αρχή του χρόνου με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Κύπρο δεν έχει ανέβει πάνω από 3%. Για παράδειγμα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν 2,1%, τον Μάρτιο 1,6%, τον Απρίλιο 2,1%, τον Μάϊο και τον Ιούνιο 3%, τον Ιούλιο 2,4% και τον Αύγουστο 2,2%.

Αυτό που απομένει είναι να ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία στις 5 Σεπτεμβρίου τον δείκτη τιμών καταναλωτή και να δοθούν αναλυτικά στοιχεία, αν υπήρξαν ανατιμήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Σημαντικό στοιχείο που συγκρατούνται οι αυξήσεις, είναι ότι υπάρχει κρατική στήριξη η οποία περιλαμβάνει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2024 σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής όπως ψωμί, γάλα, καφές, ζάχαρη, κρέας, λαχανικά, παιδικές τροφές και πάνες. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν είναι έννοιες ταυτόσημες.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν είναι έννοιες ταυτόσημες. Ο πληθωρισμός καταγράφει τη μεταβολή των τιμών σε κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, σε σύγκριση με μια χρονική στιγμή σε σχέση με το παρελθόν. Η ακρίβεια σχετίζεται με το πόσο δυσκολεύονται οι καταναλωτές να αγοράσουν τα συγκεκριμένα αγαθά/υπηρεσίες, ανάλογα με το εισόδημά τους. Επιπλέον, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, απλώς με μικρότερη ένταση, και όχι ότι οι τιμές επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας κατά 3% έναντι αύξησης 1,2% τον Ιούλιο. Αντίθετα, οι τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν ελαφρά – στο 2,4% από 2,3% και στο 4,2% από 4%, αντίστοιχα – ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 0,4% έναντι αύξησης 0,7% τον Ιούλιο. Σε επίπεδο ευρωζώνης, τη μικρή επιβράδυνση που προέβλεπαν οι αναλυτές έδειξε και το πιο στενό μέτρο του δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ για τον καθορισμό της πολιτικής της. Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ υποχώρησε στο 2,8% ετησίως τον Αύγουστο από το 2,9%, με μηνιαία αύξηση κατά 0,3% μετά τη μηνιαία μείωση 0,2% της περασμένης μέτρηση.

Η Ελλάδα είχε τον Αύγουστο τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μετά το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%). Αντίθετα, η Λιθουανία είχε το χαμηλότερο πληθωρισμό τον Αύγουστο με 0,7% ετησίως, με τη Λετονία στο 0,9% και τις Ιρλανδία, Σλοβενία στο 1,1%.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του Αυγούστου μάλλον επιβεβαιώνουν την εκτίμηση των αγορών ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίασή του διοικητικού συμβουλίου στις 12 Σεπτέμβρη. Επί του παρόντος, οι αγορές αναμένουν έξι μειώσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη έως το τέλος του 2025, περίπου μία παραπάνω από ότι αναφέρουν οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00