Tuesday, September 17, 2024
Home » Ο μαύρος πάτος των σωματείων και το ασπόνδυλο κράτος

Ο μαύρος πάτος των σωματείων και το ασπόνδυλο κράτος

0 comments

Στη χώρα των συντάξεων πείνας, των πολλών μισθών – παρωδία, του κοινωνικού κράτους – τραγωδία, του ελλιπούς συστήματος υγείας, της ανάπηρης παιδείας, της ασύδοτης ακρίβειας, της κομματικο-πολιτικής κωμωδίας και πολλών άλλων, καταγράφουμε αυτό το διάστημα άλλο ένα σκάνδαλο.

Η Κυβέρνηση, λέει η είδηση, αποφάσισε να αυξήσει τηφορολογία επί των στοιχημάτων -και καλά κάνει- όχι όμως για να αμβλύνει έστω κατ’ ελάχιστον τις επιπτώσεις από κάποια από τα πολλά προβλήματα, αλλά -άκουσον άκουσον- για να βοηθήσει τα σωματεία να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το κράτος.

Δηλαδή, θα χρησιμοποιήσει πρόσθετο δημόσιο χρήμα για να καλύψει την κλοπή δημοσίου χρήματος και τις παρανομίες των σωματείων.

Διότι, τι άλλο από κλοπή είναι όταν ένα σωματείο εισπράττει ΦΠΑ και δεν τοΝ καταβάλλει στο κράτος; Τι άλλο από ληστεία είναι όταν αποκόπτουν φόρους και εισφορές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν τις καταβάλλουν στο κράτος και στο ΤΚΑ; (Παρένθεση: Ο λαλίστατος αρμόδιος Υπ. Εργασίας τι λέει επί τούτου;).

Τι άλλο από παρανομία είναι όταν από το 2007 οι κυβερνήσεις χαρίζουν στα σωματεία διάφορα οφειλόμενα ποσά προς κρατικά ταμεία, χωρίς αυτά να είναι στη συνέχεια συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους!

Διότι, ναι, αυτή η παρωδία καταγράφεται από το 2007, όταν παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2008, η τότε Κυβέρνηση Παπαδόπουλου χάρισε στα σωματεία οφειλές περίπου 19 εκατ. ευρώ. Την ίδια τακτική ακολούθησαν όλες οι επόμενες Κυβερνήσεις και σήμερα τα χρέη των σωματείων προς το κράτος κυμαίνονται στα €40 εκατ.

Το 2017, για παράδειγμα, ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΠΟΕΛ για τα 91 του χρόνια, ανακοίνωσε σχετική απόφαση του Υπουργικού του Συμβουλίου.

Αφορούσαν παλιές οφειλές που δεν επρόκειτο να εισπραχθούν και έτσι αποφασίστηκε να διαγραφούν, στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος των δημοσίων οικονομικών, θέλησε να μας εξηγήσει τις επόμενες μέρες ο τότε Υπ. Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Δηλαδή, κατά τον πρώην υπουργό, όποιος δεν πληρώνει στο κράτος και αφήνει τις οφειλές του να αυξάνονται και να καθίστανται «ανείσπραχτες», τότε αυτές διαγράφονται!

Γιατί όμως αφέθηκαν να καταστούν «ανείσπραχτες» για τόσα πολλά χρόνια, κανένας μέχρι σήμερα δεν μας έχει πει. Ούτε, εννοείται, η Κυβέρνηση Χριστόφια, που κατά τη δική της θητεία δεν φρόντισε να εφαρμόσει τη νομοθεσία ή, το ολιγότερο, τις σκανδαλώδεις συμφωνίες του 2007 με τα σωματεία.

Και το σκάνδαλο συνεχίζεται και σήμερα. Αφού, η Κυβέρνηση του κ. Χριστοδουλίδη -άκουσον άκουσον- αποφάσισε, αντί να εισπράξει τα χρωστούμενα από τα σωματεία, να αυξήσει τη φορολογία και να θεωρήσει τα αυξημένα έσοδα ως μηνιαίες δόσεις των σωματείων προς εξόφληση των χρεών τους!!!

Πράγματα πρωτάκουστα, παγκόσμια πρωτοτυπία, εντελώς όμως κυπριακά ή, αν θέλετε, μπανανιακά. Όπως εκείνο το περιβόητο του ΑΚΕΛ με το σχέδιο Ανάν, που αποφάσισε να υποστηρίξει το «Όχι για να τσιμεντώσει το Ναι»!

Από το παράθυρο νέος φόρος

Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη πτυχή, αν κάποιος δει τα πράγματα λίγο πονηρά: θα εισαχθεί από το παράθυρο μια νέα φορολογία. Έτσι, από τη μια θα αυξηθούν τα έσοδα της Κυβέρνησης και από την άλλη θα εξυπηρετηθούν ξανά ασύδοτα σωματεία!

Κι όλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια, με την ανοχή όλων των γενικών εισαγγελέων που λούφαζαν μέσα στις ανατομικές καρέκλες τους και τις υψηλές απολαβές τους, τα υψηλά εφάπαξ τους και τις χοντρές, μετέπειτα, συντάξεις τους.

Βλέπετε, το βαθύ κράτος έχει τόσο μεγάλος βάθος, που δεν αφήνει κανέναν ανέγγιχτο. Ούτε και τον βοηθό εισαγγελέα, η θέση του οποίου επαναδημιουργήθηκε για να τακτοποιήσει το βαθύ κράτος άλλο ένα μέλος της. Η απούσα γενική εισαγγελία ας μας απαντήσει -τουλάχιστον- κατά πόσον προκύπτει θέμα άνισης μεταχείρισης φυσικών και νομικών προσώπων, διότι, δε νομίζω να τυγχάνουν ανάλογης μεταχείρισης άλλοι πολίτες αυτού του κράτους ή άλλες εταιρείες από τις ποδοσφαιρικές. Υπάρχει επίσης διάκριση σε βάρος των συνεπών προς τις υποχρεώσεις τους σωματείων.

Βέβαιαν αυτή τη φορά, απ’ όσα ξέρουμε -διότι σίγουρα υπάρχουν και πολλά που δεν ξέρουμε και για τα οποία οι αρμόδιοι κλείνουν τα μάτια και τα αφτιά- τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καθότι, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός άστραψε και βρόντηξε και μας διαβεβαίωσε πως είναι η τελευταία φορά και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να χαριστεί το κράτος στα σωματεία!!!

Άρα, βλάκες – πολίτες του κυπριστάν, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχα και βαθιά… Καλό μας ύπνο!!!

* Δημοσιογράφος

[email protected]

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More