Saturday, November 23, 2024
Home » «Ο κατώτατος μισθός έχει φτιαχτεί παντού απλά για να επιβιώνεις…»

«Ο κατώτατος μισθός έχει φτιαχτεί παντού απλά για να επιβιώνεις…»

0 comments

Αυτή τη στιγμή 22 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαθέτουν εθνικό κατώτατο μισθό, καθώς Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία δεν έχουν, ενώ η Κύπρος τον θεσμοθέτησε στις αρχές του 2023. Αντίστοιχα, από τις 10 υποψήφιες και εν δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη, οι οκτώ έχουν εθνικό κατώτατο μισθό. Πιο συγκεκριμένα, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Αλβανία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία έχουν, ενώ Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν, όπως και οι Νορβηγία, Ελβετία και Ισλανδία, που αποτελούν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και δεν έχουν θεσμοθετημένο εθνικό κατώτατο μισθό.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος του μεικτού βασικού μισθού, αυτός ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και είναι κάτω από 1.000 ευρώ σε 14 από τα 22 κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται σήμερα από 477 ευρώ (Βουλγαρία) έως 2.571 ευρώ (Λουξεμβούργο). Ο κατώτατος μισθός ξεπερνά τα 2.000 ευρώ σε Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία και Γερμανία, ενώ το ποσό για τη Γαλλία είναι 1.767 ευρώ και 1.323 ευρώ για την Ισπανία.

Δηλώσεις

«ΤΑ ΝΕΑ» αναζήτησαν Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ζητώντας να μάθει αν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους και αν στο τέλος του μήνα μένει κάτι στην «τσέπη».

Ελλάδα. Για τον Λ.Σ. με πενθήμερο οκτάωρο, άγαμο και χωρίς προϋπηρεσία, οι καθαρές αποδοχές του ανέρχονται στα 705,96 ευρώ. Για την γκαρσονιέρα 35 τετραγωνικών μέτρων, ηλικίας 40 ετών στην Πλατεία Αττικής, πληρώνει για ενοίκιο 310 ευρώ τον μήνα. Μαζί με τους λογαριασμούς και τα κοινόχρηστα, το μηνιαίο κόστος φτάνει ή ξεπερνάει τα 500 ευρώ. Οπότε απομένουν γύρω στα 206 ευρώ για τρόφιμα, μεταφορές και λοιπές ανάγκες, όπως ένδυση και υπόδηση. Αυτοκίνητο, βενζίνες και άλλες προσωπικές ανάγκες ή εξόδους, ούτε λόγος.

Σουηδία. Οπως αναφέρει η Βάσω Παπαευαγγέλου που εργάζεται στη Σουηδία ως ανειδίκευτη στον τομέα της καθαριότητας και λαμβάνει τον κατώτατο μισθό με βάση τις διατάξεις του σωματείου της, αμείβεται με 20.500 κορώνες τον μήνα, δηλαδή 2.050 ευρώ. «Το ενοίκιο ανέρχεται στα 695 ευρώ, 87 ευρώ τον μήνα κοστίζει η κάρτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ τα υπόλοιπα πάγια έξοδα, όπως ρεύμα και σύνδεση στο Διαδίκτυο κοστίζουν γύρω στα 90 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι η θέρμανση και το νερό είναι μέσα στο ενοίκιο. Από την άλλη, το σουπερ μάρκετ είναι σχετικά ακριβό, γύρω στα 400 ευρώ τον μήνα, ενώ σου μένουν 500 ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδα. Αν δεν συγκατοικείς ώστε να μοιράζεσαι τα έξοδα, σίγουρα δεν ζεις μέσα στην άνεση αλλά δεν θα πεινάσεις».

Ολλανδία. Μία ακόμη καλύτερη εικόνα καταγράφει η Φισορέλα Περίσνακα που βρίσκεται στην Ολλανδία από το περασμένο καλοκαίρι. «Από τον Ιανουάριο εργάζομαι με βασικό μισθό 2.134 ευρώ. Τα 700 ευρώ πάνε για ενοίκιο, 300 για σουπερ μάρκετ και 250 για τα μέσα μεταφοράς. Για εξόδους, αγορές ρούχων κ.λπ. είναι περίπου 200 ευρώ και γύρω στα 1.000 ευρώ τον μήνα αποταμιεύονται».

Λουξεμβούργο. Ο Γιώργος Αθανασίου εξιστορείται τη ζωή στο Λουξεμβούργο, που είναι και η χώρα με τον μεγαλύτερο θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στην ΕΕ. «Ο ελάχιστος μισθός είναι 2.571 ευρώ μεικτά τον μήνα, δηλαδή 2.184 καθαρά. Για ένα άτομο χωρίς παιδιά για να νοικιάσει ένα δυάρι με ένα υπνοδωμάτιο στην πόλη του Λουξεμβούργου θα χρειαστεί περίπου 1.500 ευρώ. Σε αυτά τα κοινόχρηστα είναι 250 ευρώ, 50 ευρώ το ρεύμα και 50 ευρώ Διαδίκτυο και τηλέφωνο. Αρα είμαστε ήδη στα 1.850 ευρώ. Η βενζίνη είναι φθηνή, στο 1.63 ευρώ/ λίτρο, ενώ το σουπερμάρκετ λίγο ακριβότερο. Οπως και να έχει, ο κατώτατος μισθός έχει φτιαχτεί παντού απλά για να επιβιώνεις…».

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More