Sunday, September 29, 2024
Home » Ο θείος Σαμ και οι επενδύσεις στην Κύπρο

Ο θείος Σαμ και οι επενδύσεις στην Κύπρο

0 comments

Η προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών, επενδυτών, αλλά και επιχειρηματιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σημερινή. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και μερικές δεκαετίες, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να προκύψει κάποιο θετικό, ή έστω ενθαρρυντικό αποτέλεσμα.

Από τα καλλιστεία του Ρολάνδη, στις προσπάθειες για απευθείας πτήσεις και προσέλκυση τουριστών, όλες έμειναν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η μόνη αξιοσημείωτη παρουσία στη χώρα μας από πλευράς Αμερικανών είναι αυτή της Exxon Mobil, η οποία δραστηριοποιείται στο ενεργειακό πεδίο.

Προ ημερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε με επιχειρηματικά στελέχη της χώρας, έκανε λόγο για έντονο ενδιαφέρον όσον αφορά στη δραστηριοποίηση τους στη χώρα μας, σύμφωνα και με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Λετυμπιώτης επισήμανε ότι τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας αναγνώρισαν ότι η εικόνα της χώρας μας διεθνώς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει αναβαθμιστεί αισθητά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αποτέλεσμα και των άριστων διμερών σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ, αλλά και των συμφωνιών που έχουν συνάψει το τελευταίο διάστημα.

Τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας έχουν επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον σε μια σειρά από τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, όπως είναι η Ενέργεια, η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, ο Χρηματοπιστωτικός τομέας, οι Υπηρεσίες και οι Υποδομές και έχουν συμφωνήσει όπως το επόμενο διάστημα βρίσκονται σε στενή συνεργασία και επαφή για περισσότερες πληροφορίες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης του και ιδιαίτερα για την ψηφιοποίηση που προωθείται στην Κύπρο, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης και της προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων, αλλά και της υλοποίησης αυτών.

Ασφαλώς, πρόκειται για ενθαρρυντικές ενδείξεις, οι οποίες σε περίπτωση που υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές για την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την κυπριακή οικονομία στο σύνολο της.

Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην προσέλκυση Αμερικανών επιχειρηματιών και επενδυτών στο νησί. Κακά τα ψέματα, είμαστε μια πολύ μικρή αγορά, η οποία δεν αποτελεί ελκυστικό πεδίο δραστηριοποίησης για ένα επιχειρηματία από τις ΗΠΑ, ο οποίος είναι συνηθισμένος να κινείται και να επενδύει σε μια τεράστια αγορά όπως είναι αυτή των ΗΠΑ.

Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι ο στόχος δεν είναι μόνο η κυπριακή αγορά, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα διαπιστώσουμε ότι τον ρόλο αυτό, του περιφερειακού κόμβου, τον έχουν αναλάβει οι αραβικές χώρες, όπως είναι το Ντουμπάι και το Κατάρ, οι οποίες έχουν προσελκύσει μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες στην περιοχή. Για την δε ευρωπαϊκή αγορά, ενδεχομένως να προέκυπτε ενδιαφέρον, ωστόσο εκεί σίγουρα υπάρχουν αρκετοί ανταγωνιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να προβάλουν αντίστοιχα πλεονεκτήματα.

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα δεν υπάρχουν καν απευθείας πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου. Και για τον συγκεκριμένο στόχο έχουν καταβληθεί προσπάθειες εδώ και χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, ενδεικτικό του πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον, ώστε να θεωρηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα βιώσιμο. Επομένως, καλές οι προσπάθειες αλλά δεν θα πρέπει να δημιουργούμε υπέρμετρες προσδοκίες για το αποτέλεσμα, χωρίς προηγουμένως να έχουν διαφοροποιηθεί ορισμένες βασικές παράμετροι.

Πηγή: philenews.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise