Friday, September 20, 2024
Home » Ο δύσκολος δρόμος προς την ανάκαμψη

Ο δύσκολος δρόμος προς την ανάκαμψη

0 comments

Μετά την παγκόσμια πανδημία του 2020-21 και την έκρηξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων το 2022 στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2023 σηματοδότησε μια επιστροφή σε πιο φυσιολογικούς καιρούς, στους οποίους οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές διαμορφώνουν τις ανόδους και τις πτώσεις του επιχειρηματικού κύκλου. Ελλείψει ενός σοβαρού νέου γεωπολιτικού σοκ, αναμένουμε ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί το 2024.

Η μεγάλη νομισματική σύσφιξη στα τέλη του 2022 και το 2023 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποδηλώνει κίνδυνο ύφεσης για το 2024.

Ωστόσο, βλέπουμε έξι λόγους για μια πιο θετική προοπτική: i) ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αρκετά ώστε να επιτρέψει την επιστροφή από κεντρικές τράπεζες σε χαμηλότερα επιτόκια· ii) πολύ πριν από τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων, οι αγορές ομολόγων έχουν ήδη χαλαρώσει τους όρους χρηματοδότησης για πολλούς δανειολήπτες· iii) οι υγιείς ισολογισμοί χρησιμεύουν ως αποθέματα ασφαλείας έναντι των κινδύνων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις· iv) οι εταιρείες δεν χρειάζεται να διορθώσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα· v) η δημοσιονομική πολιτική παραμένει επεκτατική και vi) οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού περιορίζουν την αύξηση της ανεργίας και την επακόλουθη πιθανή ζημιά στις καταναλωτικές δαπάνες.

Επειτα από μια απότομη επιβράδυνση στις αρχές του 2024, οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης το 2024 μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά της αμερικανικής οικονομίας στην ανάπτυξη της τάσης στα τέλη του 2024.

Μια ήπια προσγείωση στις ΗΠΑ, μια επιστροφή στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, χωρίς αντίθετο άνεμο από την Κίνα, και η προοπτική περικοπών επιτοκίων στις ΗΠΑ το αργότερο τον Μάιο και στην ευρωζώνη από το τρίτο τρίμηνο και μετά, προμηνύουν καλά νέα για τις αγορές, ειδικά για τις υποτιμημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες πολλοί επενδυτές απέφευγαν πέρυσι. Εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης για ασφαλή καταφύγια, το δολάριο ΗΠΑ μπορεί να χάσει κάποιο έδαφος.

Μια ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα εμπόδιζε τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσε να ανατρέψει τις θετικές προοπτικές μας. Μια επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει φόβους για εμπορικό πόλεμο και γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά εάν ο Τραμπ δώσει τέλος στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και η Ευρώπη δεν καλύψει το κενό. Αν ναι, η βαριά εκτεθειμένη Ευρώπη πιθανότατα θα υποφέρει πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ.

Για την Ευρώπη οι προβλέψεις μας για ανάπτυξη είναι πάνω από τη συναίνεση για το 2024 και το 2025. Αναμένουμε επίσης ελαφρώς μεγαλύτερο πληθωρισμό για το 2025, αλλά όχι για το 2024.

Οι Holger Schmieding, Kallum Pickering, Salomon Fiedler είναι επικεφαλής οικονομολόγος, senior οικονομολόγος και οικονομολόγος της Berenberg αντίστοιχα.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More