Monday, September 16, 2024
Home » Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας βελτιώθηκε αλλά κατέγραψε και αβεβαιότητες

Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας βελτιώθηκε αλλά κατέγραψε και αβεβαιότητες

0 comments

Τον Αύγουστο 2024, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024. Η αύξηση του ΔΟΣ ήταν αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης.

Η άνοδος του κλίματος στοντομέα των υπηρεσιών τον Αύγουστο προήλθε κυρίως από τις βελτιωμένες απαντήσεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών του τελευταίου και του επόμενου τριμήνου. Στον τομέα των κατασκευών, το κλίμα ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω των ευνοϊκότερων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και των θετικότερων εκτιμήσεων για την απασχόληση. Η ενδυνάμωση του κλίματος στη μεταποίηση οφείλεται κυρίως στην καλυτέρευση των προσδοκιών για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου. Η μικρή υποχώρηση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο τον Αύγουστο ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των χαμηλότερων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Τον Αύγουστο, το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε περαιτέρω λόγω επιδείνωσης σε όλες τις συνιστώσες του, δηλαδή στις αξιολογήσεις της πρόσφατης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, στις εκτιμήσεις για τη μελλοντική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας, και στις προθέσεις για μεγάλες αγορές.

Η ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο συνοδεύεται από αυξημένη αβεβαιότητα. Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας σημείωσε σημαντική άνοδο τον Αύγουστο λόγω εξωτερικών και εγχώριων παραγόντων. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως στη Μέση Ανατολή, η έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές τον Αύγουστο που αποτυπώνει ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, αλλά και ανατροπές σε μεγάλα επενδυτικά έργα στην Κύπρο (σχετικών κυρίως με την ενεργειακή υποδομή) αποτελούν παράγοντες αύξησης της αβεβαιότητας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More