Monday, September 16, 2024
Home » Ο Βρούτσης, το «σκοιλ ελικικού» και άλλες ιστορίες

Ο Βρούτσης, το «σκοιλ ελικικού» και άλλες ιστορίες

0 comments

Η νέα υπουργός Εργασίας ανέλαβε τα καθήκοντά της, όμως το έργο της είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο. Στο συγκεκριμένο υπουργείο πολλά δείχνουν να έχουν κολλήσει ακριβώς δύο χρόνια πριν. Ηταν Γενάρης του 2021 όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απομάκρυνε τον Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας, εξαιτίας μιας αλυσίδας λαθών που του καταλογίστηκαν. Ακόμα και σήμερα στο υπουργείο θυμούνται την ιστορία με τα επιδοτούμενα σεμινάρια των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, που την περιγράφουν με δύο λέξεις: «σκοιλ ελικικού». Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς εισόδημα μέσα στον Δεκέμβριο – επειδή δεν είχε καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ – δεν πέρασε απαρατήρητο. Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο τελικά καταργήθηκε με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού είχε δώσει τότε αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ για σκληρή κριτική απέναντι την κυβέρνηση.

Αστοχίες. Αυτή, όμως, ήταν απλώς η κορυφή της πυραμίδας, καθώς, ακόμα και σήμερα, στον πρώην υπουργό χρεώνονται μια σειρά από λάθη και αστοχίες κατά τη διάρκεια της εκεί θητείας του. Ενα από αυτά είχε να κάνει με το γεγονός ότι η απονομή των συντάξεων δεν προχώρησε επί των ημερών του όπως είχε στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό το είχαν επισημάνει ακόμα και βουλευτές της ΝΔ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν είχαν παραπονεθεί κυρίως για τις προσωρινές συντάξεις των αγροτών. Ενα άλλο «χτύπημα» είχε να κάνει με την προοπτική του να αρχίσουν να πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 300 ευρώ εν μέσω πανδημίας. Επικοινωνιακά ήταν το πιο επώδυνο και χρειάστηκε να εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός ότι «ακολουθεί» την αξιωματική αντιπολίτευση για να μη λάβει το ζήτημα μεγαλύτερες διαστάσεις. Και μπορεί το επισπεύδον υπουργείο στην περίπτωση των φαρμάκων των συνταξιούχων να είναι το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, όπου υπάρχει η λέξη «συνταξιούχος» το μυαλό πηγαίνει κατευθείαν στο υπουργείο Εργασίας.

Αναδρομικά. Τέλος, στον πρώην υπουργό «χρεώθηκαν» και τα λάθη στα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τότε το υπουργείο δήλωνε ότι η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών γίνεται ομαλά και χωρίς λάθη. Ομως, στην πορεία προέκυψαν αστοχίες, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να «βρίσκονται στα κάγκελα», αντιδρώντας για τις επιλογές Βρούτση. Οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται ότι τότε, την πρώτη μέρα που καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά – σε όσους έχουν ΑΜΚΑ που έληγε σε 0, 2, 4, 6 και 8, και προέρχονταν από το πρώην ΙΚΑ – διαπιστώθηκε ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις οι δικαιούχοι δεν έλαβαν ούτε ευρώ. Πρόκειται για όσους είχαν κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ. Αυτοί διαπιστώσαν στην πράξη ότι κρίθηκαν από την κυβέρνηση ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Κι όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ερμήνευσαν με τέτοιον τρόπο τη σχετική απόφαση του ΣτΕ ώστε να χορηγούν επιστροφές αναδρομικών μόνο για περικοπές στις κύριες συντάξεις! Ετσι, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι μένουν εκτός διαδικασίας.

Μάλιστα τότε το υπουργείο Εργασίας είχε πέσει και σε άλλη γκάφα. Οι επιστροφές αναδρομικών για συντάξεις που είχαν εκδοθεί ως προσωρινές εντός του «επίμαχου» ενδεκαμήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) είχαν αστοχίες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ είχε αναγραφεί το σύνολο του ποσού που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, εντούτοις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους βρήκαν τα μισά ή και… λιγότερα!

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More