Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να έχει μπει η απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ της Viva Wallet, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης στις 22 Μαρτίου, με τη διοίκηση της εταιρείας να καλείται για εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως εποπτεύουσα αρχή η TτE δικαιούται να μπλοκάρει την αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκεται να αξιοποιηθεί για την εξαγορά ποσοστού των υφιστάμενων μετόχων – εν προκειμένω – της JP Morgan, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα «χείλη» της Neobank του Χάρη Καρώνη. Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές που θέλουν τις σχέσεις των δύο πλευρών να είναι τεταμένες, με φόντο την αξία αποτίμησης της εταιρείας. Παράλληλα, παραμένουν ανοιχτές οι ρήτρες του αρχικού deal που προβλέπουν εξαγορά του ποσοστού των Ελλήνων μετόχων (51,5%) από την αμερικανική τράπεζα (48,5%) μεχρι τον Ιούνιο του 2025.
ΣΔΙΤ για τα δικαστικά μέγαρα
Πέντε κατασκευαστικοί οικονομικοί φορείς κατέθεσαν προσφορές για τα έργα της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου καθώς και της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για την ιστορία, στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου μεικτής επιφάνειας 24.550 τ.μ. προβλέπεται να στεγασθεί το σύνολο των δικαστικών λειτουργιών της πόλης: Εφετείο, Εισαγγελία Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικείου, Διοικητικό Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο και Πταισματοδικείο.
Επενδύσεις
στη Ρουμανία
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών στη Ρουμανία για το 2023, έχοντας ανέβει τρεις θέσεις από την 8η όπου βρισκόταν το 2022, εμφανίζοντας αύξηση τόσο του επενδεδυμένου κεφαλαίου όσο και του αριθμού των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων. Οι συνολικές επενδύσεις της Ελλάδας στη Ρουμανία το 2023 έφθασαν στα 2,44 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή σημείωσαν αύξηση κατά 59,5%, ενώ ο αριθμός των ρουμανικών εταιρειών με συμμετοχή ελληνικού κεφαλαίου ανέρχεται στις 8.624 αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 3,45% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η Ρουμανία παραμένει και στη 10άδα των κυριότερων ελληνικών εξαγωγικών προορισμών για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (8η θέση το 2023), η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Ρουμανία ενισχύει σημαντικά την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια, λένε παράγοντες της αγοράς.
Φεύγουν οι μηχανικοί
Μεγαλώνει το κύμα φυγής μηχανικών από τις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες. Ποιος το λέει αυτό; Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών. Κατά την Ομοσπονδία, αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκτέλεσης Δημοσίων Εργων και Μελετών το οποίο απαιτεί αυξημένη εποπτεία. Για να δούμε όμως το πρόβλημα με αριθμούς: περίπου το 40% των επιτυχόντων πρόσφατων Διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για θέσεις μηχανικών δήλωσε παραίτηση, ενώ το 61% των υπηρετούντων στο Δημόσιο Διπλωματούχων Μηχανικών είναι άνω των 51 ετών. Κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία, στον πρόσφατο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οι προσφερόμενες θέσεις ήταν περισσότερες από τους κρίσιμους κλάδους των Μηχανικών και θα μείνουν ακάλυπτες… Και τίθεται το ερώτημα: γιατί συμβαίνει αυτό; Ολοκληρωμένη απάντηση δεν έχουμε, αλλά από την Ομοσπονδία βάζουν στο… κάδρο – και – τους μισθούς των Μηχανικών, οι οποίοι βρίσκονται στο 30%-40% των αντίστοιχων αποδοχών σε άλλες χώρες, και συγκρίνονται μόνο με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Μια καλή είδηση
Mε πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα έντεκα ιδρυτικά μέλη της Συμμαχίας για τις Γλωσσικές Τεχνολογίες –«ALT-EDIC» –με στόχο η χώρα μας να συμμετέχει ενεργά στις ταχύτατες εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και να υπάρχει ισότιμη ψηφιακή υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για μία από τις πρώτες Κοινοπραξίες Ευρωπαϊκής Υποδομής (EDIC) με συντονίστρια τη Γαλλία, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής για την «Ψηφιακή Δεκαετία 2030» και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2023-2024».