Εντός χρονοδιαγραμμάτων βρίσκονται τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, σε σχέση με τη συμμετοχήαλλοδαπών εργαζομένων για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας.
Τα τρία σημεία του σχετικού μνημονίου συναντίληψης καταγράφουν πρόοδο με τελευταία εξέλιξη τη σύσταση ομάδας εργασίας και για το θέμα της επικαιροποίηση της υφιστάμενης Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού που όπως υπενθυμίζεται είχε προκαλέσει όταν αποφασιζόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, παραμονές αλλαγής της διακυβέρνησης του τόπου, την έντονη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Για τον καταρτισμό της ομάδας εργασίας για την επικαιροποίηση της στρατηγικής, το Υπουργείο Εργασίας απευθύνθηκε από την περασμένη εβδομάδα στους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας τους να υποδείξουν τον εκπρόσωπό τους που θα συμμετάσχει σε αυτή. Η ομάδα που στην ουσία πρόκειται να λειτουργήσει ως μια τριμερής τεχνική επιτροπή φαίνεται πλέον να έχει καταρτιστεί και εκτιμάται ότι από βδομάδας θα συνεδριάσει για πρώτη φορά.
Στόχος της Ομάδας Εργασίας, της οποίας επικεφαλής θα είναι ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, θα είναι η αξιολόγηση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού για διαμόρφωση συμφωνημένου περιεχομένου.
Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο Απριλίου, η επικαιροποίηση θα βασιστεί στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων από την εφαρμογή της υφιστάμενης στρατηγικής και θα ολοκληρωθεί, με χρονικό ορίζοντα την έγκαιρη προετοιμασία για την επόμενη περίοδο αιχμής, ενώ σε περίπτωση που η κατάληξη σε κοινώς αποδεκτή συμφωνία δεν καταστεί εφικτή, θα κατατεθεί πρόταση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το ενδεχόμενο, πάντως, συγκλίσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για συμφωνημένες αλλαγές στη στρατηγική δεν είναι το επικρατέστερο καθώςοι δύο πλευρές – συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις -διατηρούν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος και έχουν διαφορετικά αιτήματα. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποκλείεται η πρόταση για επικαιροποίηση να κατατεθεί από τον Υπουργό Εργασίας, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τα έργο της ομάδας εργασίας και τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων. Στόχος του Υπουργού Εργασίας, όπως πληροφορούμαστε, είναι πάντως η νέα επικαιροποιημένη στρατηγική να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου, έτσι ώστε οι ανάγκες για τη νέα καλοκαιρινή σεζόν να καλύπτουν με άδειες για ξένο από τρίτες χώρες προσωπικό που θα εκδιδονται βάσει της επικαιροποιημένης στρατηγικής.
Στο πλαίσιο του μνημονίου του περασμένου Απριλίουλειτουργεί ήδη και η συμβουλευτική τριμερής επιτροπή η οποία ενημερώνεται και τοποθετείται στη βάση στοιχείων που μοιράζει σε όλα τα μέρη το Υπουργείο Εργασίας για τον αριθμό αδειών που δόθηκαν. Χθες η συγκεκριμένη επιτροπή είχε νέα συνεδρίαση όπου και πάλι ενημερώθηκε με στοιχεία για αριθμούς τα οποία έκαστη οργάνωση θα εξετάσει το επόμενο διάστημα ενώ στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε αναφορά και συζήτηση και για τι τρίτο σημείο της μνημονίου που αναφέρεται βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων προτύπων με ταυτόχρονη διαφοροποίηση και του ποσοστού αποκοπής από τον καταβαλλόμενο μισθό για την παροχή στέγασης το οποίο βάσει της υφιστάμενης στατηγικής περιορίζεται στο 10%. Ποσοστό που παραμένει το ίδιο εδώ και δεκαετίες τη στιγμή που οι τιμές για στέγαση έχουν αυξηθεί σημαντικό με αποτέλεσμα οι εργοδότες να ζητούν αύξηση του στο 25%.
Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, λόγω της αλλαγής της ώρας της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, έμεινε για πολύ λίγο στη χθεσινή συνάντηση, κατέγραψε, όμως, την πρόοδο επί του θέματος και όπως ενημέρωσε, επικαλούμενος τα στοιχεία που θα λάμβαναν και οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται ότι η ανεργία δεν αυξάνεται στους τομείς και κλάδους της οικονομίας όπου παραχωρούνται άδειες για απασχόληση ξένου προσωπικού.
Πηγή: philenews.com