Friday, September 20, 2024
Home » Ολοταχώς για τα 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

Ολοταχώς για τα 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

0 comments

Στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου εστιάζεται η προσοχή των αγορών αυτή την εβδομάδα, μετά τη σύγκρουση του Ιράν με το Ισραήλ. Οι τιμές την Παρασκευή είχαν ήδη φτάσει στα 92 δολάρια πριν να υποχωρήσουν στα 90 δολάρια το βαρέλι, που ήταν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2023 και μετά. Καταλύτης των εξελίξεων είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και αναλυτές υποστηρίζουν πλέον ότι εάν ανέβει κι άλλο η ένταση στην περιοχή, τότε ο μαύρος χρυσός μπορεί πολύ σύντομα – μέσα σε λίγες ημέρες – να πιάσει ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτό εκτιμούν μεταξύ άλλων στελέχη της Saxo Bank καθώς και της τράπεζας SEB, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται νέες προβλέψεις για τις τιμές από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες οι οποίες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις.

Η Goldman Sachs έχει αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες και πριν από τη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν μέσα στο Σαββατοκύριακο πως οι τιμές θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα 100 δολάρια λόγω της πολιτικής μείωσης της προσφοράς που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) με επικεφαλής τη Ρωσία. Πολλά θα κριθούν από το πώς θα χειριστούν την κατάσταση και οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ειδικά εάν ανέβει απότομα κι άλλο το «θερμόμετρο» στη Μέση Ανατολή – και μαζί του και οι τιμές.

Χρυσός και δολάριο

Μαζί με το πετρέλαιο ανεβαίνει συνήθως και ο χρυσός ως αντιστάθμισμα ρίσκου για πολλά χαρτοφυλάκια μικρών και μεγάλων επενδυτών. Με τις τιμές να διαμορφώνονται σήμερα πάνω από τα 2.300 δολάρια η ουγγιά, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ράλι ακόμη και προς τα 2.500 δολάρια εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο χρυσός συνήθως τείνει να αυξάνεται στην τιμή καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός και κλιμακώνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Λόγω των παραγόντων αυτών οι τιμές του χρυσού είναι σήμερα αυξημένες κατά περίπου 14% σε σύγκριση με την αρχή του τρέχοντος έτους.

Το δολάριο, το οποίο είναι ισχυρό λόγω αυξανόμενων παγκόσμιων κινδύνων ως ασφαλές καταφύγιο, αναμένεται επίσης να ενισχυθεί περαιτέρω. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού μεγάλων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More