Οργή προκάλεσε στο προσωπικό -και διευθυντικά στελέχη- της ΑΗΚ το υπόμνημα του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το οποίο έγραψε την Τετάρτη ο Φιλελεύθερος, με το οποίο υποβάλλονται αιτήματα για ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτών στον τομέα της ενέργειας και συρρίκνωση του ρόλου της ΑΗΚ.
Από το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ και τη γενική διεύθυνση δεν υπήρξε έως τώρα αντίδραση.
Η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ) εξέδωσε πριν από λίγο οργίλη ανακοίνωση – απάντηση στις αξιώσεις του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού, με αποδέκτες κυρίως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό ενέργειας και τους καταναλωτές ηλεκτρισμού.
Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι ανάστατες για το περιεχόμενο των αιτημάτων του ιδιωτικού συνδέσμου είναικαι οι άλλες συντεχνίες της ΑΗΚ και ενδεχομένως να υπάρξει αντίδραση και από αυτές.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του επιστημονικού προσωπικού της ΑΗΚ έχει ως ακολούθως:
«Η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ) ενημερώνει τους πολίτες για τις πραγματικές προθέσεις του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) σε σχέση με τη συνάντηση που είχε ο ΣΑΗ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας, στους οποίους έθεσε σωρεία εισηγήσεων και απαιτήσεων που αφορούν τον Τομέα Ηλεκτρισμού στην Κύπρο.
Οι απαιτήσεις του ΣΑΗ αφορούν, χωρίς κανένα ενδοιασμό και χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον του τόπου και των καταναλωτών, την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των μελών του, με μόνο στόχο το εύκολο κέρδος και τη συνεχή αφαίμαξη των πολιτών στο όνομα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενός αγαθού που θα πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης.
Οι εισηγήσεις / απαιτήσεις του ΣΑΗ θα επιφέρουν όχι μόνο το χάος και την οικονομική κατάρρευση του Τομέα Ηλεκτρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας του τόπου και των νοικοκυριών, αλλά θα οδηγήσουν στην εκμετάλλευση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με απρόβλεπτες συνέπειες για τον Κύπριο καταναλωτή.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε επιβεβλημένο καθήκον μας ως ΣΕΠΑΗΚ (Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ) να ενημερώσουμε τους πολίτες, παραθέτοντας πιο κάτω τις πραγματικές διαστάσεις των απαιτήσεων του ΣΑΗ που τέθηκαν προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας.
- Αίτημα του ΣΑΗ για επανεξέταση (ακύρωση) του λειτουργικού διαχωρισμού στην ΑΗΚ (Παραγωγή-Προμήθεια-Μεταφορά-Διανομή), με νομικό (ιδιοκτησιακό) πλέον διαχωρισμό της διεύθυνσης δικτύων από τον υπόλοιπο κορμό της ΑΗΚ.
Το αίτημα αυτό του ΣΑΗ είναι άκρως επικίνδυνο για τον τόπο, αφού με βάση τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις Ρυθμιστικές Αποφάσεις, που είναι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, έχει εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μοντέλο προς εξυπηρέτηση του τόπου, η δε ΑΗΚ υποχρεώθηκε να τα υιοθετήσει, τροποποιώντας τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας της, ούτος ώστε να επέλθει η αποτελεσματική εφαρμογή της Αγορά Ηλεκτρισμού.
Είναι τουλάχιστον άστοχο και κοροϊδία, 10 χρόνια μετά και με την πλήρη εφαρμογή του Λειτουργικού και Λογιστικού διαχωρισμού, να αιτείται ο ΣΑΗ την τροποποίηση του.
Μήπως η εισήγηση αυτή έχει στόχο να υπονομεύσει τις υποδομές του κράτους με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα και θέτοντας σε κίνδυνο την Κρατική υπόσταση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τη λειτουργία των Δικτύων, χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος;
- Ο ΣΑΗ προτείνει όπως τα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες να εξαιρούνται από την υποχρέωση να περάσουν από ολόκληρη τη διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Στον βωμό των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ έχουν ήδη μειωθεί στο ελάχιστο οι απαιτήσεις για αδειοδότηση των έργων και ως αποτέλεσμα, λόγω έλλειψης υπευθυνότητας των μελών του εν λόγω συνδέσμου, είναι η καταστροφή γεωργικής, κτηνοτροφικής και δασικής γης, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Υπάρχει η αίσθηση ότι, εκ του πονηρού, ο ΣΑΗ χωρίς την προηγούμενη εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, επιθυμεί να εγκαταστήσει συστήματα αποθήκευσης ώστε ανεξέλεγκτα να υλοποιούν τα σχέδια και τις επενδύσεις τους οπουδήποτε θέλουν.
- Ο ΣΑΗ ζητά να μην ισχύσει η πρόνοια που υπάρχει στο προσχέδιο του Σχεδίου για τα υβριδικά συστήματα (παραγωγή από ΑΠΕ και αποθήκευση στον ίδιο χώρο) και η οποία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να συνάψουν διμερείς συμβάσεις με την ΑΗΚ Προμήθεια.
Η πιο πάνω απαίτηση του ΣΑΗ αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, καθώς και στην αύξηση των κερδών του, αγνοώντας τον τελικό καταναλωτή. Ας εισηγηθούν τελικά ποιες είναι οι λύσεις που προτείνουν για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στον τόπο. Αν επιθυμούν να αποζημιώνονται για την παραγωγή ενέργειας στα 11 σεντ την κιλοβατώρα ή χαμηλότερα, τότε πολύ ευχαρίστως να συμμετέχουν στο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας,αφού σκοπός του σχεδίου είναι πρωτίστως η μείωση της τιμής ηλεκτρισμού στον τόπο και όχι η δημιουργία υπερκερδών από μια μικρή ομάδα ολιγοπωλίου που αποτελούν τον ΣΑΗ.
- Ο ΣΑΗ ζητά να μην αξιοποιηθεί η παρέκκλιση που έλαβε η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη από την ΕΕ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης κεντρικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.
Θεωρούμε ότι η πιο πάνω απαίτηση του ΣΑΗ εξυπηρετεί αποκλειστικά το προσωπικό του κέρδος και συμφέροντα και στην πραγματικότητα παραγνωρίζεται το συνολικό κοινωνικό όφελος του κύπριου καταναλωτή.
Τέτοια απαίτηση είναι εκτός πραγματικότητας γιατί δεν μπορεί να αμφισβητείται η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που, ορθά αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ηλεκτρικό Σύστημα της Κύπρο, και ως εκ τούτου έχει παραχωρήσει την παρέκκλιση ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο οι υποδομές του Κράτους και να αποφευχθεί η Ολική Σβέση, στην οποία οι τοποθετήσεις και απαιτήσεις του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν.
- Ο ΣΑΗ ζητά επίσης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αντισταθμιστικά μέτρα για τις περικοπές στην παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά.
Δεν αρκεί στον ΣΑΗ που με τις δικές του ανεξέλεγκτες επενδύσεις και με την ανοχή της ΡΑΕΚ έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα λειτουργίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ζητά τώρα και τα ρέστα και αξιώνει αποζημιώσεις και αντισταθμιστικά μέτρα για την ενέργεια που δεν παράγεται, τη στιγμή που η τιμή της ενέργειας που παράγεται και που πωλείται στη μεταβατική αγορά, βασίζεται στην τιμή παραγωγής από ορυκτά καύσιμα, η οποία περιλαμβάνει φόρο εισαγωγής καυσίμων και ρύπους. Υπενθυμίζεται ότι το φωτοβολταϊκό της ΑΗΚ Παραγωγή στο Ακρωτήρι παράγει και διαθέτει την πράσινη παραγόμενη ενέργεια μόλις στα 5σεντ ανά κιλοβατώρα.
Η φράση που μπορεί να χαρακτηρίσει επακριβώς αυτή την απαίτηση του ΣΑΗ προέρχεται από την Ιλιάδα του Ομήρου και αναφέρεται σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στους καταγόμενους από το Άργος “Αιδώς Αργείοι”.
- Αξιώνει ο ΣΑΗ και ζητά από τη ΡΑΕΚ να δώσει «την ευκαιρία και την προτεραιότητα σε ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν σε συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας (πχ Δεκέλεια) και σε έργα αποθήκευσης».
Πέραν του ότι είδαμε και πάθαμε όταν δόθηκε προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα στα έργα ΑΠΕ, που ακόμη τρέχουμε να τα διορθώσουμε και σίγουρα δεν ήταν η οικονομικότερη επιλογή και δεν προσφέρει το μέγιστο όφελος στον Κύπριο καταναλωτή, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο γεωστρατηγικός χώρος Ηλεκτροπαραγωγής Δεκέλειας ανήκει στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και τα οποιαδήποτε σχέδια ανάπτυξης, ανάπλασης του χώρου, σχεδιάζονται και υλοποιούνται από αυτήν, σε συνεργασία πάντα με ιδιωτικές εταιρείες/κατασκευαστές που κατέχουν την τεχνογνωσία για να προμηθεύσουν το εξοπλισμό. Όλα αυτά γίνονται με φειδώ και πολλή μελέτη προς όφελος του τόπου και όχι των οποιονδήποτε ιδιωτικών συμφερόντων εκπροσωπεί ο ΣΑΗ.
Ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού για πολλοστή φορά παρεμβαίνει και προσπαθεί να τροποποιήσει και να καθοδηγήσει πολιτικές αποφάσεις προς όφελος των μελών του, παραγνωρίζοντας το όφελος του τόπου και της ευρύτερης κοινωνίας. Κύριοι, άλλο οι πολιτικές αποφάσεις και άλλο οι αποφάσεις που αφορούν την Αγορά Ηλεκτρισμού.
Το Κράτος έλαβε τις πιο κάτω πολιτικές αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον του Πολίτη:
- Η ΑΗΚ παραμένει κάτω από το Δημόσιο Δίκαιο ως Κάθετα Ολοκληρωμένη Επιχείρηση, Λογιστικά και Λειτουργικά διαχωρισμένη.
- Το κράτος έχει αναγνωρίσει ως γεωστρατηγικό χώρο ηλεκτροπαραγωγής, τον Η/Σ Δεκέλειας και έχει κριθεί αναγκαίος για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος και την ασφάλεια εφοδιασμού του Τόπου, κάτω από την ιδιοκτησία της ΑΗΚ.
- Το κράτος αποφάσισε να εγκαταστήσει συστήματα αποθήκευσης υπό τη διαχείριση του ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και ιδιοκτησία του Ιδιοκτήτη Συστήματος Μεταφοράς, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού όσο και για το συμφέρον του Τόπου.
Φυσικά, δεν είδαμε αλλά ούτε και περιμέναμε, καμία υπόδειξη ή απαίτηση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποφάσεις που αφορούν την δυσλειτουργική και γεμάτη στρεβλώσεις Μεταβατική Αγορά Ηλεκτρισμού, αλλά και στρεβλώσεις που πιθανόν να δημιουργηθούν στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού με την εφαρμογή της, που πιθανόν να εξακολουθήσει να επιτρέπει σε προμηθευτές να πωλούν την παραγωγή ενέργειας από τον δωρεάν ήλιο σε τιμή ωσάν να παράγεται με μαζούτ.
Παράλληλα με τα πιο πάνω, οι σχεδιασμοί και παρόμοιου τύπου εισηγήσεις, που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει τον τόπο σε ένα ηλεκτρικό σύστημα χωρίς ευελιξία, ανεπάρκεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές, υποχρέωση χρησιμοποίησης ακριβών συμβατικών καυσίμων και να πληρώνουμε ρύπους και ότι παράγεται από τον ήλιο και τον αέρα να το πληρώνουμε σε πανάκριβες τιμές, βασισμένες στην παραγωγή από συμβατικά καύσιμα που περιλαμβάνουν κόστος εισαγωγής καυσίμων και ρύπους.
Τα πιο πάνω έχουν στόχο την ορθή ενημέρωση των πολιτών και των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον Τομέα Ηλεκτρισμού στην Κύπρο και τις πραγματικότητες και συνθήκες που επικρατούν».
Πηγή: philenews.com