Monday, November 4, 2024
Home » Οι 4 παράμετροι που στήριξαν το Χρηματιστήριο

Οι 4 παράμετροι που στήριξαν το Χρηματιστήριο

0 comments

Η χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς υποχωρούσαν οι ανησυχίες για στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή, οδήγησε χθες σε αύξηση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου, με τις μετοχικές αγορές διεθνώς να σημειώνουν άνοδο, ενώ το πετρέλαιο, ο χρυσός και οι τιμές των ομολόγων (οι αποδόσεις που κινούνται αντίστροφα αυξήθηκαν) σημείωσαν απώλειες.

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωταγωνιστές τις τράπεζες και ορισμένα επιλεγμένα blue chips, ισχυρή άνοδο κατά 1,99% σημείωσε χθες και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ολοκληρώνοντας τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων σημείωσε σωρευτικά κέρδη 4,65%. Συνολικά 4 παράμετροι στήριξαν την ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου: α. η αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, β. η αναβάθμιση από την S&P Global Ratings την Παρασκευή των προοπτικών (outlook) της οικονομίας από σταθερές σε θετικές, με πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου εντός 24 μηνών, γ. το μεγαλύτερο του αναμενομένου πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 (1,9% του ΑΕΠ) και δ. η πορεία των εταιρικών κερδών η οποία στη χρήση του 2023 αναμένεται να ξεπεράσει την χρονιά-ρεκόρ του 2022.

Αποτελέσματα

Με τις μισές περίπου εισηγμένες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη ξεπερνούν εξάλλου ήδη τα 10,2 δισ. ευρώ (έναντι 10,4 δισ. ευρώ το 2022) με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως η εικόνα του 2023 (στα 10,7-11 δισ. ευρώ) θα είναι υψηλότερη από το 2022, αλλά και από την περίοδο της θέσπισης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων το 2006.

Αν και η μεταβλητότητα στις αγορές αναμένεται να συνεχιστεί, η αποκλιμάκωση των ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου στήριξε χθες τα χρηματιστήρια, ενώ όπως παρατηρούσε και η UBS, η ιστορία διδάσκει πως συνολικά εκτός των περιπτώσεων μιας μεγάλης οικονομικής αναταραχής οι ανισορροπίες που δημιουργούνται από τα γεωπολιτικά σοκ έχουν σχετικά βραχύβιες επιπτώσεις στις αγορές. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών, MSCI All Country World, έχει αυξηθεί π.χ. κατά περίπου 17% από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και κατά 10% από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1973 αποτέλεσε μία από τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, καθώς το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών, υψηλό πληθωρισμό, οικονομική ύφεση και μία παρατεταμένη καταστροφική πτώση στα χρηματιστήρια. Ωστόσο σήμερα σε σχέση με τη 10ετία του ’70 ο κόσμος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, χρειάζεται 70% λιγότερο πετρέλαιο για να παράγει μία μονάδα του ΑΕΠ, ενώ σε σχέση με το παρελθόν ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχθούν στα 125 δολ./βαρέλι, η επίπτωση στον πληθωρισμό δεν ξεπερνά την 1 ποσοστιαία μονάδα.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 105,38 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 96 μετοχές, 16 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές. Να σημειωθεί, τέλος, πως τιμή-στόχο τα 33,4 ευρώ (από 31,2 ευρώ προηγουμένως) με σύσταση «αγοράς» εξέδωσε για την μετοχή της Jumbo η Eurobank Equities, σημειώνοντας ιδιαίτερα τις πολύ υψηλές μερισματικές αποδόσεις, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν, ενώ σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο στο βασικό σενάριο τα 5,2 ευρώ (έναντι 7,40 ευρώ στο ανοδικό σενάριο και 2,65 ευρώ στο πτωτικό) εξέδωσε για τη μετοχή της Πειραιώς η Jefferies.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More