Wednesday, October 9, 2024
Home » Οι 26 +1 της νέας Κομισιόν, οι αντιμισθίες και η πράσινη dream team

Οι 26 +1 της νέας Κομισιόν, οι αντιμισθίες και η πράσινη dream team

0 comments

Στις 18 Ιουλίου 2024, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη για δεύτερη θητεία, παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2024-2029, αφήνοντας επί της ουσίας να διαφανεί και η πολιτική κατεύθυνση που θα έχει συνολικά το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Στις 17 Σεπτεμβρίου υπέβαλε και τον κατάλογο των επιλεγμένων Επιτρόπων από τα 26 κράτη μέλη (αφού η… γερμανική θέση κατέχεται από την ίδια) και καθόρισε τα χαρτοφυλάκιά τους, αντικατοπτρίζοντας τις φιλοδοξίες της αναφορικά με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές.

Οι ορισθέντες Επίτροποι θα εμφανιστούν προσεχώς σε δημόσιες ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να λάβουν την έγκριση για ανάληψη των καθηκόντων τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζοντας ακολούθως με ειδική πλειοψηφία, διορίζει επισήμως τη νέα ηγεσία της Επιτροπής.

Το Κοινοβούλιο της ΕΕ μπορεί να εμποδίσει τον διορισμό υποψήφιου μέλους της Επιτροπής στις προσωπικές ακροάσεις που θα γίνουν. Για παράδειγμα, ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχελι αναμένεται ότι πολύ δύσκολα θα περάσει το τεστ του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω και της πολιτικής απομόνωσης στην οποία βρίσκεται η χώρα του.

Η «πράσινη»Επιτροπή

Στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνεται και μια νέα ομάδα για το κλίμα και το περιβάλλον. Μαζί, πρέπει να ξεπεράσουν τις εσωτερικές ανησυχίες για την ιδεολογία και τις εξωτερικές πιέσεις για τη θέσπιση αυστηρών κανονισμών για την πράσινη μετάβαση, ώστε να πραγματοποιήσουν αλλαγές μεγάλης κλίμακας, όπως επισημαίνουν έγκριτοι αναλυτές.

Η αναγνωρισμένη φήμη των νέων μελών της ομάδας της Επιτροπής για το κλίμα, όπως οι Jørgensen, Ribera και Hoekstra, υποδηλοί ότι είναι σε καλή θέση να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες-επιλογές, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, η δέσμευση της φον ντερ Λάιεν να ενισχύσει τη διπλωματία για το κλίμα και την ενέργεια σε διεθνές επίπεδο πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε μεγαλύτερη στελέχωση και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των τμημάτων της Επιτροπής – ιδίως δεδομένου ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και οι μεταβαλλόμενες σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες για τον καθορισμό των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για το κλίμα, διαπιστώνουν αναλυτές διεθνώς.

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

  • Η Τερέζα Ριμπέιρα (Ισπανία) θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
  • Η Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία) θα είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο ψηφιακών και αιχμής τεχνολογιών. «Θα ζητήσω από τη Χένα να εξετάσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της ασφάλειας. Αλλά και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας μας, όπως το κράτος δικαίου, και να την προστατέψουμε όπου κι αν δέχεται επίθεση», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.
  • Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς. «Θα καθοδηγήσει το έργο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των εταιρειών μας -από τις επενδύσεις και την καινοτομία μέχρι την οικονομική σταθερότητα και το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
  • Η Κάγια Κάλας (Εσθονία) θα είναι η ύπατη εκπρόσωπος και αντιπρόεδρός της ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων και αστάθειας. Η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστεί έχοντας κατά νου αυτήν την πραγματικότητα και πρέπει να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε αυτήν» για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε Γεωπολιτική Επιτροπή.
  • Η Ροχάνα Μινζάτου (Ρουμανία) θα είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για τους Ανθρώπους, τις Δεξιότητες και την Ετοιμότητα. Θα έχει την ευθύνη για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ρ. Μινζάτου θα ηγηθεί κυρίως της Ένωσης Δεξιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Θα επικεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ένωση της κοινωνίας.
  • Ο Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Θα είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την πολιτική συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις. «Θα αξιοποιήσουμε την εκτεταμένη εμπειρία του για να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών μας για τη συνοχή, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ

Η ΕΕ έχει 26 Επίτροπους, συν την Πρόεδρο της Επιτροπής.

Αναλυτικά, τις θέσεις των Επιτρόπων αναλαμβάνουν:

– Ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο

– O Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα

– Η Ντουμπράφσκα Σουίτσα από την Κροατία για τη Μεσόγειο

– Ο Ούγγρος Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας

– Ο Ολλανδός Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος

– Ο Λιθουανός Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος

– Η Σλοβένα Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης

– Ο Κύπριος Κώστας Καδής για θέματα Αλιείας και Ωκεανών

– Ο Απόστολος Τζιτζικώστας από την Ελλάδα για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού

– Η Μαρία Αλμπουκέρκι από την Πορτογαλία για θέματα οικονομικής πολιτικής

– Η Χάτζα Λαμπίπ του Βελγίου για θέματα διαχείρισης κρίσεων

– Ο Πολωνός Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα προϋπολογισμού

– Ο Δανός Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής

– Η Βουλγάρα Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για θέματα startups και καινοτομίας

– Ο Ιρλανδός Μάικλ Μαγκράθ για θέματα δικαιοσύνης

– Από το Λουξεμβούργο, ο Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα γεωργίας

– Γκλέν Μικάλεφ, από τη Μάλτα, για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

Αντιμισθία, προνόμια, ωφελήματα

Λίγο πριν την ανακοίνωση των ονομάτων από την Πρόεδρο της Επιτροπής, παρουσιάστηκε το οικονομικό πακέτο αμοιβής των επιτρόπων. Με ειδικά προνόμια και ωφελήματα που ανεβάζουν το καθαρό μισθό τους αρκετά ψηλά.

Ο μηνιαίος μισθός ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου ανέρχεται στις 25,910 χιλιάδες ευρώ, πριν τους φόρους, πράγμα που σημαίνει ότι κυμαίνεται λίγο πάνω από τις 310,000 χιλιάδες ευρώ ετησίως, οι οποίες πληρώνονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι δικαιούνται αρκετά άλλα επιδόματα, τα οποία εξαρτώνται από τις προσωπικές τους περιστάσεις. Για παράδειγμα, είναι το δικαίωμα για το επίδομα διαμονής, το οποίο ισούται με το 15% των αποδοχών τους, δηλαδή κοντά στα 3,886 ευρώ το μήνα. Με το που πατήσουν το πόδι τους στις Βρυξέλλες, δικαιούνται επίδομα εγκατάστασης, που κυμαίνεται από 839 έως 1,411 ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, ενώ λείπουν από τις Βρυξέλλες, δικαιούνται επιστροφή των εξόδων ταξιδιού και πληρωμή των δωματίων του ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν. Επίσης, κάτω από αυτή την ομπρέλα επιδομάτων τα έξοδα ταξιδιού για τους Επιτρόπους της Ε.Ε και τα μέλη των οικογενειών τους επιστρέφονται από την ένωση, καθώς και ημερήσια αποζημίωση ταξιδιών , η οποία είναι περίπου 50 ευρώ την ημέρα. Ξεχωριστά, οι Επίτροποι δικαιούνται επίσης 607 ευρώ τον μήνα σε επίδομα ψυχαγωγίας.

Οι Επίτροποι της ΕΕ δικαιούνται επίσης και οικογενειακά επιδόματα όπως 500 ευρώ επίδομα γονικής άδειας, 471 ευρώ το μήνα σε επίδομα συντηρούμενου τέκνου και έως 320 ευρώ το μήνα σε εκπαιδευτικό επίδομα.

Ένας Επίτροπος που υπηρετεί πέντε χρόνια στη θέση του αμείβεται με περίπου 13,000 ευρώ για πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, ως ένα μεταβατικό επίδομα. Φορολογία καταβάλλουν ένα χαμηλό ποσό στην ΕΕ και όχι στα κράτη από όπου προέρχονται.

Πηγές: Ευρωπαϊκή Επιτροπή και European Council on Foreign Relations

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More