Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως η Ελλάδα έχει επίσης διαστημική παρουσία. Το 2017 δημιούργησε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) υπό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά δέχθηκε δριμεία κριτική.
Ο ΕΛΔΟ έκανε τα πρώτα του βήματα στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών. Οι δραστηριότητες του διαδόχου σχήματος, του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), περιορίζονται, σε μια πρώτη τουλάχιστον φάση, στο «κοντινό» Διάστημα (χαμηλή τροχιά, 300-400 χιλιόμετρα από τη Γη), όπου βρίσκονται οι μικρότεροι δορυφόροι, οι οποίοι παρέχουν σειρά υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα οι δορυφορικές απεικονίσεις. Ασχολείται με τη συλλογή δεδομένων από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς προς όφελος του Δημοσίου, για παράδειγμα στην κτηματογράφηση, στην ανταπόκριση σε έκτακτες φυσικές καταστροφές, ή ακόμα και στη φύλαξη των συνόρων.
Arabsat. Ωστόσο, η χώρα μας έχει παρουσία και στο «μακρινό» Διάστημα, μέσω του εθνικού χειριστή δορυφόρων Hellas Sat. Η Hellas Sat, που ιδρύθηκε το 2001 και από το 2013 ανήκει κατά 99% στην Arabsat της Σαουδικής Αραβίας, είναι υπεύθυνη για τους δορυφόρους που έχει εκτοξεύσει στο Διάστημα η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, η εταιρεία έχει ελκύσει επενδύσεις άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά στα 22 χρόνια ζωής της.
Οι ενεργοί δορυφόροι της Hellas Sat είναι τρεις: ο Hellas Sat 2, ο Hellas Sat 3 και ο Hellas Sat 4 και κινούνται στο «οικόπεδο» που έχει κατοχυρώσει η Ελλάδα στη γεωστατική τροχιά και το οποίο βρίσκεται στις 39 μοίρες ανατολικά. Η ζήτηση για τα «οικόπεδα» της γεωστατικής τροχιάς είναι πολύ μεγάλη και λειτουργεί στη βάση του «first come, first serve» («όποιος προλάβει»). Η χώρα μας κατοχύρωσε το συγκεκριμένο οικόπεδο το 2002 και το διατηρεί έκτοτε.
Η γεωστατική τροχιά τοποθετείται στα 36-37.000 χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια της Γης και η κίνηση σε αυτήν είναι συγχρονισμένη με την κίνηση της Γης. Επομένως, οι δορυφόροι που βρίσκονται σε αυτήν είναι σταθεροί ως προς τον πλανήτη μας.
Οι γεωστατικοί δορυφόροι της Hellas Sat εξυπηρετούν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και το νότιο τμήμα της Αφρικής, παρέχοντας υψηλές ταχύτητες διασύνδεσης σε εταιρείες τηλεφωνικής και Ιντερνετ, δορυφορική τηλεόραση, data centers, υπηρεσίες cloud κ.λπ. Και οι τρεις ενεργοί δορυφόροι βρίσκονται στην ίδια περιοχή της γεωστατικής τροχιάς (39 μοίρες ανατολικά) και επικοινωνούν με τους επίγειους σταθμούς της Hellas Sat σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό.