Sunday, September 8, 2024
Home » Οι προκλήσεις για τα malls και τα δυνατά τους χαρτιά έναντι e-commerce

Οι προκλήσεις για τα malls και τα δυνατά τους χαρτιά έναντι e-commerce

0 comments

Είναι η φυγή τωνk cineplex από το Mall of Cyprus η απαρχή για αλλαγές στο λιανικό εμπόριο και ιδιαίτερα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα; Ή μήπως αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη για τον χώρο του κινηματογράφου και απλά θα γίνουν οι απαραίτητες προσθαφαιρέσεις στους διαθέσιμους χώρους;

Πάντως, το δεδομένο είναι ότι προσεχώς έρχονται άλλα δυο νέα malls στη Λεμεσό, τα οποία θα εντείνουν τον ανταγωνισμό, αλλάζοντας ως ένα βαθμό και τα μερίδια αγοράς. Την ίδια ώρα, τα malls του εξωτερικού αναζητούν τρόπους για να προσφέρουν νέες εμπειρίες στους καταναλωτές, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν και τις προκλήσεις που φέρνει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στην Κύπρο, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Αναλυτικότερα, είναι γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια το σινεμά αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, απόρροια της ανόδου των διάφορων on line πλατφόρμων, οι οποίες προσφέρουν στον τηλεθεατή ένα διαφορετικό προϊόν, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει όποια ώρα θέλει. Αυτό φαίνεται να έχει κερδίσει μεγάλη μερίδα του κοινού και ταυτόχρονα έχει πλήξει τον χώρο του κινηματογράφου.

Ο οποίος πάντως δεν πρόκειται να ρίξει λευκή πετσέτα. Σύμφωνα άλλωστε και με τη σχετική ανακοίνωση, οι κινηματογράφοι k cineplex είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν κανονικά όλους τους λάτρεις του κινηματογράφου από τη Λευκωσία στις εγκαταστάσεις του Cineplex Prime στον Στρόβολο, οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς, ενώ έχουν εκφράσει επιπλέον την πρόθεση να παρουσιάσουν προσεχώς ένα νέο και καινοτόμο χρονοδιάγραμμα με επιπλέον ώρες προβολών.

Προσθήκες για «φρέσκια ενέργεια»

Επομένως, αυτό που προκύπτει, όπως μας ανέφεραν και άτομα της αγοράς, είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να πλήξει τον χώρο του λιανεμπορίου και ιδιαίτερα των εμπορικών κέντρων, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αγορά τετραγωνικών στους συγκεκριμένους χώρους από νέες εταιρείες, κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη κάθοδο ξένων εταιρειών στο νησί.

Επί τούτου, το Mall of Cyprus, αφού ευχαρίστησε τα k cineplex για την πολύχρονη συνεργασία, ανακοίνωσε ότι «εργαζόμαστε ενεργά για να καλύψουμε τον κενό χώρο με νέους ενοικιαστές που θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας στο Mall of Cyprus», υπογραμμίζοντας πως αυτές οι νέες προσθήκες θα ανακοινωθούν σύντομα και αναμένεται να φέρουν φρέσκια ενέργεια και καινοτόμες εμπειρίες στους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο

Πέραν των πιο πάνω, υπάρχει η πρόκληση του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα εμπορικά κέντρα, με την οποία αργά ή γρήγορα θα έρθουν αντιμέτωπα. Ήδη, στο εξωτερικό γίνονται σκέψεις και κινήσεις ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία του καταναλωτή εντός των εμπορικών κέντρων, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν επιτυχώς τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Ωστόσο, τα δεδομένα στην κυπριακή αγορά δεν είναι ακριβώς τα ίδια.

Μιλώντας στον «Φ» ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, ανέφερε ότι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι σημαντική, ιδιαίτερα από την περίοδο της πανδημίας και μετέπειτα και αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον, όσον αφορά στο λιανεμπόριο. Ωστόσο, διευκρίνισε, παρά την ανάπτυξη, η διείσδυση του e commerce στην κυπριακή αγορά είναι ακόμα χαμηλή, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στο νησί.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αντωνίου, για τον Κύπριο καταναλωτή το ψώνισμα είναι μια αφορμή για έξοδο και κοινωνικοποίηση. Την ίδια ώρα, τα malls προσφέρουν ένα προϊόν το οποίο μπορεί να προσελκύσει μια οικογένεια για ολόκληρη τη μέρα. Υπάρχει ο δωρεάν χώρος στάθμευσης, υπάρχει ο κλιματιζόμενος χώρος, υπάρχουν χώροι για να παίξουν και να διασκεδάσουν τα παιδιά, χώροι για καφέ, φαγητό και ποτό και ασφαλώς μια πληθώρα καταστημάτων για ψώνια.

Επομένως, η επιλογή του mall μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα μέλη μιας οικογένειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Άρα, εκτίμησε ο κ. Αντωνίου, ναι μεν το e commerce θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ωστόσο, προέβλεψε ότι δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα του εξωτερικού, δεδομένου ότι τα malls έχουν εδραιωθεί στην αγορά, προσφέρουν ένα ελκυστικό προϊόν, με υπηρεσίες και ανέσεις και δύσκολα θα κινδυνέψει η βιωσιμότητα τους από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό, άλλωστε, δείχνει η πρόθεση επιχειρηματιών, Κύπριων και ξένων, να επενδύσουν στην αγορά για δημιουργία νέων malls, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ιδιαίτερα κάθε Σαββατοκύριακο γίνεται το αδιαχώρητο σχεδόν σε όλα τα εμπορικά κέντρα, από καταναλωτές που επιλέγουν αυτή τη μορφή εξόδου.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More