Sunday, December 22, 2024
Home » Οι πιο πλούσιοι, πλουσιότεροι και οι πιο φτωχοί, φτωχότεροι

Οι πιο πλούσιοι, πλουσιότεροι και οι πιο φτωχοί, φτωχότεροι

0 comments

Οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους στα 869 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020 έως σήμερα, ενώ το φτωχότερο 60% του κόσμου – σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – έχει χάσει χρήματα. Οι λεπτομέρειες αναφέρονται σε έκθεση της Oxfam καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συγκεντρώνονται από χθες στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πιθανό να αυξηθεί, αναφέρεται στην έκθεση, και θα οδηγήσει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μία δεκαετία. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η φτώχεια, παγκοσμίως, δεν θα εξαλειφθεί για άλλα 229 χρόνια.

Υπογραμμίζοντας τη δραματική αύξηση της ανισότητας από την εποχή της πανδημίας και μετά, η Oxfam τονίζει ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου μας είναι κατά 3,3 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι από το 2020 – ο πλούτος τους αυξήθηκε τρεις φορές πιο γρήγορα από τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Η έκθεση για τις ανισότητες διαπιστώνει ότι επτά στις δέκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη έχουν έναν δισεκατομμυριούχο ως διευθύνοντα σύμβουλο ή κύριο μέτοχο, παρά τη στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση που χρησιμοποιεί δεδομένα από την ερευνητική εταιρεία Wealth X και το «Forbes» περιγράφει πως η συνολική περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο – Ιλον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Ελισον και Μαρκ Ζάκερμπεργκ – αυξήθηκε κατά 464 δισ. δολάρια ή 114%. Την ίδια περίοδο, ο συνολικός πλούτος των φτωχότερων 4,77 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – που αποτελούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού – μειώθηκε κατά 0,2% σε πραγματικούς όρους.

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρότερα και περισσότερες ώρες, συχνά για πενιχρούς μισθούς σε επισφαλείς θέσεις», αναφέρεται. «Σε 52 χώρες, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί σχεδόν 800 εκατομμυρίων εργαζομένων έχουν μειωθεί. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχασαν συνολικά 1,5 τρισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, που ισοδυναμούν με 25 ημέρες χαμένων μισθών για κάθε εργαζόμενο». Διευκρινίζεται επίσης ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί απότομα παρά τις πιέσεις στα νοικοκυριά εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής. Βρίσκει ότι 148 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου συγκέντρωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 1,8 τρισ. δολαρίων έως τον Ιούνιο του 2023, ένα άλμα 52% σε σύγκριση με τα μέσα καθαρά κέρδη το 2018-2021.

Η Oxfam τονίζει ότι ο πιο πρόσφατος δείκτης Gini – ο οποίος μετρά την ανισότητα – διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ανισότητα εισοδήματος είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή της Νότιας Αφρικής, της χώρας με την υψηλότερη ανισότητα στον κόσμο. Το πλουσιότερο 1% του κόσμου κατέχει το 59% όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μετοχών και ομολόγων, καθώς και μερίδια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η Αλίμα Σίβτζι, διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam, δήλωσε: «Αυτές οι ακρότητες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως ο νέος κανόνας, ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια δεκαετία διχασμού. Η ακραία φτώχεια στις φτωχότερες χώρες εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, ωστόσο ένας μικρός αριθμός υπερπλούσιων ανδρών δίνει αγώνα για το ποιος θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων δεν είναι τυχαίο, ούτε αναπόφευκτο. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν σκόπιμες πολιτικές επιλογές που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν αυτή τη στρεβλή συγκέντρωση πλούτου, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια. Μια πιο δίκαιη οικονομία είναι δυνατή, ώστε να λειτουργεί για όλους μας. Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμένες πολιτικές που παρέχουν δικαιότερη φορολογία και υποστήριξη για όλους, όχι μόνο για τους προνομιούχους».

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00