Saturday, September 28, 2024
Home » Οι μισοί της ΑΗΚ φεύγουν από τον Διαχειριστή Μεταφοράς – Πρόβλημα στο Κέντρο Ελέγχου

Οι μισοί της ΑΗΚ φεύγουν από τον Διαχειριστή Μεταφοράς – Πρόβλημα στο Κέντρο Ελέγχου

0 comments

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη της τρίτης -και κρισιμότερης- δοκιμαστικής λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου καλείται να διαχειριστεί δύο σημαντικές εξελίξεις: Την πρόσληψη 35 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων και την ομαλή ένταξή τους στην υπηρεσία, από τις 2 Οκτωβρίου, αλλά και την απόφαση σχεδόν των μισών υπαλλήλων που εργάζονται στον Διαχειριστή με απόσπαση από την ΑΗΚ να επιστρέψουν στην οργανική δομή της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Η πληροφόρηση του Φιλελευθέρου, που επιβεβαιώνεται από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, αναφέρει πως από τους 48 υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι στον Διαχειριστή έχουν εγγράφως εκφράσει επιθυμία να αποχωρήσουν και να επανενταχθούν στην ΑΗΚ οι 22.

Σημαντικότερο είναι το κενό που θα αφήσουν οι υπάλληλοι που εργάζονται στοΕθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, καθώς έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στην ΑΗΚ όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΕ!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΔΣΜΚ, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και το Εφεδρικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας είναι εγκαταστάσεις νευραλγικής σημασίας για την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές, για αυτό και επιτρέπεται η είσοδος σε αυτό μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα.

Όμως, με βάση τη νομοθεσία, ειδικά για τους εργαζόμενους στο ΕΚΕΕ, ο Διαχειριστής Μεταφοράς έχει το δικαίωμα να επιτρέψει την αποχώρησή τους μετά από παρέλευση τεσσάρων χρόνων, ώστε να δοθεί περιθώριο ομαλής αντικατάστασής τους αλλά και εκπαίδευσης των διαδόχων τους.

Ήδη ο Διαχειριστής έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος, συνεπώς έχει στη διάθεσή του τέσσερα χρόνια για να στελεχώσει από την αρχή το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. Παρόλα αυτά, η εξέλιξη με την επιθυμία αποχώρησης όλων των στελεχών του ΕΚΕΕ θεωρείται σοβαρή και η αντιμετώπισή της δύσκολη.

Από την άλλη, πληροφορούμαστε από αρμόδια πηγή στον Διαχειριστή Μεταφοράς ότι οι σαρωτικές αλλαγές που εξ ανάγκης θα γίνουν στο ΕΚΕΕ δεν αναμένεται να επηρεάσουν τη δοκιμαστική λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο του 2025 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε τουλάχιστο έξι μήνες. Η κανονική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού τοποθετείται το φθινόπωρο του 2025.

Όπως πληροφορούμαστε, το Κέντρο Ελέγχου για την ανταγωνιστική αγορά θα λειτουργεί ξεχωριστά από το σημερινό ΕΚΕΕ και η στελέχωσή του προχωρεί ομαλά. Κάποιοι από τους 35 που θα πιάσουν δουλειά στον ΔΣΜΚ στις 2 Οκτωβρίου θα εργαστούν στο Κέντρο Ελέγχου, που θα τελεί υπό την αρμοδιότητα του λειτουργού Αγοράς.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Στο μεταξύ, χθες, κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Ενέργειας το νομοσχέδιο με τίτλο «Οι περί μεταφοράς προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου». Όπως προαναφέραμε, 26 λειτουργοί του Διαχειριστή, που είναι αποσπασμένοι σε αυτόν από την ΑΗΚ, δήλωσαν ότι θέλουν να παραμείνουν στον ΔΣΜΚ.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες αποσκοπεί στη ρύθμιση της μετακίνησης αυτών των λειτουργών στην οργανική δομή του Διαχειριστή. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μεταφέρονται στον Διαχειριστή όλα τα ωφελήματα και δικαιώματα των αποσπασμένων από την ΑΗΚ.
Αναφέρεται, ειδικότερα, ότι:

  • Τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΑΗΚ που απορρέουν από τη σχέση εργασίας με αυτούς τους υπαλλήλους, μεταβιβάζονται στον ΔΣΜΚ.
  • Η μεταφορά της εργασιακής σχέσης θεωρείται ως άνευ διακοπής συνέχιση της υπηρεσίας κάθε υπαλλήλου με την προηγούμενη υπηρεσία του στην ΑΗΚ, ενώ οι απολαβές και λοιποί όροι εργασίας του δεν δύναται να μεταβληθούν δυσμενώς.
  • Τυχόν συσσωρευμένη άδεια ανάπαυσης σε πίστη του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία μεταφοράς μεταφέρεται και αναγνωρίζεται από τον ΔΣΜΚ.
  • Θέσεις οι οποίες έχουν προσφερθεί σε προσωπικό της ΑΗΚ που ήταν τοποθετημένο στον ΔΣΜΚ και δεν έχουν γίνει αποδεκτές από μέλη του προσωπικού, καθίστανται κενές με την έναρξη λειτουργίας του νόμου και δύναται να πληρωθούν από τους πίνακες κατάταξης διοστέων του ΔΣΜΚ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise