Tuesday, September 17, 2024
Home » Οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού έξω από το κουτί

Οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού έξω από το κουτί

0 comments

Τα συμπτώματα ηλεκτροπληξίας, λένε οι ειδικοί, είναι μεταξύ άλλων μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, καρδιακή αρρυθμία, διαταραχές ή δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκοί σπασμοί, πονοκέφαλοι και άλλα. Όλα αυτά τα συμπτώματα, δηλαδή, που παθαίνει ο καθένας από εμάς, μόλις λάβει τον λογαριασμό της ΑΗΚ.

Μόνο που για την «ηλεκτροπληξία» των λογαριασμών της ΑΗΚ δε φταίνε ούτε φθαρμένα καλώδια, ούτε χαλασμένες γειώσεις, ούτε ακατάλληλες ασφάλειες. Φταίει το γεγονός ότι δεν έχουμε ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, δεν έχουμε φυσικό αέριο, δεν έχουμε αποθήκευση ηλεκτρισμού, ώστε να αξιοποιούμε σωστά τις ΑΠΕ, δεν έχουμε έξυπνους μετρητές για να καταναλώνουμε ηλεκτρισμό την ώρα που είναι φθηνότερος, κ.τ.λ.

Οι χρόνιες μας ενεργειακές ασθένειες, δηλαδή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι, αντί να τις θεραπεύουμε με αποδεδειγμένα αποτελεσματικές θεραπείες, προτιμούμε να ρίχνουμε ξύδι στις πληγές.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πολυσυζητημένο αγωγό διασύνδεσης της Κύπρου με Ελλάδα (με Ισραήλ και Ε.Ε ήταν ο κατοχυρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός). Χρειαζόμαστε τον αγωγό; Θα προσφέρει; Αδιαμφησβήτητα ναι, λέει η λογική. Ο υποφαινόμενος, για τουλάχιστον μία δεκαετία υποστήριξε δημόσια και εγγράφως το όφελος από έναν τέτοιο ηλεκτρικό αγωγό. Και συνεχίζει να είναι υπέρ.

Όχι όμως με κάθε κόστος και άνευ όρων. Μην μετατρέψουμε το χειρουργικό νυστέρι σε δολοφονικό μαχαίρι για τον ηλεκτρισμό στην Κύπρο.

Βλέποντας τους όρους κατασκευής που θέτει ο ΑΔΜΗΕ, από χειρουργικό νυστέρι θεραπείας της ηλεκτροπληξίας μας μετατρέπεται σε μαχαίρι που θα κόψει όλους τους βραχίονες της εγχώριας παραγωγής, είτε της ΑΗΚ, είτε της ιδιωτικής. Θα πληρώσουμε τοις μετρητοίς στο πολλαπλάσιο και εκ των προτέρων, την υποσχόμενη μετέπειτα μείωση.

Οι φόβοι μας σε σχέση με τις εξελίξεις, όπως προδιαγράφονται σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έχουν μεγεθυνθεί. Κι’ αυτό λόγω του ότι, αντί να απαντηθούν και να διαψευστούν οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν (π.χ από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, από τον Υπουργό Οικονομικών, πολλές από την ΡΑΕΚ, από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, από τον Σύνδεσμο Αγοράς Ηλεκτρισμού κτλ), αντιθέτως υπήρξε απόλυτη σιωπή και μόνο επικοινωνιακή – διαφημιστική προβολή του σχεδίου ΑΔΜΗΕ.

Στη δική μου αντίληψη, οι υπεκφυγές και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις, ισοδυναμούν με επιβεβαίωση των σοβαρών επιφυλάξεων.

Θέλουμε και φυσικό αέριο χθες. Όλοι συμφωνούμε. Να όμως που όλες μας οι ενέργειες δείχνουν ότι στην πράξη ενεργούμε σαν να προσπαθούμε να μην εισέλθει το φυσικό αέριο. Αφού έχουμε έτοιμες ή μπορούμε να έχουμε έτοιμες τις λιμενικές υποδομές σύντομα, γιατί δεν προχωράμε;

Η Τουρκία χρειάστηκε έξι μήνες για να έχει το φυσικό αέριο με πλωτή μονάδα όταν το χρειάστηκε. Το Ισραήλ, επίσης μόλις έξι μήνες.

Εμείς γιατί να χρειαστούμε (ακόμα) έξι χρόνια;

Μια πλωτή μονάδα στα ανοικτά, όπως κάνουν οι περισσότερες χώρες σε τέτοιες καταστάσεις, συνδυάζει και ταχύτητα και ασφάλεια. Μπορεί να μην εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, είναι όμως λύση που πρέπει να μπει επειγόντως στο τραπέζι.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More