Σε μια προσπάθεια για μείωση/εξάλειψη του ρουσφετιού στις προσλήψεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα και στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο τέλος της δεκαετίας του 1980, ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όλες οι προσλήψεις πρώτου διορισμού, σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα γίνονταν μετά από γραπτές εξετάσεις.
Επιπρόσθετα, ο νόμος, που ισχύει μέχρι σήμερα, προβλέπει ότι για κάθε θέση θα προσκαλούνται τρεις πρωτεύσαντες και η προφορική εξέταση βαθμολογείται κατά ανώτατο όριο 20 μονάδες. Για παράδειγμα, εάν η προκήρυξη ήταν για 5 θέσεις προσκαλούντο για προφορική εξέταση 15 και η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ή το Διοικητικό Συμβούλιο, αν οι θέσεις αφορούσαν ημικρατικό οργανισμό, κατήρτιζε τον κατάλογο, προσθέτοντας τη βαθμολογία των γραπτών εξετάσεων, μαζί με αυτήν της προφορικής εξέτασης.
Είναι γεγονός ότι από την εφαρμογή του νόμου περιορίστηκε στο ελάχιστο η ευνοιοκρατία γιατί τόσο η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας όσο και τα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών δεν μπορούσαν να αγνοήσουν τις γραπτές εξετάσεις, καθώς η προφορική εξέταση είχε κατά ανώτατο όριο μόνο 20%.
Όμως, η νέα νομοθεσία δημιούργησε νέες στρεβλώσεις και νέες αγκυλώσεις.
Κυρίως μικροί ημικρατικοί οργανισμοί, για 2-3 κενές θέσεις προκήρυσσαν διαγωνισμό και γραπτές εξετάσεις, με αποτέλεσμα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, την ταλαιπωρία των πολιτών, που τον ένα μήνα έρχονταν στη Λευκωσία για εξετάσεις στον Α οργανισμό, τον άλλο μήνα στον Β, τον τρίτο και τέταρτο στους Γ και Δ και ούτω καθεξής. Πρόσφατα, διάβασα στον Τύπο προκήρυξη δύο θέσεων λειτουργών από την Αρχή Λιμένων και δύο θέσεων βοηθού γραφείου στον Δήμο Στροβόλου.
Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, της οποίας τα τελευταία 15 χρόνια προήδρευα του Διοικητικού Συμβουλίου, προκήρυξε 6 θέσεις λειτουργού. Για αυτές τις θέσεις υπέβαλαν αίτηση 1,220. Είμαι σίγουρος ότι, αν όχι όλοι, η πλειοψηφία υπέβαλε αίτηση και για την Αρχή Λιμένων και θα συμμετάσχει και στις εξετάσεις της Κυβέρνησης που γίνονται κάθε χρόνο και σε όποιον άλλο οργανισμό προκηρύξει διαγωνισμό.
Η ταλαιπωρία και τα έξοδα, τόσο των πολιτών όσο και των οργανισμών, είναι πολύ μεγάλα. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν εάν οι κυβερνητικές εξετάσεις ισχύουν για όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κάθε οργανισμός που θα έχει κενές θέσεις θα στέλλει σχετικό σημείωμα στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, το οποίο για κάθε κενή θέση θα στέλλει τρεις υποψήφιους.
Με αυτή την διευθέτηση, εάν γίνει αποδεκτή, θα εξοικονομήσουμε χρήμα και πολύτιμο χρόνο και θα παύσει η ταλαιπωρία των πολιτών. Αυτή η ρύθμιση, όπως με ενημέρωσαν Ελλαδίτες συνδικαλιστές, ισχύει στην Ελλάδα. Την πιο πάνω εισήγηση μου την υπέβαλα με επιστολή μου στις 24.5.2023 και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεώρησα υποχρέωση μου ως ενεργός πολίτης να την υποβάλω και δημόσια.
- Τέως Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ
Πηγή: philenews.com