Για την ενεργοποίηση αυτού του «πολεοδομικού εργαλείου» θα ληφθεί υπόψη ο βαθμός αστικής ανάπτυξης, η θέση/φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και η οικιστική πυκνότητα/βαθμός κορεσμού κ.ά.
Μέσω τωνΖωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης καθίσταται, μεταξύ άλλων, εφικτή η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων σε πυκνοδομημένες πόλεις με μικρό κόστος, αλλά και η αποδέσμευση των ιδιοκτητών απαλλοτριωμένων οικοπέδων ή διατηρητέων κτιρίων ή οικοπέδων που υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (π.χ. ιστορικά κέντρα).
Οριοθετήσεις οικισμών
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμη Ειδικές Πολεοδομικές Μελέτες που θεσμοθετούν τα όρια σε οικισμούς προϋφισταμένους του 1923, καθώς και σε νομίμως υφιστάμενους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
Κι αυτό γίνεται επειδή μεγάλο ποσοστό των οικισμών δεν έχουν όρια ή έχουν ακυρωθεί (τα όρια από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπως συνέβη για παράδειγμα σε Ρέθυμνο και Πήλιο).
Χαρακτηρισμοί οδών
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμη τον χαρακτηρισμό του δημοτικού οδικού δικτύου είτε αυτοτελώς είτε μέσω ΤΠΣ ή ΕΠΣ.
Γιατί θα γίνεται αυτό; Σύμφωνα με τοΥΠΕΝ, η νομολογία του ΣτΕ ανέτρεψε τη νομοθεσία καθορισμού προϋποθέσεων κατασκευής κτιρίων σε εκτός σχεδίου περιοχές (κυρίως εκείνες που σχετίζονται με την υποχρέωση ενός οικοπέδου να έχουν «πρόσωπο» σε έναν επίσημα χαρακτηρισμένο δρόμο).
Πάρα πολλές ιδιοκτησίες σε εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμη και σημαντικού μεγέθους, έχουν καταστεί ακατάλληλες για δόμηση, παρά την πρόσβαση σε μη χαρακτηρισμένο δρόμο. Το θέμα αυτό αφορά: α) αδόμητες ιδιοκτησίες στις οποίες είχαν προγραμματιστεί σημαντικές επενδύσεις και β) τον εκσυγχρονισμό ή την επέκταση των υπαρχουσών επενδύσεων, κυρίως στον τουριστικό τομέα.